Csanádapáca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csanádapáca
Csanádapáca címere
Csanádapáca címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeBékés
JárásOrosházi
Jogállás község
Polgármester Oláh Kálmán (FIDESZ-KDNP)[1]
Irányítószám 5662
Körzethívószám 68
Népesség
Teljes népesség2527 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség48,21 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület51,3 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Csanádapáca (Magyarország)
Csanádapáca
Csanádapáca
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 32′ 28″, k. h. 20° 53′ 02″Koordináták: é. sz. 46° 32′ 28″, k. h. 20° 53′ 02″
Csanádapáca (Békés megye)
Csanádapáca
Csanádapáca
Pozíció Békés megye térképén
Csanádapáca weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csanádapáca témájú médiaállományokat.

Csanádapáca község Békés megye Orosházi járásában.

Fekvése[szerkesztés]

Csanádapáca Békés megye déli részén fekszik. Enyhén rombusz formájú település, észak-dél irányú széles főutcájára három sor utca van felfűzve. Békéscsabától 25 kilométerre, Orosházától pedig 20 kilométerre található. A megyeszékhelyről a 4432. számú úton, Orosházáról pedig a 4429. számúról közelíthető meg. Mindkét városból autóbusszal érhető el.

Belterülete 378 hektár, külterülete 4753 hektár.

Története[szerkesztés]

Már az őskorban is lakott volt e terület. Az egykor vizenyős, mocsaras síkságból kiemelkedő hordalékkúpokat használták fel lakóhelyül elődeink. Az ásatások során jelentős bronzkori leletek kerültek elő, melyek egy részét ma a Hadtörténeti Intézet és Múzeum őrzi. Csanádapáca a történelem folyamán többször elpusztult, de mégis fennmaradt. A honfoglalás korában kialakult első település alig 250 esztendeig virágzott, amikor tatár hordák felperzselték 1241-ben, sírmezővé változtatva egész Békés vármegyét.

Sokáig nem akadt ember, aki letelepedett volna ezen a tájon. Csak a 14. század elején építették újjá Apáca községet, de nem a korábbi nehezen védhető sík területen, hanem – okulva elődeik sorsán – a mai falutól északra fekvő, nagyobb biztonságot nyújtó kiemelkedéseken, halmokon. Ez a település már templommal is rendelkezett, melynek falai még a 19. század elején is állottak. A templomot a jelenlegi község első lakói hordták szét építőanyagnak. Ez a szépen fejlődő falu jelentős szerephez juthatott volna a későbbiekben, hiszen 25 portájával alig maradt el az akkor 29 házat számláló Békéscsabától.

1596-ban azonban a Győrből rabolva, fosztogatva Temesvár felé vonuló török hadak kíméletlenül elpusztították az egyébként már évtizedek óta nekik is adózó apácai lakosságot, hogy azután 225 évre ismét lakatlanná váljon e vidék. Ez a hatalmas kiterjedésű pusztaság a török kiűzése után a kincstár birtokába került, és hosszabb, rövidebb időszakokra bérbe adták, elsősorban állattenyésztés céljára. A jelenlegi község tulajdonképpeni őslakói a szálláshelyeken élő és az állatok gondozásával megbízott cselédek voltak.

1748-ban az ország nádora Csanád vármegyéhez csatolta Apáca pusztát, Békés vármegye tiltakozása ellenére.

1821-ben egy Hengelmüller Mihály nevű bátor és okos vállalkozó bérelte a kincstártól a területet. Rájött, hogy milyen érték lakozik az eddig csak kaszálónak és legelőnek használt apácai földben, és a nagy haszonnal kecsegtető dohánytermesztéssel próbálkozott meg. Hívó szavára megindultak a telepesek az ország minden tájáról. Legtöbben Csongrád, Arad, Nógrád és Heves vármegyékből. Így épült fel a község első két utcája, a mai Petőfi és Széchenyi utca. A feltöretlen legelőkön hamarosan jól megművelt dohányföldek sorakoztak. A Hengelmüllerrel kötött szerződés értelmében a telepeseknek 5 hold dohányt kellett termelniük, melynek felét tartoztak leadni. Bár a község 1821 óta létezett, hivatalosan 1836-ban került bejegyzésre Nagy Apácza Kertész Község néven.

Az 1848-1849-es szabadságharc szele Apácán is végigsöpört. Kossuth Lajos kormányzó személyes közbenjárása sem tudta kielégíteni a község földosztást szorgalmazó jogos igényeit, mégis 25-en álltak be önkéntesen a honvédseregbe, a nemzetőrség létszáma pedig 88 fő volt.

Régi vágya volt a lakosoknak, hogy saját templomuk és iskolájuk legyen. A tervek megvalósulása a szabadságharc miatt késett. A kincstár hallani sem akart szándékainkról, így a község vezetői személyesen az uralkodóhoz, Ferencz József császárhoz fordultak jogorvoslatért, aki 2000 ezüst forinttal járult hozzá a csaknem 30000 forintot kitevő költségekhez. Végül saját erőből építették fel első iskolájukat 1857-ben, templomukat 1859-ben. 1908-ban a belügyminiszter Apácza község nevét – valószínűleg saját kérésre – Csanádapáczára változtatta.

1927-ben már több, mint 5000 volt a lélekszám, és a nagyközségi címet is birtokolta. A második világháború idején a helybeli zsidóság munkaképes férfi tagjait munkaszolgálatra hívták be, az itthonmaradottakat 1944 májusában előbb a magyarbánhegyesi gyűjtőtáborba, majd Békéscsabára, onnan pedig Auschwitzba ill. Ausztriába deportálták. A holokausztot a 25 apácai zsidó közül négyen élték túl.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 84,5%-a magyarnak, 0,7% cigánynak, 0,2% németnek, 0,3% románnak, 0,3% szlováknak mondta magát (15,4% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 50%, református 1,7%, evangélikus 5,8%, görögkatolikus 0,2%, felekezeten kívüli 14,9% (26,5% nem nyilatkozott).[3]

Látnivalók[szerkesztés]

  • Római katolikus templom
  • Zsidó temető, a római katolikus temető sarkában

Híres szülöttei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csanádapáca települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 24.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Csanádapáca Helységnévtár

További információk[szerkesztés]