Erzsébet híd (Komárom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erzsébet híd
Komarom, Elizabeth bridge.JPG
Elhelyezkedése  Szlovákia,  Magyarország,
Észak- és Dél-Komárom között
Áthidalt akadály Duna
Funkció közúti híd
Legnagyobb támaszköz 102,0 m
Nyílások száma 4
Teljes hosszúsága 415 m
Szélesség 10,80 m
Sávok száma 2×1 közúti sáv, 2×1 járda
Tervező Feketeházy János
Átadás ideje 1892. szeptember 1.
Elhelyezkedése
Erzsébet híd (Magyarország)
Erzsébet híd
Erzsébet híd
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 45′ 04″, k. h. 18° 07′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 45′ 04″, k. h. 18° 07′ 14″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Erzsébet híd témájú médiaállományokat.

Erzsébet híd a Duna egyik hídja. Észak- és Dél-Komáromot köti össze, a város központjában. A nemzetközi megállapodások értelmében a híd Magyarország és Szlovákia osztatlan közös tulajdona.

A tervek szerint 2016-ban új hidat épít Szlovákia és Magyarország a híd és a városközpont tehermentesítése érdekében.[1]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Erzsébet híd építésének emléktáblája

Építése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már 1589-ben, Szőny és Komárom között is hajóhíd létesült. Csak rövid ideig állhatott fenn, mivel a jégzajlás a Duna ezen részén gyakorlatilag lehetetlenné tette tartós híd építését mindaddig, amíg a hídépítés tovább nem fejlődött. Az Erzsébet híd Magyarország legelső nagyhídjai közé tartozik, amelyet magyar kivitelezők építettek, magyar tervek alapján – terveit a kor legnevesebb hídtervezője, Feketeházy János készítette. A 4×100 méter ívnyílású híd 1891-1892-ben épült meg, sarló alakú rácsos tartókkal. A hídépítés jogát Guilbrand Gregersen, a magyarrá lett norvég ács nyerte el. A Gregersen és Fiai cég állami megbízásból, 1 165 000 forintért építette meg a hidat, amelyet 1892. szeptember 1-jén éjfélkor adtak át a forgalomnak és Erzsébet királynéről neveztek el.

A hegesztett (kavart) vas szerkezeti elemek a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárában (MÁVAG) készültek. A Duna-híddal egyidejűleg, ahhoz hasonló kialakítással elkészült 1892-ben a vasút feletti 48,4 méter nyílású felüljáró. Ezt hidat is Gregersen és a Magyar Államvasutak Gépgyára építette. A túlsó parton az Erzsébet-szigetet a Kis-Duna-ág felett fahíd kötötte össze a szlovákiai Komárommal.

Jelentős események a híd életében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erzsébet híd felújításának emléktáblája
Csehszlovák légiósok lezárják a hidat 1919-ben

A második világháborúban felrobbantott középső nyílásokat a háború után újjáépítették. A pályaszerkezetet 1962-ben, illetve 1980-ban építették át. Az 1990-es évek végére, a híd romló állapota miatt, nagyobb arányú felújítás vált szükségessé. Ezt megelőzte a magyar oldalon a Hegyeshalmi vasútvonal feletti közúti híd és a szlovák oldalon a kikötői Duna-ág feletti nyitható szerkezetű híd rekonstrukciója. Miután az észak-komáromi rekonstrukció 2002-ben, a komáromi pedig 2004-ben befejeződött, sor kerülhetett az Erzsébet híd felújítására. A kivitelezési munkákat az Európai Uniós közbeszerzési pályázat eredményeként a Hídtechnika Kft. és a Közgép Rt. alkotta „Komárom–Komarno 2005 Konzorcium” végezte el. A kivitelezés költsége öt és fél millió eurós (1,6 milliárd forintos) költségét a két ország egyenlő arányban állta. 2005 telén kezdődött a munka, melynek során a pilléreket kőszórással újították fel, és kicserélték a hőhatások kiegyenlítésére szolgáló elemeket. A lehetőségekhez mérten tíz-tíz centiméterrel szélesítették az útfelületet. Elvégezték a szigetelés és az aszfaltburkolat cseréjét, valamint a teljes közvilágítási hálózat átépítését, új acél járdakonzolokat építettek. A hajózás biztonsága érdekében radartükör is került a hídra. A híd maximális teherbírása 40 tonna, ennek ellenére megmarad a 21 tonnás korlátozás. A munkálatok során időszakos, fél- és egész pályás hídlezárásokra került sor. 2006. december 11-én teljes szélességében megnyitották a forgalom előtt.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 2002-ben a komáromi Klapka György Múzeum „110 éves a komáromi Erzsébet híd” című kiállítást rendezett.
  • A tíz évenként esedékes korrózióvédelmi munkálatokat felváltva fizeti a két állam.
  • 2009. augusztus 21-én Sólyom László köztársasági elnök itt akart átkelni a szlovák-magyar határon, de a szlovák határőrök visszafordították. Az eset tovább élezte a két ország kapcsolatát.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]