211-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
211-es főút
Route 211, Füleki Street, Salgótarján.jpg
211 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus Másodrendű főút
Hossza
elkészült 3,3 km
épül 0 km
tervezett 0 km
Ország Magyarország
Tartományok Nógrád megye Salgótarján
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Salgótarján Belváros 21 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Salgótarján Beszterce-lakótelep 21 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 211-es főút témájú médiaállományokat.

A 211-es főút Salgótarján belterületén haladó másodrendű főút. "Kialakítására" a HU-GO elektronikus útdíjrendszer bevezetésekor került sor.

Története[szerkesztés]

Salgótarján városát is elérte a fokozatosan növekvő gépjármű forgalom hatása ami miatt szükségessé vált egy új közlekedési útvonal kiépítése. Tényleges elkerülő utat a város körüli domborzati viszonyok miatt csak költségesen, és sok földmunkával járó építkezéssel lehetne csak kiépíteni, így végül csak egy ún. tehermentesítő út épült ki. A több szakaszban átadott új főút első szakaszát 1976-ban adták át Zagyvapálfalva északi vége (a 21-es úthoz csatlakozva) és a belváros déli vége (Bem út) között. A második, a belvárost ténylegesen elkerülő szakaszt 1989-ben adták át. A 21-es úton fokozatosan növekvő kamionforgalom keltette rezgések és zajterhelés továbbra is problémát jelentett a belváros északi vége és a város északi határa közötti szakaszon lakóknak. Először a 2000-es évek elején került szóba a Beszterce-lakótelep és a Belváros északi vége között a helyiek által csak "új 21-nek" nevezett út kiépítése, de ez végül pénzhiány miatt nem valósult meg. A fejlemények 2005 környékén változtak meg, ekkor határozott a város hogy Európai Uniós források bevonásával megépítik a tehermentesítő út hiányzó északi szakaszát. Átadására egy hosszabb csúszás után, 2008-ban került sor. A teljes hosszában elkészült főút a 210-es számot kapta.

A számozás módosítására 2013-ban a HU-GO nevű elektronikus útdíjrendszer bevezetése miatt került sor. A 210-es tehermentesítő út a 21-es főút része lett, míg a régi 21-es utat két részre szedték. A tehermentesítő út litkei kereszteződése és a 21-es út Beszterce-lakótelepi körforgalma közötti szakasza kapta a 211-es számot, míg a 211-es út és a 21-es út zagyvapálfalvai vége közötti rész mellékút lett.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]