443-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
443-as főút
443 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus másodrendű főút
Hossza19 km
Ország  Magyarország
Tartományok Békés megye
Mérnökségek Magyar Közút Zrt.
Az út eleje Gyomaendrőd 46 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Szarvas 44 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 443-as számú főút egy Békés megyében található másodrendű főútvonal. A 46-os főutat kapcsolja össze a 44-es főúttal, az út kezdőpontja Endrőd (Gyomaendrőd), a végpontja Szarvas. Hossza 19 km. A főút kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága.

Fekvése[szerkesztés]

A főút Gyomaendrődön, az Endrődi városrészben, 46-os főút 41,5 km-nél ágazik el, először mintegy 3,5 km-t halad déli irányban, nagyjából párhuzamosan a 4642-es Gyomaendrőd-Nagyszénás-Szentes összekötő úttal. Ezután egy éles kanyarral határozott nyugati irányt vesz fel 12 km-en át, majd az utolsó 4 km-en Szarvas-Érparti szőlők településrésznél egy újabb kanyarral szilárdan délnyugati irányba fordul. A főút 19. kilométerkövénél a 4641-es számú Mezőberény-Szarvas összekötőút végződik, majd innen 300 méterre végződik az út a 44-es főútba való becsatlakozásánál, annak 77. kilométerénél.[1]

A főút mindössze két települést érint, a 11,4 kilométernél van Gyomaendrőd és Szarvas városának közigazgatási határa. Az úton nagyobb műtárgyak nem épültek, a belvízelvezető csatornákon hidak, illetve Szarvas-Érparti szőlőktől kerékpárút halad párhuzamosan a főúttal.

Története[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az ÚtAdat honlap adatai Archiválva 2014. augusztus 30-i dátummal a Wayback Machine-ben, Útadat.hu