46-os főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
46-os főút
46 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus Másodrendű főút
Hossza
elkészült66 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
Tartományok Jász-Nagykun Szolnok és Békés megye
Az út eleje Tiszapüspöki 4 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Mezőberény 47 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 46-os főút témájú médiaállományokat.

A 46-os főút egy másodrendű, tiszántúli főútvonal, amely döntően alföldi mezővárosokat köt össze. Zömében északkelet-délkeleti irányú, tulajdonképpeni kiindulópontja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós, de ténylegesen Tiszapüspöki területén indul, végpontja pedig a Békés megyében fekvő Mezőberény. Hossza 66 km.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

Törökszentmiklós nyugati határszélén (ténylegesen tiszapüspöki területen) egy külön szintű csomópontban ágazik ki a várost északról elkerülő 4-es főútból. A városközpontban a 4-es út régi nyomvonalát követi, ahol egy szakaszon négy forgalmi sávos útként halad, és két alsóbbrendű útvonal is kiágazik belőle: előbb délnek a 46 344-es út Törökszentmiklós vasútállomásra, majd észak felé, lámpás csomópontban a 32 126-os út, Óballa külterületi városrészre. A harmadik jelzőlámpás kereszteződésnél elhagyja a régi 4-es nyomvonalat – az innen 42 103-as útként halad a város keleti széléig –, a 46-os pedig dél-délkeleti irányt vesz fel.

Felüljárón halad át a Budapest–Záhony-vasútvonal felett, majd ismét négysávosra bővül, egészen a város határáig, ahol kiágazik belőle nyugat felé a 4629-es út. A folytatásban a főút jellemzője marad a délkeleti útirány. Elhalad Kétpó és Kuncsorba települések között, de azokat nem érinti. Majd Mezőtúrra fut be az út, itt átkel a Budapest–Lőkösháza-vasútvonalon. Mezőtúron sok a keskeny rész, és a zsúfolt kanyargós szakasz. A belvárosban 3 darab jelzőlámpás csomópontja van az útnak, ezek egyikében torkollik bele Tiszaföldvár felől a 4628-as út, egy sarokkal előbb pedig a Kétpóval összeköttetést biztosító 4632-es út. A város egyetlen közúti hídján keresztezi a Hortobágy-Berettyót, majd rövid keleties útirányt követve átlépi a megyehatárt és a vasút mellett befut Nagylaposra.

Nagylapos után nem sokkal átkel a Hármas-Körösön és beér Endrődre (Gyomaendrőd város nyugati részébe). A Hármas-Körös hídját teljesen átépítették, mivel a régi híd már nem felelt meg a megnövekedett forgalmi terhelésnek.[2] Endrődön gyors egymásutánban két elágazása is van: előbb a 443-as főút ágazik ki belőle Szarvas felé, majd a 4642-es út Kondoros-Nagyszénás-Szentes irányába. Áthalad az egykori Gyomán is, előbb kelet, majd ismét délkeleti útirányt tartva. A város sajátos fejlődése miatt nagyon hosszú, legalább 5 km, közben aluljárón keresztezi a (Budapest)–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza-vasútvonalat, majd kiágazik belőle a 4232-es út Körösladány felé és a 46 353-as mellékút Gyoma vasútállomásra. Ezután szinte végig a 120-as vonal mellett haladva eléri Csárdaszállást – ott a 4233-as út ágazik ki belőle Köröstarcsára –, majd Mezőberényen egy jelzőlámpás csomópontban beletorkollik a 47-es főútba.

Két törökszentmiklósi szakaszt leszámítva végig 2×1 sávos, nem túl jó állapotban lévő főút, sok nyomvályúval, illetve kátyúval. A Mezőtúr és Gyomaendrőd közötti szakaszt 2008-ban megerősítették, újraaszfaltozták és tengelysúlymérő pontokat alakítottak ki.[3] Forgalma közepes, javarészt település közti, illetve sok békéscsabai erre jár a fővárosba, valamint a Románia felé tartó kamionforgalom egy nem jelentős része is itt halad át.

A 2016-ban felújított szakasz[szerkesztés]

A Mezőtúr és az 5411-es út (Kétpó, Kuncsorba leágazás) közötti 11 kilométeres szakaszt felújították, melyet 2016-ban adtak át a forgalomnak.

Érintett települések[szerkesztés]

Nyomvonal[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Útkereszteződés illetve útelágazás 0 4 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg Törökszentmiklós
Körforgalom 2 Dobó István u.
Útkereszteződés illetve útelágazás 5  Tabliczka E60.svg
Viszontlátásra! 7 Törökszentmiklós
Folyóhíd 13 Nagykunsági öntöző főcsatorna
Útkereszteződés illetve útelágazás 17 Túrkeve
Üdvözöljük! 28 Mezőtúr
Útkereszteződés illetve útelágazás 31 Nagylapos
Útkereszteződés illetve útelágazás 46 Gyomaendrőd
Útkereszteződés illetve útelágazás 47 Szarvas 443 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Útkereszteződés illetve útelágazás 52 Dévaványa
Üdvözöljük! 71 Mezőberény
Útkereszteződés illetve útelágazás 72 47 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg Mezőberény

Jegyzetek[szerkesztés]