Körösladány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Körösladány
Körösladány Kossuth Lajos utca.jpg
Körösladány címere
Körösladány címere
Körösladány zászlaja
Körösladány zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeBékés
JárásSzeghalmi
Jogállás város
Polgármester Kardos Károly (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám 5516
Körzethívószám 66
Népesség
Teljes népesség4557 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség36,16 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület123,79 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Körösladány (Magyarország)
Körösladány
Körösladány
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 57′ 50″, k. h. 21° 04′ 44″Koordináták: é. sz. 46° 57′ 50″, k. h. 21° 04′ 44″
Körösladány (Békés megye)
Körösladány
Körösladány
Pozíció Békés megye térképén
Körösladány weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Körösladány témájú médiaállományokat.

Körösladány város Békés megye Szeghalmi járásában.

Fekvése[szerkesztés]

Körösladány a Körös menti sík északi peremén, a Dévaványai-sík és a Kis-Sárrét szomszédságában települt.[3] Keresztülfolyik rajta a Sebes-Körös, amelynek erős kanyarulatait a szabályozáskor levágták. A mélyebben fekvő területeket a szabályozás előtt időszakosan víz borította. A települést Szeghalom, Bélmegyer, Mezőberény, Köröstarcsa, Gyomaendrőd és Dévaványa határolja. A település a Sebes-Körös és a 47-es főútvonal találkozásánál fekszik, a folyó egyik átkelőhelye. Debrecentől délre 93 kilométerre, míg Szegedtől keletre 133, Békéscsabától északra 39 kilométerre található. Kellemes pihenőhelynek ígérkezik a háborítatlan folyópart. A településről könnyen megközelíthető a Vésztő-Mágor-pusztai Történelmi Emlékhely, a Csolt monostorral, a dévaványai túzokrezervátum és ecsegfalvi puszták, illetve Gyomaendrőd a gyógyfürdőjével, a Soczó Motormúzeummal, a Kner Nyomdaipari Múzeummal, a füzesgyarmati Hotel Gara és Gyógyfürdő, valamint a bélmegyeri Fás-puszta.

Megközelítése[szerkesztés]

Vonattal a MÁV 127-es számú Körösnagyharsány–Vésztő–Gyoma-vasútvonalán érhető el. A vasútállomás Kéthalom és Szeghalom között található, jelenleg nem üzemel.

Közúton: a városon áthalad a 47-es számú főút, valamint az 5205-ös, 4232-es számú közutak.

Története[szerkesztés]

Körösladány és határterületének történelmi és régészeti feltárása már a 19. század közepén elkezdődött. A településről az első tudományos igényű történelmi munka 1855-ben, ifj. Palugyay Imre (1818–1876) tollából jelent meg. Ezt számos egyéb munka követte, de közülük napjainkig egyik sem adta meg a város teljes monográfiai mértékű történelmét.

Körösladány első átfogó és tudományos igényű régészeti felmérését 1968 és 1975. november 30. között végezte el egy hat főből álló munkacsoport, Gazdapusztai Gyula – majd halála után Bakay Kornél – vezetésével. A munkacsoport hét év alatt 116 lelőhelyet tárt fel és kutatott át. E lelőhelyekből 43 a Sebes-Körös folyó bal partján, 73 pedig a jobb parti határrészen található. A bal parti és a jobb parti lelőhelyek közötti számtani különbözőségekből azok fontosságára vagy értékességére vonatkozóan semmilyen következtetést nem lehet levonni. A különböző történelmi korok leletanyagát rejtő lelőhelyek mindegyike egyformán fontos és értékes a Körösladányban és határterületén megtelepült népek és kultúrák megismeréséhez. Az ezeken talált használati tárgyak, emberi és állati csontok a bizonyítékai annak, hogy a vidék ősidők óta emberi lakhelyül szolgált. A határrészek ABC sorrendben:[4]

 • Bikeri: falutól délkeletre eső határrész, ahol 9 lelőhely található.
 • Kengyelköz: a Bikeri-határrész szomszédságában, de tőle nyugatra terül el. Itt 7 lelőhelyet tártak fel a régészek.
 • Kihí-sziget: a Kihí határrész-névhez a „sziget” szót a régészek használták. A határrésznek ilyen neve sohasem volt, csak szimplán Kihí. A Sebes-Körös folyó hajdani patkó alakú kanyarulatában elterülő határrész a leletekben gazdag területek közé tartozik.
 • Kerek-tó: Kerek településtől nyugatra helyezkedik el a Folyás-ér keleti partján. A lelőhelyek is a Folyás-ér keleti partján, a Gyoma–Körösladány műút közelében találhatók.
 • Korhány: a falutól nyugatra áll, de azzal közvetlenül határos. Lelőhelyekben és leletekben gazdag terület.
 • Körtvélyes: e határrész déli peremén egy magas érparton, nagy kiterjedésű területen a Körös-kultúrába (i. e. 5000–4000-ig) sorolható.
 • Nádor-ér: vagy ahogy a ladányiak mondják „Nadorér” elég kicsi határterülete Körösladánynak. Valójában a vasút és a Sebes-Körös közötti területet kell érteni alatta. A vasút és 47. számú főút közötti területrész neve régebben „Kuruttyoló” volt. Mára ez a név kiveszett a köztudatból (a hivatalosból is) és a műúttól a Sebes-Körösig nyúló terület neve „Nadorér”.

Története évszámokban[szerkesztés]

A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy Körösladány 7000 éves múltra tekint vissza, onnan számítva, amikor a megtelepedésre alkalmassá vált vidéken megjelentek a Körös-kultúrát képviselő első emberi közösségek. Az évezredek alatt ugyan többször kicserélődött az itt élt népesség, de a területet folyamatosan lakták.

Több mint 900 éves település, mely történelme során több alkalommal is elpusztult háború, tűzvész, vagy árvíz következtében.

Körösladány mai közigazgatási területén Nadányon kívül még hat falut ültek meg. Északra esett az 1321-es első említésekor már elpusztult Szentmihály. Ennek közelében, nyugatra feküdt egy 1219-es adat szerint talán várnépek lakta Károly. Ettől délebbre, Körösladány mai belterületének északnyugati szélén települt meg az 1321-ben felbukkanó Győrfölde, amely minden bizonnyal majorságszerű prédium lehetett, (rab)szolga jogállású lakossággal. A Sebes-Körös bal oldalán, attól kissé délre volt található a szintén 1321-ben említett Süvöltő. Ettől délkeletre esett a szolgáltató és várnépek által lakott Méhes, amelyről elsőként 1219-ből szól okirat. Innen északnyugatra helyezkedett el Fás, amely 1221-ben jelenik meg az írott forrásokban.

Először a Zásti apátság 1067-ből származó okirata Nadan néven mint pagust említi. A nadan feltételezések szerint nádasgátat jelent. Még régebben római őrség erődítménye lehetett, mert a Kihi szigetnek, kertnek nevezett részén római sírt találtak, I. Constantinus római császár (272–337) aranypénzeivel. 1125 körül falut alapítottak itt a letelepedett besenyők, nem sokkal ezután fatemplomot kezdtek el építeni.

1222-ben a Váradi Regestrumban a helynév a nadányi alesperes nevében tűnik fel, papja ekkor Benjámin volt; a dokumentum azonban a helyet már mint pappal is rendelkező falut jegyzi, Nadan, Ladan illetve Keresnadan néven. A község 1220-tól 500 éven keresztül a Nadányi család uradalma volt.

1370-ben a Nadányiak megépítették az első kőtemplomot; 1460 körül elkészült a Nadányiak kastélya is.

1514. május 20-án Dózsa György serege átvonult a falun. 1530-ban a falu áttért a református vallásra. 1552 januárjában ült össze a körösladányi zsinat, amelyen a helvét tanokat hirdető Kálmáncsehi Sánta Mártont eretneknek nyilvánították, és a régi szertartások szerint kiközösítették. Kálmáncsehi azonban viszontválaszul a nézeteinek elutasítóit átkozta ki. Még ugyanebben az évben megkezdődött az iskolai oktatás a körösladányi parókián.

1552 januárjában a tiszántúli protestáns papok itt tartották a zsinatjukat. Négy év múlva a falu behódolt a törököknek.

Egy okirat arról tudósít, hogy 1553. augusztus 3-án egy Petrovics Péter nevű ember megérkezett a Nadányiak körösladányi várkastélyába, ahol, Kelet-Magyarország főuraival együtt majd három héten át szervezték, miként lehetne a törökkel szövetkezve elfoglalni Nagyváradot, hogy Erdélybe bejutva előkészítsék János Zsigmond újbóli trónra lépését.

A település vagy 1598 őszén, amikor a török sereg Csanád, Nagylak, Arad elfoglalása után Várad sikertelen ostromára vonult, vagy 1599-ben, amikor török segédhadak, a krími tatárok a térségben teleltek ki, néptelenedett el a török uralom ideje alatt első ízben.

Az 1600-as évek első negyedére már biztosan benépesült, s a század közepére az akkori magyar földesurának, Nadányi Mihálynak köszönhetően egy járásnyi méretű uradalom központjává vált. Az 1500-as évek második felére reformátussá lett Körösladánynak 1651-ben Zombori Pál volt a lelkésze.

1658-ban újból elpusztult a település. A nyár folyamán ugyanis a törökök támadást indítottak II. Rákóczi György (1648–1660) erdélyi fejedelem ellen, aki a felperzselt föld taktikájával kívánta az ellenfeleit visszatartani. Ennek esett áldozatául Körösladány is, aminek alkalmával a malmát is felégették. 1685 táján, a Szent Liga (1684) szövetséges hadai által folytatott felszabadító harcok miatt Körösladány immár harmadjára néptelenedett el. 1699-ben Nadányi János telepeseket hozott a faluba.

1705-ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszántúli vezénylő parancsnoka, gróf Károlyi Sándor, amikor sikertelenül próbálkozott Gyula bevételével, június 24-ét követően Békés, Mezőtúr irányába haladva vonulhatott át az elnéptelenedett Körösladányon.

1705 és 1709 között Károlyi Sándor több alkalommal Körösladányban táborozik. 1720-ban a Nadányiak elvesztik körösladányi birtokaikat. 1749-ben felépül az első önálló református iskolaépület.

1720-ban, amikor Harrucker (1729-től báró Harruckern) János György átvette a Nadányiak Békés megyei uradalmát, az addig a régi földesuruknak szintén adózó ladányiakat is eltiltotta ettől. Ezzel szűnt meg a Nadányiak negyedszázad híján fél évezredes birtoklása Körösladányban.

A birtokváltással egyben hivatalosan is Nadányról Körösladányra változtatták a település nevét, azzal az indoklással, hogy még a helynév se utaljon a község egykori uraira: „midőn ezen családtól hűtlenség miatt ezen birtok elvétetett, és a’ 18-ík századelején a’ Magas Kormánytól a’ Harucker család által megvétetvén, a’ hűtlenség által megbélyegzett birtokos emlékét feledtetni akarva a’ lett birtokos vagy felsőségi meghagyás folytán a’ Nadányi név Körös Ladányra változtattatott által, és mos már ezen név alatt ismertetik általánosan”.

1728-ban zajlott le az a per, melynek alkalmával visszaállították Körösladány és Köröstarcsa között a még 1479-ben megállapított határt. Ez szolgált alapul a vén Márkusról szóló monda megszületéséhez, amelyet Arany János is megénekelt A hamis tanú című művében.

A báró Harruckern család férfiági kihalása után, 1798-ban Körösladányt és tágabb környékét a Wenckheim család bárói ága örökölte.

1790-től 1840-ig a Sárrét hivatalos központja lett. Református templomát 1776-ban, katolikus templomát 1822-ben építtették. Itt található a Wenckheim család kastélya (1805) és a család kriptája (1830).

1803 és 1805 között építtették föl – vélhetően a Nadányiak várkastélya helyén – a copf stílusú kúriájukat id. Czigler Antal tervei alapján, amivel a község újból uradalmi központtá vált. Ebben az időben veszi kezdetét Körösladányban a vízszabályozás, melynek során báró Wenckheim József számos csatornát ásatott a belvizek levezetésére, illetve töltéseket készíttetett az árvizek megelőzésére.

1805-ben az első állandó fahidat áthelyezik. A következő évtizedben megépül a Wenckheim-vadászkastély (Bélmegyer) (1813) és a római katolikus iskola (1816). 1821. április 5-én a falut felperzseli a tűzvész. A következő évben elkészül a római katolikus templom. 1847. június 10-én Petőfi Sándor megszállt Körösladányban. Szeptember 19-én megalakul a vízszabályozó társaság. 1848. július 9-én harminckilenc fő jelentkezik a nemzetőrségbe.

1865-ben az első gőzmalom üzembe állítják. 1866. október 1-jén megnyitják az első óvodát. 1872. június 5-én átadják a községházát. 1881-ben árvíz pusztít a faluban. Négy év múlva a település megrendezi első vásárját. 1887-ben elkészül a „Szegények Menháza”. 1891. június 25-én megérkezik a vasút. Két év múlva elkészül a község első vashídja. Ez év decemberében megépítik a falu első szilárd burkolatú útját (291 m).

Az 1979-ben átadott vasbeton híd építése (Martin Gábor felvétele)

1903-ban két artézi kutat furatnak a faluban. A következő évben 388 házhelyet mérnek ki a Tenkér-parton (Újladány), majd elkészül a község első betonjárdája. 1918-ban Bartók Béla népdalt gyűjt a faluban. 1927-ben a községben megkezdődik az áramszolgáltatás és megkezdi működéset az első filmszínház.

1940-ben Újladányban felépül három, típusterv alapján készült ház. 1942-ben Oncsán felépül (téglából) 16 ház. 1944. október 6-án átvonul a front a falun. Fehér Lajos katolikus plébános karakán kiállásával megmenti a hidat a felrobbantástól. 1945-ben megkezdődik a földosztás. Egy év múlva megtörténik a villamosítás és nemsokára tömegessé válik a „Néprádió”, 1948-ban pedig gépállomást telepítenek a faluban. Augusztus 1-jén államosítják az iskolákat.

1960. november 7-én elkészül a Művelődési Ház. Két év múlva elkészülnek a Gépállomás összkomfortos szolgálati lakásai. 1967-ben A faluban általánossá válik a televízió. 1970. június 2-án elkészül a törpevízmű. Két hét múlva kitelepítik a lakosságot árvízveszély miatt. 1977. december 9-én átadják a Sebes-Körösön épült duzzasztóművet, 1979. december 20-án pedig az új, vasbeton szerkezetű hidat. 1985-ben megnyílik a Helytörténeti Gyűjtemény.

1994-ben megérkezik a faluba a vezetékes gáz. 1996-ban általánossá válik a faluban a vezetékes telefon. Még ebben az évben a Henkel letelepül Körösladányban. 2003. augusztus 14-én átadják a református szeretetotthont. 2003. október 31-én üzembe állítják a fedett szennyvízcsatorna I. ütemét. 2007. július 1-jén a település városi címet kapott. Jelenlegi népességszáma 4800 fő, amely a munkanélküliség és a népesség elöregedése miatt folyamatosan csökken.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

 • 1990–1994: Berki Imre (független)[5]
 • 1994–1998: Berki Imre (független)[6]
 • 1998–2002: Bojti János (Ipartestület Körösladány)[7]
 • 2002–2004: Bojti János (Fidesz-MDF-MKDSZ-Gazdakörök-Ipartestület Körösladány)[8]
 • 2004–2006: Dr. Pelcsinszki Boleszláv (SZDSZ)[9]
 • 2006–2010: Dr. Pelcsinszki Boleszláv (SZDSZ)[10]
 • 2010–2014: Kardos Károly (Fidesz-KDNP)[11]
 • 2014–2019: Kardos Károly (Fidesz-KDNP)[12]
 • 2019-től: Kardos Károly (Fidesz-KDNP)[1]

A városban 2004. december 5-én időközi polgármester-választást tartottak,[9] az előző polgármester lemondása miatt.[13]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

2001-ben a település lakosságának 98%-a magyar, 2%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[14]

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 91,2%-a magyarnak, 3,9% cigánynak, 0,2% németnek mondta magát (8,6% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 14,2%, református 28,2%, evangélikus 0,6%, felekezeten kívüli 41,4% (15,1% nem nyilatkozott).[15]

Nevezetességei[szerkesztés]

 • Csörsz árka ma is jól kivehető, négy kilométer hosszú Körös-menti sánc, amely 352 körül épülhetett.
 • Református templom (1776)
 • Wenckheim–Merán-kastély (1805) – ma általános iskola
 • Katolikus templom (1822)
 • A Wenckheim család kriptája (1830)
 • I. világháborús emlékmű – Hősök szobra avatása: 1929. május 5.
 • Tüköry Lajos emlékmű (1956)
 • Sebes-Körösi Duzzasztómű (1977)
 • II. világháborús emlékmű
 • helytörténeti gyűjtemény – falumúzeum (2003)
 • 56-os emlékmű (2006)
 • Körösnadányi Nadányi Társaság
 • Körös Művészeti Egyesület
  • Körösladányi Népdalkör (1991)
  • Körösladányi "CUHÁRÉ" Citerazenekar (1979) [1]

A település híres lakosai[szerkesztés]

Itt születtek[szerkesztés]

A település neves lakosai, akik nem itt születtek[szerkesztés]

A városról szóló irodalmi művek[szerkesztés]

 • Petőfi Sándor: Puszta föld ez, ahol most járok… (Körösladány; 1847. június 10-én)[2]
 • Arany János: A hamis tanú (1852)[3]
 • Asztalos Domonkos: Sebes-körös ladányi partján (Budapest, 1951. augusztus 30.)
 • Néprajz, értékek – Körösladánnyal kapcsolatos mondák és legendák[16]

Körösladányt bemutató könyvek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
 3. Magyarország kistájainak katasztere. Szerkesztette Dövényi Zoltán. Második, átdolgozott és bővített kiadás. Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet. 2010. 270. o. ISBN 978-963-9545-29-8  
 4. Térkép
 5. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 6. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. január 3.)
 7. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 15.)
 8. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. május 15.)
 9. a b Körösladány települési időközi választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2004. december 5. (Hozzáférés: 2020. május 28.)
 10. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. május 15.)
 11. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 12. Körösladány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 13. Időközi önkormányzati választások 2004-ben (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2004 (Hozzáférés: 2020. május 28.)
 14. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
 15. Körösladány Helységnévtár
 16. Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. [2007. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 2.)

További információk[szerkesztés]