443-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
443-as főút
443 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus másodrendű főút
Hossza19 km
Ország  Magyarország
Tartományok Békés vármegye
Mérnökségek Magyar Közút Zrt.
Az út eleje Gyomaendrőd 46 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Szarvas 44 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 443-as számú főút egy Békés vármegyében található másodrendű főútvonal. A 46-os főutat kapcsolja össze a 44-es főúttal, az út kezdőpontja Endrőd (Gyomaendrőd), a végpontja Szarvas. Hossza 19 km. A főút kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága.

Fekvése[szerkesztés]

A főút Gyomaendrődön, az endrődi városrészben indul, a 46-os főútból kiágazva, annak 41+650-es kilométerszelvénye táján. A városban a Blaha Lujza utca nevet viseli, dél felé haladva, majd egy ideig még a külterületen is ezt az irányt követi, nagyjából a 3+300-as kilométerszelvényéig, nagyjából párhuzamosan a Gyomaendrőd-Nagyszénás-Szentes közt húzódó 4642-es úttal.

Ezután egy éles kanyarral határozott nyugati irányt vesz fel, és mintegy 12 kilométeren át ezt követi; közben a hetedik kilométere után átlép Szarvas területére. 15,9 kilométer után, Szarvas Ószőlő vagy Érparti szőlők településrészénél délnyugati irányba fordul. A 19. kilométerét elhagyva beletorkollik kelet felől a Mezőberényt Szarvassal összekötő 4641-es út végződik, majd nem sokkal ezután véget is ér, beletorkollva a 44-es főútba, annak a 77+400-as kilométerszelvénye közelében.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 19,333 kilométer.

Az úton jelentősebb műtárgyak nem épültek, a belvízelvezető csatornákat kisebb hidakkal szeli át, illetve Szarvas-Érparti szőlőktől kerékpárút halad párhuzamosan a főúttal.

Története[szerkesztés]

1934-ben a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete harmadrendű főúttá nyilvánította, a Szarvas-Körösladány közti 414-es főút részeként.[1]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2020. július 9.

Jegyzetek[szerkesztés]