43-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
43-as főút
43 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
A 43-as főút nyomvonala
A 43-as főút nyomvonala
Tabliczka E68.svg
Úttípus Elsőrendű főút
Hossza 55 km
Ebből elkészült: 55 km
Ebből épül: 0 km
Ebből tervezett: 0 km
Ország  Magyarország
Megyék Csongrád megye
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Szeged 5 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Nagylak Románia

A 43-as főút egy magyarországi főút, amely a SzegedMakóNagylak útvonalon halad, összekötve Csongrád megye székhelyét a magyarromán határral. Hossza 55 kilométer. Az úthoz az 5-ös elsőrendű főút, a 47-es és a 431-es másodrangú főút csatlakozik. Az első Budapest, illetve Röszke felé teszi lehetővé a közlekedést, a második Békéscsaba - Debrecen irányába, a harmadik pedig a kiszombori határátkelőhöz vezet, elkerülve és tehermentesítve a községet.

Az út az alábbi településeket érinti: Szeged, Szeged-Újszeged, Szeged-Szőreg, Deszk, Klárafalva, Ferencszállás, Makó, Apátfalva, Magyarcsanád, Nagylak.

Történelme[szerkesztés]

Forgalma[szerkesztés]

A főút forgalma az egyik legnagyobb volt Magyarországon; Bulgária és Románia Európai Uniós csatlakozása óta a forgalom pedig háromszorosára nőtt.[1][2] Az átmenő forgalom túlnyomó része tehergépjármű volt, ráadásul igen sok település fekszik mellette. A községek legtöbbjében jelzőlámpás gyalogátkelőket alakítottak ki, lehetővé téve ezzel a biztonságos áthaladást. Azonban napjainkban az úttól északra elhelyezkedő M43-as tehermentesíti.

Kereszteződések, pihenőhelyek, hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak


Hungary road sign A-025.svg Feltöltés alatt!

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]