211-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
211-es főút
Route 211, Füleki Street, Salgótarján.jpg
211 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus Másodrendű főút
Része ennek Magyarország főútjai
Hossza
elkészült3,3 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
Tartományok Nógrád megye Salgótarján
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Salgótarján Belváros 21 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Salgótarján Beszterce-lakótelep 21 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz 211-es főút témájú médiaállományokat.

A 211-es főút Salgótarján belterületén haladó másodrendű főút. "Kialakítására" a HU-GO elektronikus útdíjrendszer bevezetésekor került sor.

Története[szerkesztés]

A huszadik század utolsó évtizedeire Salgótarján városát is elérték a fokozatosan növekvő gépjárműforgalom kedvezőtlen hatásai, amik miatt szükségessé vált egy új közlekedési útvonal kiépítése. Tényleges elkerülő utat a város környékének domborzati viszonyai miatt csak költségesen, és sok földmunkával járó építkezéssel lehetne kiépíteni, így végül csak egy úgynevezett tehermentesítő út épült ki. A több szakaszban elkészült új főút első szakaszát 1976-ban adták át, Zagyvapálfalva északi végétől (itt a 21-es úthoz csatlakozva) a belváros déli végéig (a Bem útig, a Karancsalja-Litke felé vezető mellékúthoz kapcsolva).

A második, a belvárost ténylegesen elkerülő szakaszt 1989-ben adták át. A 21-es úton fokozatosan növekvő kamionforgalom keltette rezgések és zajterhelés továbbra is problémát jelentett a belváros északi vége és a város északi határa közötti szakaszon lakóknak. Először a 2000-es évek elején került szóba a Beszterce-lakótelep és a Belváros északi vége között, a helyiek által csak "új 21-nek" nevezett út kiépítése, de ez végül pénzhiány miatt nem valósult meg. A fejlemények 2005 környékén változtak meg, ekkor határozott úgy a város, hogy Európai Uniós források bevonásával megépítik a tehermentesítő út hiányzó északi szakaszát. Átadására egy hosszabb csúszás után, 2008-ban került sor. A teljes hosszában elkészült főút a 210-es számot kapta.

211-es főút: A Bem út kelet fele
211-es főút: A Rákóczi út észak fele

A számozás módosítására 2013-ban, a HU-GO nevű elektronikus útdíjrendszer bevezetése miatt került sor. A 210-es tehermentesítő út a 21-es főút része lett, míg a régi 21-es utat két szakaszra különítették el. A tehermentesítő út litkei kereszteződése és a 21-es út Beszterce-lakótelepi körforgalma közötti szakasza kapta a 211-es számot, míg a 211-es út és a 21-es út zagyvapálfalvai vége közötti rész 2307-es számozással mellékút lett.

Nyomvonala[szerkesztés]

Az út számozása a 21-es főút 57. kilométere után 400 méterrel kezdődik egy lámpás kereszteződésben ott, ahol a 2206-os mellékút betorkollik északnyugati irányból, Litke felől. Kezdetben délkeletnek halad, Bem József utca néven; röviddel a kezdete után elhalad a Hatvan–Somoskőújfalu-vasútvonal felüljárója alatt, majd a Kisboldogasszony-templomnál északkelet felé fordul Rákóczi út néven, itt torkollik bele a délnyugat felől a városi főút másik szakasza, amely a 2307-es számot viseli. E csomópontban (majd még két további kereszteződésben is) ugyancsak jelzőlámpás forgalombiztosítás van, de a Budapest felé tartó forgalom számára egy, a lámpát elkerülő átkötő szakasz is létesült.

Nagyjából 1 kilométer után keresztezi az Acélgyár felé vezető iparvágányt, majd egy körforgalomhoz érkezik. Itt a 21 601-es számozású, bő 400 méteres hosszúságú, a vágányokat felüljárón keresztező átkötő út kapcsolja össze a 21-essel, illetve ebben a körforgalomban ágazik ki a 2303-as számú mellékút Mátraszele-Mátraterenye felé. A 211-es neve innentől Füleki út, majd a Beszterce-lakótelepnél egy újabb körforgalomban torkollik vissza a 21-es útba, mintegy 3,3 kilométer megtétele után. A Füleki út nevet innentől a 21-es főút viszi tovább Salgótarján városhatáráig.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]