443-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
443-as főút
443 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus másodrendű főút
Hossza19 km
Ország  Magyarország
Tartományok Békés megye
Mérnökségek Magyar Közút Zrt.
Az út eleje Gyomaendrőd 46 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Szarvas 44 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 443-as számú főút egy Békés megyében található másodrendű főútvonal. A 46-os főutat kapcsolja össze a 44-es főúttal, az út kezdőpontja Endrőd (Gyomaendrőd), a végpontja Szarvas. Hossza 19 km. A főút kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága.

Fekvése[szerkesztés]

A főút Gyomaendrődön, az endrődi városrészben indul, a 46-os főútból kiágazva, annak 41,650-es kilométerszelvénye táján. A városban a Blaha Lujza utca nevet viseli, dél felé haladva, majd egy ideig még a külterületen is ezt az irányt követi, nagyjából a 3,300-as kilométerszelvényéig, nagyjából párhuzamosan a Gyomaendrőd-Nagyszénás-Szentes közt húzódó 4642-es úttal.

Ezután egy éles kanyarral határozott nyugati irányt vesz fel, és mintegy 12 kilométeren át ezt követi; közben a hetedik kilométere után átlép Szarvas területére. 15,9 kilométer után, Szarvas Ószőlő vagy Érparti szőlők településrészénél délnyugati irányba fordul. A 19. kilométerét elhagyva beletorkollik kelet felől a Mezőberényt Szarvassal összekötő 4641-es út végződik, majd nem sokkal ezután véget is ér, beletorkollva a 44-es főútba, 77,400-as kilométerszelvényénél. Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 19,333 kilométer.

Az úton nagyobb műtárgyak nem épültek, a belvízelvezető csatornákon hidak, illetve Szarvas-Érparti szőlőktől kerékpárút halad párhuzamosan a főúttal.

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2020. július 9.

Jegyzetek[szerkesztés]