Ugrás a tartalomhoz

51-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
51-es főút
51-es főút Hercegszántónál
51-es főút Hercegszántónál
ÚttípusMásodrendű főút
Hossza191[1] km
OrszágMagyarország
Tartományok
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út eleje Budapest
Az út végeHercegszántó, országhatár
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 51-es főút témájú médiaállományokat.

Az 51-es számú főút Budapestet köti össze a hercegszántói magyar-szerb közúti határátkelővel. Az út a Duna folyása mentén halad, annak bal parti oldalán, szinte teljes hosszában nagyjából észak–déli irányt követve. Budapesten az M0-s autóúthoz (körgyűrűhöz), Szerbiában pedig, az államhatárt átlépve az ottani 15-ös főúthoz csatlakozik.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Az út vége a magyar-szerb országhatáron

Az alábbi településeket érinti:

Története[szerkesztés]

1934-ben a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete lényegében a teljes mai szakaszát másodrendű főúttá nyilvánította, a maival egyező, 51-es útszámozással.[2] A két legnagyobb különbség az akkori és a mai nyomvonal közt, hogy a régi út Soroksár és Dunavarsány között, majd Dunavecse-Apostag térségében is az útjába eső települések központján haladt át, nem azokat elkerülve; a régi út egyébként ezen a két helyen ma is főútnak számít, 510-es, illetve 513-as útszámozással.

A második világháború idején, az első és második bécsi döntések utáni időszakban szükségessé vált a meghosszabbítása a jelentős kiterjedésű délvidéki területeken, Zombor érintésével Újvidékig.

Az M0-s autóútból Soroksártól délre kiágazó, Dunaharasztit és Taksonyt elkerülő rész 5202-es számú útig tartó szakasza 1988-ban épült. Ez az 1990-es évek elején érte el a régi 51-es utat a szigethalmi elágazásnál a Taksony vezér híd közelében. Azóta a Budapesten az 5-ös útból kiágazó, Dunaharaszti, valamint Taksony belterületén áthaladó régi szakasz az 510-es számot viseli. Az M8-as autópálya részeként, 2005-2007 között megépült Pentele hídhoz kapcsolódóan épült meg 2007-ben a Dunavecsét és Apostagot elkerülő 8,5 kilométeres szakasz. A Dunavecsén átvezető szakaszt azóta 513-as útnak hívják. A távlati fejlesztési tervek szerint a jövőben a Soltot és Baját elkerülő szakaszai is meg fognak még épülni.

Jegyzetek[szerkesztés]