15-ös főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
15-ös főút
Úttípus főút
Hossza17,5 km
Ország  Magyarország
Tartományok Győr-Moson-Sopron megye
Az út eleje Mosonmagyaróvár
Az út vége Rajka, országhatár


A 15-ös főút egy országos közút Győr-Moson-Sopron megyében; Mosonmagyaróvárt köti össze a rajkai határátkelőhellyel. Folytatása Szlovákia területén a 2-es főút.

Nyomvonala[szerkesztés]

Mosonmagyaróvár központjában ágazik ki az 1-es főútból, annak 163,500 kilométer-szelvényénél. Egy darabig észak-északnyugati irányban halad, még az első kilométere előtt találkozik a 1401-es úttal, Szigetköz leghosszabb útvonalával, amely ide torkollva ér véget, majdnem 39 megtétele után. Keresztezi a Malom-ági Lajta folyását, majd a Lajta főágát is. Ezután észak-északnyugati irányba fordul, a továbbiakban már ez lesz a fő iránya. A város utolsó házai közelében, majdnem pontosan a 2. kilométerénél ágazik ki belőle a 1408-as út, amely Feketeerdőn és Dunakilitin keresztül ugyancsak Rajkáig vezet.

Az út innen még több mint 5 kilométeren át mosonmagyaróvári közigazgatási területen vezet, majd átér Bezenye területére. 11. kilométerénél éri el a falu központját, nem sokkal ezután délnyugati irányból beletorkollik a Hegyeshalomtól induló 1501-es út. A települést elhagyva, körülbelül a 12,500-as kilométer-szelvénynél mellésimul a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal nyomvonala, innentől végig szorosan egymás mellett haladnak. Az út végighalad Rajka lakott területe mellett attól nyugatra, elhalad a vasútállomás mellett, közben visszatorkollik bele a 1408-as út. A település északi szélén melléér az M15-ös autóút is, amelyre át is lehet hajtani (vagy le lehet róla hajtani a 15-ös felé) egy itt kialakított csomóponton. Ezután az út még egy kilométert halad észak-északnyugat felé, végül eléri az államhatért és ott véget ér. Szlovákia területén a 2-es főúttal folytatódik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. április 4.