211-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
211-es főút
Route 211, Füleki Street, Salgótarján.jpg
211 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus Másodrendű főút
Hossza
elkészült3,3 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
Tartományok Nógrád megye Salgótarján
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Salgótarján Belváros 21 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Salgótarján Beszterce-lakótelep 21 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 211-es főút témájú médiaállományokat.

A 211-es főút Salgótarján belterületén haladó másodrendű főút. "Kialakítására" a HU-GO elektronikus útdíjrendszer bevezetésekor került sor.

Története[szerkesztés]

Salgótarján városát is elérte a fokozatosan növekvő gépjármű forgalom hatása ami miatt szükségessé vált egy új közlekedési útvonal kiépítése. Tényleges elkerülő utat a város körüli domborzati viszonyok miatt csak költségesen, és sok földmunkával járó építkezéssel lehetne csak kiépíteni, így végül csak egy ún. tehermentesítő út épült ki. A több szakaszban átadott új főút első szakaszát 1976-ban adták át Zagyvapálfalva északi vége (a 21-es úthoz csatlakozva) és a belváros déli vége (Bem út, Karancsalja-Litke felé vezető mellékút) között. A második, a belvárost ténylegesen elkerülő szakaszt 1989-ben adták át. A 21-es úton fokozatosan növekvő kamionforgalom keltette rezgések és zajterhelés továbbra is problémát jelentett a belváros északi vége és a város északi határa közötti szakaszon lakóknak. Először a 2000-es évek elején került szóba a Beszterce-lakótelep és a Belváros északi vége között a helyiek által csak "új 21-nek" nevezett út kiépítése, de ez végül pénzhiány miatt nem valósult meg. A fejlemények 2005 környékén változtak meg, ekkor határozott a város hogy Európai Uniós források bevonásával megépítik a tehermentesítő út hiányzó északi szakaszát. Átadására egy hosszabb csúszás után, 2008-ban került sor. A teljes hosszában elkészült főút a 210-es számot kapta.

A számozás módosítására 2013-ban a HU-GO nevű elektronikus útdíjrendszer bevezetése miatt került sor. A 210-es tehermentesítő út a 21-es főút része lett, míg a régi 21-es utat két részre szedték. A tehermentesítő út litkei kereszteződése és a 21-es út Beszterce-lakótelepi körforgalma közötti szakasza kapta a 211-es számot, míg a 211-es út és a 21-es út zagyvapálfalvai vége közötti rész mellékút lett.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]