13-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
13-as főút
13 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
13 főút - térkép.png
Úttípus Másodrendű főút
Építkezés 1940-es évek
Hossza
elkészült29 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
Tartományok Komárom-Esztergom megye
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Komárom
Az út vége Kisbér 81 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 13-as főút témájú médiaállományokat.

A 13-as számú főút egy Komáromtól Kisbérig vezető másodrendű főútvonal. Hossza 29 km. Az útvonal Komárom-Esztergom megye nyugati felén észak–dél irányú forgalmi tengely. A Kisalföld keleti részén, Komárom-Esztergom megye délnyugati részén a Kisbér-Igmándi medence déli peremén fekszik, a Súri-Bakonyalja kistáj határán. A főútvonal a 81-es főútvonallal együtt Székesfehérvárt köti össze Komárommal és Szlovákiával. Komárom kivételével szinte végig külterületek között halad, az útjába eső települések lakott területére mellékutak vezetnek.

Vonalvezetése[szerkesztés]

A komáromi Erzsébet híd

Az Erzsébet-hídnál, a szlovák–magyar államhatárnál kezdődik a 13-as számú főút. Szlovákiában a 64-es út a folytatása, amely Zsolnával köti össze Révkomáromot. A hídon túl az Igmándi útban folytatódik, majd 1 km-en belül körforgalmú csomóponttal keresztezi az 1-es főutat. Továbbhaladva érint egy üzemanyagkutat, majd elhalad az Igmándi erőd mellett. A szabadságharc földerődje helyén épült fel 1871-1877 között a város déli bejáratának védelmére, az új erődrendszer elválaszthatatlan részeként. Középkori lesüllyesztett, olasz rendszer szerint építették fel. Száraz árok veszi körül, külső lesfolyosókkal. Az erőd elzárta a városba délről vezető utat, biztosította, hogy a rendszer egyes tagjai kölcsönös tűz-összeköttetésben legyenek egymással. Elkészültével befejeződött a hatalmas komáromi erődrendszer építése. Nevét a közeli Nagyigmánd és Kisigmánd községekről kapta.

A város határában a főút körforgalmú csomópontban találkozik a 131-es főúttal, a város délnyugati elkerülőjével.[1] Az útvonal a 60-as évekbeli nyomvonal korrekció során, az útvonal kacskaringóinak levágásával, az úttest kiszélesítésével és a lakott helyek kikerülésével új nyomvonalra került. Az út az érintett települések többségét (Csémet, Kisigmándot, Nagyigmándot, Csépet és Etét is) elkerüli, ezekbe a községekbe bekötőutak vezetnek.

Csémnél keresztezi az utat a Székesfehérvár–Komárom-vasútvonal egy útátjáróban. Dél felé haladva a 9-es kilométernél keresztezi az M1-es autópályát, Kisigmánd külterületén. Itt található az autópálya komáromi mérnöksége is. Ezt követően Nagyigmánd, Csép majd Ete határában halad, végül Kisbér határában a főút a 81-es főútba csatlakozik, ahonnét Székesfehérvár illetve Győr felé lehet továbbhaladni.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Flag of Slovakia.svg Szlovákia 64
Schengeni határ Komárom-Komárno
Folyóhíd 0 Erzsébet híd Duna
Lakott terület kezdete 0 Komárom
Útkereszteződés illetve útelágazás 0,2 Komárom vasútállomás 13 301
Körforgalom 1 Győr, Tatabánya 1 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Hungary road sign F-016.svg 2 Komárom (OMV)
Körforgalom 3 Győr, Komárom Ipari Park 131 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Útkereszteződés illetve útelágazás 7,7 Csém 81 142
Lakott terület kezdete 8 Csém
Kijárat 9 Hegyeshalom, Rajka, Győr, Budapest M1 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg E 60  Tabliczka E75.svg
Útkereszteződés illetve útelágazás 9,2 Kisigmánd 81 136
Lakott terület kezdete 11 Kisigmánd
Útkereszteződés illetve útelágazás 11,9 Kisigmánd, Nagyigmánd 81 136
Útkereszteződés illetve útelágazás 13,2 Tata / Győr 8136
Hungary road sign E-046.svgHungary road sign F-007.svg 14 Nagyigmánd
Útkereszteződés illetve útelágazás 14,3 Szákszend 8144
Útkereszteződés illetve útelágazás 19,3 Csép 81 137
Lakott terület kezdete 19,5 Csép
Útkereszteződés illetve útelágazás 20 Tárkány 8148
Útkereszteződés illetve útelágazás 25,2 Ete 81 327
Lakott terület kezdete 25,3 Ete
Lakott terület kezdete 29 Kisbér
Útkereszteződés illetve útelágazás 29 Székesfehérvár 81 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

Tervek a főútvonal fejlesztésére[szerkesztés]

M81-es autóút[szerkesztés]

A gazdasági életben egyre fontosabb helyet elfoglaló, folyamatosan bővülő ipari parkkal rendelkező Székesfehérvár és a Komárom-Esztergom megye közötti közvetlen közúti összeköttetés fejlesztésére a Területrendezési Terv két nyomvonal-alternatívát tartalmazott.[2] Az M81-es autóút vonalvezetési változatai közül az országos hálózati stratégia szempontjából a komáromi nyomvonal (Székesfehérvár–Kisbér–Komárom) változat a kedvezőbb a regionális érdekek tekintetében, különösen akkor, ha a határkapcsolatokat egy, a Komárom nyugati szektorában létesítendő Monostori híd is segíti. A térség szlovák oldalán a határ menti érdekek regionális közlekedési rendszerbe való bekapcsolódását a NyitraÉrsekújvárKomárno, illetve a GaramszentbenedekZselízPárkány főutak fejlesztése szolgálhatja.

Az M81-es autóút megvalósulása azonban 2008-ban bizonytalanná vált.[3] Ezzel szemben már ebben az évben megkezdődött a Komáromot délnyugati irányban elkerülő út megépítése, amelyet végül a tervezettnél néhány hónappal később, 2011-ben adtak át. Az új nyomvonal a 131-es főút nevet kapta, és a 3. kilométerszelvénynél csatlakozik a 13-as főúthoz. Az út megépülésének fő oka a város nyugati határában lévő ipari park gerjesztette kamionforgalom elvezetése, amely a belvároson keresztül volt kénytelen haladni az M1-es autópálya felé.[4] Az elkerülő különszintű csomópontban keresztezi az 1-es főutat, és körforgalommal csatlakozik a 13-as főút meglévő nyomvonalához.

A főúthálózat fejlesztése[szerkesztés]

A megyeszékhelyek közötti kapcsolatok közül szinte az országban egyedüliként hiányzik Tatabánya és Székesfehérvár főúti összekötése (Tatabánya–KörnyeMór–Székesfehérvár). A megye észak–déli közlekedési hálózata hiányos, fejlesztést igényel a Komárom–Tata–Tatabánya–Oroszlány–Mór kapcsolat, amely azonban funkcionálisan nem egyezik meg az M81-gyel.

Fejlesztendő a Kisbér–Tatabánya–Tát–(Esztergom) kapcsolat. Ez utóbbi a megye belső kohéziójának erősítése mellett, az elmaradt Bakonyalja területfejlesztése tekintetében is kiemelt szerepet tölthet be. A rendezési terv emellett az országos főúthálózaton két nagy híd kialakítását célozza meg a megyében; a komáromi új Duna-hidat (M81), valamint az esztergomi új Duna-hidat (M10).[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elkészült a Komáromot délről elkerülő út
  2. Az M81 két nyomvonala a Székesfehérvár–Kisbér–Győr és a Székesfehérvár–Kisbér–Komárom. Időnként feltűnik az M13 jelölés is, amely feltehetően a Kisbér–Komárom-szakaszra vonatkozik mindkét nyomvonal megvalósulása esetén.
  3. Ebben az évben az ötévenként esedékes felülvizsgálás során, az M81–M13 autóút tervezete kikerült az Országos Területrendezési Tervből.Forrás Archiválva 2016. március 7-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. 13. számú főút déli elkerülő - Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.. [2010. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
  5. Komárom-Esztergom megye területrendezési terve szövegesen
  6. Komárom-Esztergom megye területrendezési terve képpel

Források[szerkesztés]

  • Fürészné Molnár Anikó: Komárom-Esztergom megye kézikönyve (Szekszárd, 1997) ISBN 963-9089-11-7

További információk[szerkesztés]