31-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
31-es főút
31-es főút Gyömrő és Mende között
31-es főút Gyömrő és Mende között
Úttípus Másodrendű főút
Hossza126 km
Ország Magyarország
Tartományok
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Budapest
Az út vége Dormánd
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 31-es főút témájú médiaállományokat.

A 31-es számú főút Budapesttől Dormándig tart. Hossza 126 km.

Fekvése[szerkesztés]

Budapesten a Clark Ádám téri „0” kilométerkőtől indul. Az Alföld északnyugati felét szeli át nyugat-keleti irányban. Keresztülhalad többek között Sülysáp, Nagykáta, Jászberény, Jászapáti és Heves településeken. Füzesabony előtt, Dormánd területén ér véget, beletorkollva a 33-as főútba.

Budapest és Maglód között csomóponttal keresztezi az M0-s autóutat, Nagykátán ágazik ki belőle a 311-es főút. Jászberény területén a 32-es főutat keresztezi.

Története[szerkesztés]

Az utat az 1910-es években építették ki.[forrás?]

1934-ben a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete a teljes hosszában főúttá nyilvánította, de egyes szakaszait eltérő besorolással és különböző számozással. A Budapesttől Szentmártonkátáig tartó szakasz harmadrendű főút lett, 301-es útszámmal, majd a Nagykátáig tartó szakasz a Hatvan-Cegléd közti, akkori 31-es számú, másodrendű főútba lett besorolva. A Jászapátiig tartó folytatás ismét harmadrendű főút lett, 311-es számmal, az onnan hátralévő szakasza pedig a Dormánd és Abony közti 32-es főút részévé vált.[1] A második világháború idején, az első és második bécsi döntések utáni időszakban is a Hatvan-Cegléd útvonal viselte ezt az útszámozást.

Egy dátum nélküli, feltehetőleg 1950 körül készült közúthálózati térkép már lényegében a teljes mai hosszában másodrendű főútként és a jelenlegi számozásával szerepelteti.[2]

1976-ban az egész út teljes fejlesztésén esett át.[forrás?]

2015. április 9-én átadták a főút Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintő 11,5 tonnára megerősített, új burkolatú szakaszát. A beruházás 2013. decemberben indult.[3] Megújították az Öreg-Hajta, a Zagyva és a Tarna hidakat, Jászapátiban és Hevesen körforgalmat, az érintett településeken pedig több mint 110 új parkolóhelyet alakítottak ki. A főút korszerűsítése [[Pest vármegye]|Pest megye] határától Heves megye határáig mintegy 30,6 kilométer hosszan valósult meg.[4]

Útvonala[szerkesztés]

Budapest felől → MaglódMendeSülysápTápiószecsőSzentmártonkátaNagykátaJászberényJászjákóhalmaJászapátiHevesTenkDormánd

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]