81-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
81-es főút
81-es Mezőörsön
81-es Mezőörsön
81 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
81 főút - térkép.png
Úttípus Másodrendű főút
Építkezés 2. század
Hossza
elkészült81,354 km
Ország Magyarország
Tartományok
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Székesfehérvár 63 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Győr 1 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg, 81 601
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 81-es főút témájú médiaállományokat.
A főút mellett a péri repülőtér
Kisbéren a római katolikus templom előtt kanyarodik el a 81-es főút és válik el a Tatabányát Pápával összekötő út

A 81-es számú főút Székesfehérvártól kiindulva Győrig tart. Az európai E575-ös főút része. Folytatása Győrtől a 14-es főút, ami az E575 számú útvonal másik része és a szlovákiai Nagymegyer felé halad.

Fekvése[szerkesztés]

Délkelet-északnyugati irányban szeli át a Dunántúl északi részét. Érinti Fejér megyét, Komárom-Esztergom megyét és Győr-Moson-Sopron megyét.

Székesfehérvár város a geológiai fejlődés által, természetes módon, kijelölt dunántúli útvonalak, a Balaton-Velencei-tó-Budapest irányú tektonikus törésvonal, és a rá merőleges, nagyjából a Győr-Székesfehérvár irányú az úgynevezett Móri-árok találkozási pontján alakult ki. Az útvonal végig ebben az árokban vezet Kisbérig, ahol a Bakonyalján áttörve éri el A Kisalföld (a Győr-Tatai-teraszvidék a Kisalföld fokozatos elvégződése, kiékelődése keleti irányban, melyet az egykor magasabb szinteken folyó Duna teraszmaradványai jellemeznek) keleti területeit. A kisalföldi homokpuszta a Duna árterétől délre azzal párhuzamosan Győrtől a Tatai árokig húzódik. Aljzata felső pleisztocén korú kavicstakaró. Győr és Gönyű között 4-8 méter vastagságú teraszokat képezett. Legszebb foltjuk a Komárom-Győr-Kisbér háromszögben érintetlenül pompázó gyep, amely a Pannon Tájvédelmi Körzet legkeletibb elhelyezkedésű védett területe.

Települések az útvonal mentén[szerkesztés]

Az egyetlen országos főútvonalunk a 8-as főút, amely nem Budapestről, hanem Székesfehérvárról indul ki. Ennek pontos helye, ami a városi forgalomban nem tűnik fel, a Vörösmarty tér. Nevezetes helye a Stop presszó, az „országúti turizmus” nagy forgalmi megállóhelye volt a 60-as 70-es években. Innen több főútvonal is elágazik: a 63-as főút Szekszárd felé, a 81-es főút pedig Győr felé. A Palotai úton hagyjuk el a történelmi belvárost. A halastavak déli oldalán a 8-as számú főúton, a keleti oldalán pedig a 81-es számú főúton hagyhatjuk el a várost. Másfél évtizeddel ezelőtt a belvárost elkerülő utat építettek a 8-as főút kiindulópontjától az M7-es aluljárójáig, ahonnan a 62-es főút indul ki Dunaújváros felé.

Sárkeresztesen megtalálhatjuk egy római település romjait, ami kapcsolatban volt a Dunántúl északi felén lévő római településekkel, az itt elvezető út révén. A 81-es autóút Mór és Székesfehérvár irányában gyors megközelítési lehetőséget biztosít a lakosság számára.[1] Söréd a Móri-árok keleti peremén fekszik. Mezőgazdasági jellegű település. Mór város a Bakony és a Vértes hegység között határt alkotó Móri-árok jelentős települése a Vértes hegység oldalában. A móri borvidékhez tartozik Söréddel együtt. A hegység legforgalmasabb gazdasági, kulturális és turisztikai centruma. A városhoz tartozik Felsődobos is, amely a 12. századtól királyi birtok volt. A megyehatár szélén találjuk, s ez a külterületi lakotthely, majdnem egybe épült Bakonysárkánnyal.

Bakonysárkány A régi 81-es főút a falun keresztül haladt át és az 1960-as évek végén a modernizált út elkerüli települést, egy utca kivételével. Az út mellett több helyen is találnak vendéglátó helyeket, a megállni, pihenni vágyó utazók. Kisbér város határában ágazik ki a 13-as főút Komárom város felé. A város belterületén egy darabon együtt halad a Pápát Tatabányával összekötő harmadrendű, de jelentős forgalmú közút. Ászár Hosszú időn keresztül Kisbér város városrésze volt. A jelenlegi két települést a Székesfehérvár–Komárom-vasútvonal választja szét.

Mezőörs nevét onnan kapta, hogy az avarok által Győr köré épített védelmi gyűrű külső őrállása volt. Ezt valószínűsíti az a tény is, hogy a Székesfehérvárt Győrrel összekötő út mentén található. Pér a Kisalföld déli részében a Bakony-ér völgyében található. A táj átmenetet képez a síkság és a Sokorói-dombság között. A településen repülőtér is található a főút mellett.

Győrbe a Fehérvári úton haladunk be, melynek a korszerűsítésének második ütemét két évvel ezelőtt fejezték be. A városban másodikként 2006-ban létrehozott körgeometriás csomópont az egyik végpontja a 81-es főútnak. A közelben lévő teherpályaudvar felett átívelő hídról, melyen az 1-es főút forgalmát vezetik át, a felüljáró alatt a körgeometriás kereszteződéshez lehet eljutni. S nem utolsó szempont, hogy a 14-es számú főút kiindulópontját is innen számítják.

Története[szerkesztés]

Az útvonal helyén a római korban egy másik út vezetett Gorsiumból (Tác) a Móri-völgyön át, Arrabona (Győr) illetve Brigetio (Ószőny) irányába.

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Útkereszteződés illetve útelágazás 0 Székesfehérvár 8 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg E66-HUN.svg
Üdvözöljük! 6 Sárkeresztes
Üdvözöljük! 14 Söréd
Útkereszteződés illetve útelágazás 14 Söréd 8126
Üdvözöljük! 22 Mór
Hungary road sign E-046.svgHungary road sign F-007.svg 24 Móri parkoló
Útkereszteződés illetve útelágazás 26,6 Zirc 8216
Üdvözöljük! 39 Felsődobos Mór
Üdvözöljük! 41 Bakonysárkány
Hungary road sign E-046.svg 41 Bakonysárkányi parkoló
Üdvözöljük! 46 Kisbér
Útkereszteződés illetve útelágazás 47 Bakonysárkány 8207
Útkereszteződés illetve útelágazás 50 Komárom 13 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Hungary road sign F-016.svgHungary road sign F-006.svg 51 Kisbéri parkoló
Üdvözöljük! 53 Ászár
Útkereszteződés illetve útelágazás 59 Bakonycsernye 8208
Útkereszteződés illetve útelágazás 61,4 Pannonhalma 8224
Üdvözöljük! 64 Mezőörs
Hungary road sign F-006.svg 65 Mezőörsi parkoló
Hungary road sign F-016.svgHungary road sign F-006.svg 71 Győr–Pér repülőtér Nemzetközi Repülőtér (QGY)
Üdvözöljük! 72 Pér
Kijárat 74 Budapest/Hegyeshalom M1 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg E 60  Tabliczka E75.svg
Hungary road sign E-046.svgHungary road sign F-005.svg 75 Győr
Körforgalom Traffic light all lights on.svg 81,1 Győr, József Attila utca /Banai út / Tatai út
Útkereszteződés illetve útelágazás Traffic light all lights on.svg 81,6 Győr, Zöld utca / Fehérvári út
Völgyhíd 82,1 Győr–Celldömölk-vasútvonal
Völgyhíd 82,1 Győr, Szauter Ferenc utca
Kijárat 82,3 Győr, Szauter Ferenc utca
Körforgalom Traffic light all lights on.svg 82,5 Győr, Szigethy Attila út - NÁDORVÁROS, ADYVÁROS / Ipar utca - GYÁRVÁROS
Útkereszteződés illetve útelágazás Traffic light all lights on.svg 82,9 Győr, Körkemence utca
Körforgalom 83,1 Győr, Jancsifalu, Mészáros Lőrincz utca / ALDI, Mömax
Völgyhíd 83,4 Budapest-Hegyeshalom-Rajka-vasútvonal
Útkereszteződés illetve útelágazás Traffic light all lights on.svg 83,7 Győr, Vágóhíd utca / OBI
Útkereszteződés illetve útelágazás Traffic light all lights on.svg 84,2 Komárom, Tata, Tatabánya, Budapest 1 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Völgyhíd 84,3 1 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Körforgalom Traffic light all lights on.svg ~84,5 Győr, Árkád csomópont, Szent István út, Csorna, Sopron, Mosonmagyaróvár / Budai út / Győr-Révfalu, Vámosszabadi  Szlovákia 14 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg E 575

Jövőbeni tervek[szerkesztés]

„A 81. számú. és a 14. számú fõút tengely kiemelt fejlesztésével, valamint a gönyűi kikötő közúti kapcsolatainak javításával, mint fejlesztési célok nagyon fontosak. A hosszútávú (2034) tervekben a SzékesfehérvárGyőrVámosszabadi vonal kiemelt főútként, azaz 2x2 sávos, településeket elkerülő útként szerepel. Ezen az útvonalon már az előkészítés alatt álló hosszú távú (2020) program alapján is jelentős fejlesztéseket terveznek megvalósítani. Így a Székesfehérvár – Kisbér szakasz négy sávra bővítését, a kisbéri elkerülő szakasz megépítését. A regionális egyeztetésének eredményeként került a program-tervezetbe a 19-es főút és a 14. számú főutak összeköttetését biztosító útszakasz a Mosoni-Duna-híddal (győri északi elkerülő út I. ütem) együtt ’’.[2]

A 81-es főút egyes szakaszainak rekonstrukciója és fejlesztése az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 341/2012. (XII. 6.) kormányrendeletben foglaltak szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűek.

Számos kezdeményezés született már arra, hogy a főutat négysávosra bővítsék. Készült több nyomvonalterv is, alapvetően két elgondolás mentén: az egyik szerint a Győr-Gönyű kikötő forgalomba kapcsolása érdekében a főút Győrig lenne kiszélesítve, a másik szerint pedig Komáromig. Egyelőre (2017-ig) azonban a kormány önerőből csak a forgalombiztonsági szempontból szükséges burkolatjavításokat végzi el.

2016 novemberében online petíció (https://www.peticiok.com/negysavos_81-est) indult annak érdekében, hogy mihamarabb, az éppen aktuális fejlesztési ciklusban elinduljon a főút négysávosra bővítése.

Képgaléria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Mór-Székesfehérvár közlekedési tengely Fejér megye egyik legsűrűbb és legnagyobb forgalmú útvonalát takarja.
  2. http://www.gymsmo.hu/index_portal.php?hlid=1197

Források[szerkesztés]

  • dr. Farkas Gábor: Fejér megye kézikönyve (Szekszárd, 1997) ISBN 963-9089-06-0
  • Fürészné Molnár Anikó: Komárom-Esztergom megye kézikönyve (Szekszárd, 1997) ISBN 963-9089-11-7
  • dr. Fekete Mátyás: Győr-Moson-Sopron megye kézikönyve (Szekszárd, 1998) ISBN 963-9089-07-9

További információk[szerkesztés]