Békés vármegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 46° 44′ 15″, k. h. 21° 02′ 41″

Békés vármegye
A Körös Mezőberénynél
A Körös Mezőberénynél
Békés vármegye címere
Békés vármegye címere
Békés vármegye zászlaja
Békés vármegye zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
Vármegyeszékhely Békéscsaba
Járások száma 9
Települések száma 75
megyei jogú városok 1
egyéb városok 21
ISO 3166-2HU-BE
Főispán Dr. Takács Árpád
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűség66,8 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület5631,05 km²
Időzóna CET, UTC+1
Térkép
Békés vármegye elhelyezkedése Magyarországon
Békés vármegye elhelyezkedése Magyarországon
Békés vármegye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Békés vármegye témájú médiaállományokat.

Békés vármegye, 1950 és 2022 között Békés megye (németül: Komitat Bekesch, latinul: Comitatus Bekesiensis, románul: Comitatul Bichiș, szlovákul: Békešská stolica) közigazgatási egység Magyarország délkeleti részén, a Dél-Alföld régióban. Északról Hajdú-Bihar vármegye, északnyugatról Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, nyugatról Csongrád-Csanád vármegye, délről és keletről pedig Románia határolja. Székhelye Békéscsaba.

A vármegye területe 5631,05 km2, ami Magyarország területének 6,05%-a. Mivel a vármegye teljes egészében az Alföldön található, nem rendelkezik magasabb kiemelkedéssel. Legmagasabb pontja a megye délkeleti részén, Battonya térségében lévő Livius-halom, mely mindössze 107 méter magas. Folyóvizekben gazdag, melyek közül a legjelentősebbek a Körösök, a Berettyó és a Száraz-ér.

A megye legfontosabb városai a megyeszékhely Békéscsaba, a kulturális és történelmi jelentőségű Gyula, a Gyopárosfürdőről és üveggyártásáról ismert Orosháza, valamint az arborétumáról és a Mini Magyarországról nevezetes Szarvas.

A vármegye 1950 előtti történetéről bővebb információ Békés vármegye története cikkben található.

Földrajz[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

Békés vármegye az Alföldön helyezkedik el, területe sík. A Körös-Maros közén és a Körösök-Berettyó vidékén majdnem tökéletes a síkság. A vármegye tengerszint feletti magassága 81-106 méter körül ingadozik. Legmagasabb pontjai a vármegye délkeleti részén, a Csanádi-háton, Battonya térségében egyes halmok, amelyek a 106 méteres magasságot is meghaladják. Legalacsonyabb pontja Szarvas és Békésszentandrás között, a Hármas-Körös mellett található, kb. 81 méter magasan.

Éghajlat[szerkesztés]

Éghajlata kontinentális, meglehetősen hideg téllel és meleg nyárral. A csapadékháztartása jobb az alföldi átlagnál, ugyanis a területtől légvonalban mindössze 60–70 km-re emelkednek az Erdélyi-szigethegység igen magas, 1800 métert is meghaladó láncai (Béli-hegység, Bihar-hegység, Vigyázó-hegység), ezért megugrik az éves csapadék-mennyiség, 550–600 mm-re. A évi napsütéses órák száma is magas országos viszonylatban.

Geológia[szerkesztés]

A vármegye területét vastag homokos-löszös üledékréteg borítja. A megye legjelentősebb ásványkincse a földgáz, az ország készletének kb. egyötöde.

Vízrajz[szerkesztés]

A síkvidék folyamatosságát a viszonylag sűrű folyóhálózat tagolja. A vármegyének szám szerint 8 folyóvize van:

Nagyobb állóvizek:

Csatornák:

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

A természetes növénytakaró eredetileg erdős-ligetes sztyeppe volt, azonban ezt legkésőbb a 19. század végére mindenhol feltörték, majd a nagy folyószabályozások idején maradék természetes jellegét is elvesztette, szántófölddé és kultúrtájjá alakult. A vármegye területén így mára kb. 25 ezer hektárra csökkent az erdős terület, az is főleg a vármegye északkeleti részén található (Mályvádi erdők és a Körös folyók ártéri erdői). A terület mai állatvilága is ehhez alkalmazkodott, de apróvadak viszonylag nagy számban találhatók a területen.

Békés vármegye jellemző földrajzi pontjai[szerkesztés]

Történelme[szerkesztés]

A terület lakott volt már az i. e. 5.-4. évezredben is (Körös-kultúra). Az i. e. 1. évezredben készülhetett a mai Pusztaföldvár melletti Nagy-Tatársánc nevű földvár. A honfoglalás előtt rengeteg különböző törzs élt a területen: szkíták, kelták, gepidák, szarmaták, avarok. A honfoglalás után a Vata nemzetség birtoka volt. A 11. században létrejövő Békés vármegye székhelye Békés lett. A népnyelvben emlegették egykor Békésország név alatt is.

A 15. század elején felépült a gyulai vár. Gyula ekkor a vármegye legjelentősebb települése volt, később Mátyás király vármegyeszékhelynek nevezte ki. A török elleni harcban a gyulai végvár fontos szerepet játszott, 1566-ban azonban több, mint egy hónapos véres ostromot követően elfoglalták. A kimerült védőket a törökök ígéretük ellenére lemészárolták. Az állandó harcok következtében a vármegye rengeteg települése elpusztult, a lakosság alig 10%-a maradt életben.

A 18. század elején, a törökök kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc után a vármegye elkezdett újra benépesülni, nagyrészt Harruckern bárónak köszönhetően. Nemcsak magyarokkal, hanem szlovákokkal (Békéscsaba, Endrőd, Szarvas, Tótkomlós), szerbekkel (Battonya), németekkel (Németgyula, Elek), románokkal (Kétegyháza). Az idegen lakosság a 19. század közepére nagyrészt asszimilálódott.

Régi vármegyetérkép településekkel és úthálózattal

A 19. század második felében a vármegye fejlődésnek indult, főleg mezőgazdasági szempontból kedvező adottságainak köszönhetően. Ekkoriban kezdődtek a hatalmas folyószabályozási munkák, elsőként a Körösöket regulázta meg a legendás mérnök, Vásárhelyi Pál. 1858-ban kiépült a vasúti fővonal Békéscsaba és Pest között. A másfél évtized múlva megépült és a nemzetközi kereskedelemben fontos szerepet játszó Nagyvárad-Fiume vasútvonal szintén Békés vármegyén haladt keresztül. A 19. század végének általános gazdasági fejlődésében Békés vármegye országos viszonylatban is élen járt.

Az első világháború után Békés vármegye településeinek át kellett venniük a Romániához került városok (Arad, Temesvár, Nagyvárad) szerepét, emiatt Békéscsaba újabb gyors fejlődésnek indult. A két világháború között a magyarországi városok közül Békéscsaba produkálta a leggyorsabb fejlődést. Ösztönzőleg hatott a gazdaságra a hadiipari konjunktúra is, főleg az 1938-as Győri Program után.

Békés vármegye mai területe az 1950-es megyerendezés során alakult ki. Ekkor csatolták hozzá a megszűnő Bihar megyétől a Sarkadi járást, az ugyancsak megszűnő Csanád megyétől a Mezőkovácsházi és a Battonyai járásokat, továbbá a később Tótkomlóssal egyesített Nagykopáncs községet, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyétől Dévaványa és Pusztaecseg községeket. A Hódmezővásárhely határából ez időben alakult Kardoskút községet szintén Békés vármegyéhez csatolták, míg az egyetlen területi csökkenést Öcsödnek Szolnok megyéhez csatolása jelentette. Ugyanekkor lett Békés vármegye székhelye Gyula helyett Békéscsaba.

1941-ben a vármegye mai területének lakossága 477 ezer fő volt (az eddigi legmagasabb), azóta csökken,[1] kezdetben az elvándorlás következtében, amihez később a negatív természetes szaporodás is hozzájárult. A vármegyeszékhely ettől az évtől kezdve Békéscsaba. Az 1960-as évekre, ahogy az ország más részeiben, úgy Békés vármegyében is jellemző az ipartelepítés és a városok népességnövekedése. Ezzel összhangban a vármegye nagyvárosait panelesítették, sokszor teljesen figyelmen kívül hagyva az eredeti települési sajátosságokat. Békéscsabán 2006-ban 17 800 házgyári technológiával épült lakás van, vagyis lakótelepeken él a lakosság több mint 50%-a! Erőteljesen panelesítették még Orosházát, Gyulát és Szarvast is. Gyakorlatilag a vármegye minden olyan települését, amely 10 000 fő feletti népességgel bírt, de néha alatta is (például Mezőkovácsháza) elláttak lakótelepekkel.

Az iparosítás jórészt a mezőgazdaság gépesítéséből adódó fölösleges munkaerőt kötötte le, de jórészt az élelmiszeripar és könnyűipar dominált. Békéscsabán ebben az időben működött élelmiszeriparral, nyomdaiparral és számottevő építőiparral. Gyulán az országos hírű Húskombinát, Tejpor és sajtgyártás, illetve nyomdaipar voltak a legjellemzőbbek. Orosházára telepítették Magyarország legmodernebb üveggyárát. Szarvason is sor került beruházásokra, az azóta felszámolás alatt álló Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., illetve a Szirén Ruházati Szövetkezet is erősítette az ipari jelleget. Gyomaendrődön a cipőgyártás volt jellemző.

A terület nehezen vészelte át a rendszerváltást, számos nagyvállalatából még hírmondó is alig maradt, azok is csökkentett termeléssel, felére-harmadára esett munkáslétszámmal dolgoznak. További negatívumként említhető az is, hogy az 1989-es romániai forradalom, majd az 1991-ben kitört délszláv háború miatt a befektetők lényegében elfelejtették a vármegyét. A második délszláv konfliktus is rontott a helyzeten, ami számos Békés vármegyeinek emlékezetes napokat, hónapokat hozott, mivel nehezen tudtak aludni a megye déli területein élők a Magyar Légierő és a NATO közös járőröző repülőgépeinek zajától.

Közigazgatási beosztás 1950–1990 között[szerkesztés]

Járások 1950–1983 között[szerkesztés]

Az 1950-es megyerendezés előtt Békés megyéhez hat járás tartozott (Békési, Gyomai, Gyulai, Orosházi, Szarvasi és Szeghalmi). A megyerendezéskor Békés megyéhez csatolták Bihar megyétől a Cséffa-Nagyszalontai járást (székhelye Sarkad volt), Csanád megyétől pedig a Battonyai és a Mezőkovácsházi járást, így a megyében 1950. március 16-ától kilenc járás volt.

Az 1950-es járásrendezés során, június 1-jén a Battonyai járás beolvadt a Mezőkovácsháziba, ugyanakkor a Cséffa-Nagyszalontai járás elnevezése Sarkadira változott, így a tanácsrendszer bevezetésekor Békés megye nyolc járásra oszlott (Békési, Gyomai, Gyulai, Mezőkovácsházi, Orosházi, Sarkadi, Szarvasi és Szeghalmi).

Ezt követően 1983-ig a nyolcból három járás szűnt meg: a Gyomai és a Sarkadi 1966-ban, a Békési pedig 1974-ben. A járások megszűnésekor, 1983 végén tehát a megyéhez öt járás tartozott (Gyulai, Mezőkovácsházi, Orosházi, Szarvasi és Szeghalmi).

Városok 1950–1983 között[szerkesztés]

Az 1950-es megyerendezéskor Békés megyéhez két megyei város tartozott, Gyula és Orosháza. Ezen kívül Békéscsaba 1948 óta törvényhatósági jogú város volt, így nem tartozott a megyéhez, hanem külön közigazgatási egységet alkotott. Mivel a törvényhatósági jogú városi jogállás 1950. június 15-én megszűnt, Békéscsaba attól kezdve Békés megyéhez tartozott.

1983-ig még két település szerzett városi rangot a megyében: Szarvas (1966-ban) és Békés (1973-ban), így 1983-ra a városok száma ötre nőtt.

A tanácsok megalakulásától 1954-ig Békéscsaba közvetlenül a megyei tanács alá rendelt város volt, míg Gyula és Orosháza közvetlenül a járási tanács alá rendelt városként a Gyulai illetve az Orosházi járáshoz tartozott. 1954 és 1971 között a megye valamennyi városának jogállása járási jogú város volt, azután pedig egyszerűen város.

Városkörnyékek 1973‑1983 között[szerkesztés]

Békés megye városai közül 1983-ig három körül alakult városkörnyék: a Békéscsabai 1973-ban, a Békési 1974-ben, az Orosházi pedig 1980-ban. A két előbbi az 1974-ben megszűnt Békési járás teljes területét magába foglalta, az utóbbi viszont csak a városhoz legszorosabban kapcsolódó községeket foglalta magába és Orosháza járási székhely maradt 1983 végéig.

Városok és városi jogú nagyközségek 1984‑1990 között[szerkesztés]

1984. január 1-jén valamennyi járás megszűnt az országban és a megye valamennyi városa városkörnyékközponttá vált, így az egyidejűleg várossá alakult Szeghalom is. Ugyanekkor alakult városi jogú nagyközséggé és lett nagyközségkörnyék-központ Mezőkovácsháza, Gyomaendrőd és Sarkad. Az előbbi 1986-ban, a másik kettő 1989-ben alakult várossá. Szintén 1989-ben kapott városi rangot Battonya, Mezőberény és Mezőhegyes is, ez utóbbi három település azonban már nem lett városkörnyékközpont. Ezzel 1990-re a megye városainak száma tizenkettőre nőtt.

Önkormányzat és közigazgatás[szerkesztés]

Politikai élete[szerkesztés]

Békés vármegyének jelenleg 4 képviselői helye van a magyar parlamentben, a 2014-es országgyűlési választásokon mindet a FIDESZ-KDNP-sek szerezték meg. 1990-2014 között 7 képviselője volt a vármegyének, a 2011-es új választási törvény értelmében azonban 176-ról 106-ra csökkent az egyéni választókerületek száma, így a vármegyében 7 választókerület helyett 4 lett. Megszűnt a szeghalomi, a szarvasi és a mezőkovácsházai választókerület. A 4. számú választókerület (Szeghalom) egyesült a szarvasi választókerülettel (jelenleg együtt alkotják Békés megyei 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületet), a Szarvasi választókerület (1990-2014 között a Békés vármegyei 5. sz. országgyűlési egyéni választókerület) egyesült a Békés városi választókerülettel (jelenleg együtt alkotják Békés megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületet). A mezőkovácsházai választókerület, azaz A Békés vármegyei 7. sz. országgyűlési választókerület pedig az orosházi választókerülettel (Békés vármegyei 6. sz. országgyűlési egyéni választókerület), így 2014-től együtt alkotják a Békés megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületet. Így Békés vármegye tehát a következő választókerületekre oszlik:

A vármegyei önkormányzati közgyűléseket Békéscsabán tartják, de a békéscsabaiak nem szavaznak a vármegyei közgyűlési listákra.

A 2019. évi önkormányzati választásokat követően a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése 17 tagú, többségük a Fidesz–KDNP Pártszövetség listájáról lett a közgyűlés tagja. A mandátumokat a vármegye választópolgárai által a pártlistákra leadott szavazatok alapján osztották ki. Mivel Békéscsaba vármegyei jogú város, ezért lakói nem szavaznak a megyei közgyűlési listákra. A 2019-es önkormányzati választásokat követően a Fidesz-KDNP 10, a Jobbik 2, az MSZP 1, a Mi Hazánk 1, a Momentum 1, a DK pedig 2 fő önkormányzati képviselővel vesz részt a Békés Vármegye Önkormányzat Közgyűlésében. A közgyűlés elnöke Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke Szegedi Balázs (Fidesz-KDNP), a közgyűlés nem önkormányzati képviselő főállású alelnöke Szebellédi Zoltán.[2]

A közgyűlés összetétele a 2019. évi önkormányzati választások alapján:

Vármegyei lista neve Megszerzett mandátumok száma
FIDESZ-KDNP 10
JOBBIK 2
MSZP 1
DK 2
Mi Hazánk Mozgalom 1
Momentum 1

A Fidesz–KDNP Pártszövetség listájáról mandátumot nyert vármegyei önkormányzati képviselők: Hodálik Pál, Kónya István, Mucsi András, dr. Pappné Darida Andrea, Puju János, Szegedi Balázs, Tolnai Péter, Varga Gusztáv, Zalai Mihály, Závoda Ferenc.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom listájáról mandátumot nyert vármegyei önkormányzati képviselők: Samu Tamás Gergő, dr. Szabó Ervin.

Az Magyar Szocialista Párt listájáról mandátumot nyert vármegyei önkormányzati képviselő: Pluhár László.

A Demokratikus Koalíció listájáról mandátumot nyert vármegyei önkormányzati képviselők: Sonkolyné Szekerczés Margit, Szabó János Zoltán.

A Mi Hazánk Mozgalom listájáról mandátumot nyert vármegyei önkormányzati képviselő: Földesi Mihály.

A Momentum Mozgalom listájáról mandátumot nyert vármegyei önkormányzati képviselő: Sebők Éva.

Járások[szerkesztés]

Békés vármegye járásainak száma 9. Békés vármegye járásainak főbb adatai a 2013. július 15-ei közigazgatási beosztás szerint az alábbiak:

Sorszám Járás neve Székhely Település Ebből város Népesség
(2013. január 1.)
Terület
(km²)
Népsűrűség
(fő/km²)
1 Békéscsabai járás Békéscsaba
9
3
82 424
636,16
130
2 Békési járás Békés
7
2
37 259
525,24
71
3 Gyomaendrődi járás Gyomaendrőd
5
2
23 980
686,21
35
4 Gyulai járás Gyula
4
2
41 579
413,22
101
5 Mezőkovácsházai járás Mezőkovácsháza
18
4
40 608
881,49
46
6 Orosházi járás Orosháza
8
2
51 392
717,18
72
7 Sarkadi járás Sarkad
11
1
23 228
570,97
41
8 Szarvasi járás Szarvas
6
2
28 558
485,06
59
9 Szeghalmi járás Szeghalom
7
4
30 125
714,19
42

Kistérségek[szerkesztés]

Békés vármegye megszűnt kistérségeinek főbb adatai a 2013. július 15-ei beosztás szerint az alábbiak:

Kód Kistérség neve Központ Település Ebből város Népesség
(2013. január 1.)
Terület
(km²)
Népsűrűség
(fő/km²)
3401 Békéscsabai kistérség Békéscsaba
6
2
71 903
450,73
160
3407 Békési kistérség Békés
9
2
41 854
633,87
66
3408 Gyulai kistérség Gyula
4
2
41 579
413,22
101
3402 Mezőkovácsházai kistérség Mezőkovácsháza
18
4
40 608
881,49
46
3403 Orosházai kistérség Orosháza
10
3
57 706
848,14
68
3404 Sarkadi kistérség Sarkad
11
1
23 228
570,97
41
3405 Szarvasi kistérség Szarvas
8
3
42 909
821,57
52
3406 Szeghalomi kistérség Szeghalom
9
5
39 366
1 009,73
39

Demográfia[szerkesztés]

Békéscsaba légifelvételről

Etnikumok[szerkesztés]

A vármegye lakossága nemzetiségét tekintve sokszínű. A nemzetiségiek aránya 6,2% (2001). A szlovákok a vármegye középső területein, főként a 44-es főút mentén élnek (Békéscsaba, Szarvas és Tótkomlós) térségében koncentrálódnak, a románok Méhkeréken és Kétegyházán, a szerbek Battonyán élnek nagyobb számban, a romák elszórtan a települések többségében megtalálhatóak, főleg a vármegye északkeleti és délkeleti területein. Korábban jelentős volt a németek (svábok) jelenléte is (pl.: Elek, Almáskamarás, Gyula), többségüket azonban a második világháború után kitelepítették.

Ma a vármegyében román, roma, szlovák és német megyei kisebbségi önkormányzat működik.

A népesség változása[szerkesztés]

Az 1940-es évektől tart a vármegye demográfiai hanyatlása, a népesség száma folyamatosan csökken (1941-ben még 477 ezer lakosa volt). Folyamatos volt az elvándorlás az ország iparosodó, urbanizálódó megyéi és Budapest irányába, mivel a mezőgazdaság gépesítését, modernizációját követően felszabaduló nagyszámú munkaerő nem tudott elhelyezkedni a térségben a megfelelő mennyiségű szekunder (ipari) és tercier (szolgáltatások) munkahely hiánya miatt.

A 21. század első húsz évében 18 %-al csökkent a vármegye népessége, amellyel a magyarországi megyék közül a legnagyobb demográfiai hanyatlást mutatta.[3]

Települései[szerkesztés]

Békés vármegye településszerkezete alföldi jellegű, jellemző a kevés, nagy lélekszámú és kiterjedésű község, valamint a tanyák. A vármegye lakónépessége 338025 fő. A lakónépesség 77%-a él városokban, a megyeszékhely városban 17,5%-a. A lakónépességet tekintve a megye legnagyobb városai Békéscsaba, Gyula és Orosháza (ezek mind 20 ezer főnél népesebbek), míg a legkisebb város Medgyesegyháza. A vármegye legkisebb települése Újszalonta. A 10 ezer főnél népesebb városok száma 6, míg az 5 ezer főnél népesebb városok száma 16. A megye lakosságának 48 százaléka él a hat 10 ezer főnél népesebb városban.[4]

Városok[szerkesztés]

Békés vármegye (Békés vármegye)
Békés megye városai

Népesség szerinti sorrendben, a KSH adatai alapján:[5]

Sorsz. Település Lakónépesség Járás
1. HUN Békéscsaba Címer.svg Békéscsaba 59 357 fő (2018. jan 1.)[6] +/-Csökkenés Békéscsabai járás
2. HUN Gyula Címer.svg Gyula 29 606 fő (2018. jan 1.)[7] +/-Csökkenés Gyulai járás
3. HUN Orosháza Címer.svg Orosháza 27 492 fő (2018. jan 1.)[8] +/-Csökkenés Orosházi járás
4. Coa Hungary Town Békés big.svg Békés 18 503 fő (2018. jan 1.)[9] +/-Csökkenés Békési járás
5. HUN Szarvas Címer.svg Szarvas 15 565 fő (2018. jan 1.)[10] +/-Csökkenés Szarvasi járás
6. Coa Hungary Town Gyomaendrőd.svg Gyomaendrőd 12 839 fő (2018. jan 1.)[11] +/-Csökkenés Gyomaendrődi járás
7. HUN Mezőberény Címer.svg Mezőberény 9880 fő (2018. jan 1.)[12] +/-Csökkenés Békési járás
8. HUN Sarkad Címer.svg Sarkad 9677 fő (2018. jan 1.)[13] +/-Csökkenés Sarkadi járás
9. Coa Hungary Town Szeghalom.svg Szeghalom 8680 fő (2018. jan 1.)[14] +/-Csökkenés Szeghalmi járás
10. HUN Dévaványa Címer.svg Dévaványa 7472 fő (2018. jan 1.)[15] +/-Csökkenés Gyomaendrődi járás
11. HUN Vésztő Címer.svg Vésztő 6592 fő (2018. jan 1.)[16] +/-Csökkenés Szeghalmi járás
12. HUN Mezőkovácsháza Címer.svg Mezőkovácsháza 5899 fő (2018. jan 1.)[17] +/-Csökkenés Mezőkovácsházai járás
13. HUN Battonya Címer.svg Battonya 5657 fő (2018. jan 1.)[18] +/-Csökkenés Mezőkovácsházai járás
14. HUN Tótkomlós Címer.svg Tótkomlós 5662 fő (2018. jan 1.)[19] +/-Csökkenés Orosházi járás
15. HUN Füzesgyarmat Címer.svg Füzesgyarmat 5578 fő (2018. jan 1.)[20] +/-Csökkenés Szeghalmi járás
16. HUN Mezőhegyes Címer.svg Mezőhegyes 5041 fő (2018. jan 1.)[21] +/-Csökkenés Mezőkovácsházai járás
17. HUN Újkígyós Címer.svg Újkígyós 4899 fő (2018. jan 1.)[22] +/-Csökkenés Békéscsabai járás
18. Kondoros 4794 fő (2018. jan 1.)[23] +/-Csökkenés Szarvasi járás
19. Coa Hungary Town Csorvás.svg Csorvás 4722 fő (2018. jan 1.)[24] +/-Csökkenés Békéscsabai járás
20. HUN Elek Címer.svg Elek 4589 fő (2018. jan 1.)[25] +/-Csökkenés Gyulai járás
21. HUN Körösladány Címer.svg Körösladány 4383 fő (2018. jan 1.)[26] +/-Csökkenés Szeghalmi járás
22. Coa Hungary Town Medgyesegyháza.svg Medgyesegyháza 3474 fő (2018. jan 1.)[27] +/-Csökkenés Mezőkovácsházai járás

Községek, nagyközségek[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

A vármegye legnagyobb nyereségű cégei a 2006-os adózott eredmény szerint (zárójelben az országos toplistán elfoglalt helyezés) [forrás?]

1. Guardian Orosháza Kft. (78),

2. Guardian Magyarország Kft. (84),

3. Gallicoop Zrt. (457).

Mezőgazdaság[szerkesztés]

A vármegye általánosságban véve az ország éléstára. Termőtalaja jó minőségű, akár 35 aranykoronát is meghaladó termőtalajértékekkel. Itt termelik a vármegyék között a legtöbb kukoricát, búzát és árpát is. Szintén élvonalban van a terület cukorrépa, kender, zöldség-gyümölcs termelésében is. Az állatállomány is jelentős, bár jócskán csökkent 1988 óta, de még így is itt tartják a legtöbb sertést, de jelentős a baromfi, víziszárnyasok és juhok állománya is. A legmagasabb sikértartalmú és legjobb minőségű búzát is a békés vármegyei földekről aratják le, itt fejlesztették ki az 1974-ig igen népszerű Bánkúti búzát, melynek minőségét a termesztés 1974-es megszüntetése óta sem sikerült ismét elérni. Ezekből is levonható, hogy abszolút mezőgazdasági jellegű a megye, aminek számos hátránya is van.

Bányászat[szerkesztés]

Az ország földgázkitermelésének kb. 20%-a származik a békési kutakból. jelentős még a kőolajkitermelés, valamint az agyag és homokbányászat. A szakemberek szerint nagy lehetőség rejlik a termálvíz hasznosításában is, de ez részben még kiaknázatlan.

Ipar[szerkesztés]

A békéscsabai Kner nyomda épülete

Az ipar általánosságban nem annyira jellemző, csak pár város életében játszik meghatározó szerepet (Körösladány, Orosháza, Szarvas), mindenhol a szolgáltatások aránya van túlsúlyban, főleg igaz ez a megyeszékhelyre és Gyulára.

 • Békéscsaba

Élelmiszeripar (hús,-kolbászgyártás). Hungarikumnak minősül a Csabai Kolbász. A város rendelkezik a mai napig az ország egyik legkorszerűbb nyomdájával. Ennek tulajdonosa a Kner Rt. Természetesen a Békéscsabán hagyományosnak mondható nyomdaiparnak több képviselője is van, ilyen a Javipa és a Hungária nyomdák.

Új beruházásként jelent meg a város életében a Csaba-Metál Kft (alumíniumöntés és megmunkálás), a Linamar Hungary Kft (gépipar), illetve az SMK Hungária Kft (mobiltelefon részegységek gyártása). Felépült az Inkubátorház, a Vállalkozási Centrum is. Immár 500 embert foglalkoztat az újonnan idetelepülő Budapest-Bank Bankműveleti központja is. A képen szereplő nyomdaépület még most is megvan, a Kner Packaging Kft. tulajdonában, felújítva.

 • Gyula
A gyulai városháza

Gyulán az országos hírű Húskombinát, tejpor és sajtgyártás, illetve nyomdaipar (Dürer Nyomda) a legjellemzőbbek. Újabb keletű a Békéswind (szélerőmű alkatrészek gyártása). A várost nem igazán iparosították annak periférikus jellege és gyenge megközelíthetősége miatt. Mindezt azonban kárpótolja a nagy idegenforgalma, hiszen vendégéjszakák szerint Szegedtől kicsit lemaradva a második helyen áll a régióban a Várfürdőnek köszönhetően. A fürdő vize 1967 óta minősített gyógyvíz, évente több ezer külföldi (főleg német) és rengeteg belföldi turista keresi fel.

 • Orosháza

Orosházára telepítették Magyarország legmodernebb üveggyárát a nem messze talált földgáznak köszönhetően, amelynek a 60-as évek vége felé kezdődött el a kitermelése. Nagy mezőkre bukkantak Füzesgyarmat, Szeghalom, Pusztaföldvár, Tatársánc, Pusztaszőllös, Kaszaper és Méhkerék körzetében (földgáz). Kőolajat főleg Battonya környékén bányásznak.

Mindezeknek is köszönhetően mára Orosháza vált Békés vármegye legnagyobb ipari központjává, tovább erősödött az üveggyártás, miután privatizálták a gyárat (Guardian Glass Kft.). Szintén nagyot nyert a város azzal, hogy a Linamar itt működteti a legnagyobb magyarországi gyártóegységét számos beszállítót is foglalkoztatva.

 • Szarvas

Szarvason a Szarvasi Vas és Fémipari Rt a mai napig jó hírű kávéfőzőivel, csillárjaival, egyéb elektromos készülékeivel állja a versenyt, ahogy a régi hírnévre visszatekintő Szirén Ruházati Szövetkezet is. A Gallicoop és a Pioneer újabb cégek, de mára ők váltak a település húzóerejévé.

 • Körösladány

Itt működik Európa legnagyobb mosogatószer-és mosóporgyára, ami a német Henkel tulajdona. Ennek köszönhetően nagyon fejlett a városban a szállítás, logisztika is (Uhrin Trans). Az üzem igen környezetszennyező mivoltára sokan megpróbálták felhívni a figyelmet, eddig sikertelenül.

Kultúra[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

A békési konyha különlegességei:

Sajtó[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

Békés vármegyei tanya

Békés vármegye legismertebb gasztronómiai nevezetességei a csabai kolbász, a gyulai kolbász és a békési szilvapálinka.

A vármegye legfőbb turisztikai központja Gyula, ahova a vár és a várfürdő vonz számos bel-és külföldi vendéget. A Gyulavári Almássy-kastélyt felújították és múzeum üzemel benne. Szintén népszerű hely még Szarvas és a szomszédos Békésszentandrás, ami főként a belföldi turizmusra támaszkodik. A Körösök holtágaihoz nyáron igen sok fürdőző, valamint horgász érkezik. Füzesgyarmatot, Gyopárosfürdőt, Nagyszénást és Tótkomlóst a gyógyfürdőjük teszi látogatottá, míg Békéscsabára főként a csabai kolbászfesztivál vonz sok vendéget.

A vármegyében sok kastély található, de ezek nagy része elhanyagolt állapotban van. Említést érdemel még a vadászturizmus is, mivel Békés vármegye elég gazdag apróvadakban.

A vármegyében egyedülálló módon több, mint 45 éve áll Nagyszénáson a Kiss György Csillagda, a régió egyik legjelentősebb csillagászati intézménye.[28]

Lásd még:

Testvérmegyék[szerkesztés]

Forrás:[29]

Megye/tartomány neve Ország
Worcestershire Egyesült Királyság
Kovászna megye Románia
Arad megye Románia
Hargita megye Románia

Partner megyék, amelyekkel nincs aláírt együttműködési egyezmény (testvérmegyei szerződés)[szerkesztés]

Megye/tartomány neve Ország
Deux-Sévres megye Franciaország
Nyugat-Flandria tartomány Belgium

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Békés megye népességének adatai a KSH nepszamlalas2001.hu portálján.
 2. Archivált másolat. [2015. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
 3. Ezeket a megyéket lassan teljesen elhagyják a magyarok (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
 4. Adatok: KSH - Magyarország Közigazgatási Helynévkönyve 2018. január 1.
 5. 2011. évi népszámlálás, Területi adatok (147. old.)
 6. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 7. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 8. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 9. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 10. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 11. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 12. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 13. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 14. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 15. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 16. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 17. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 18. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 19. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 20. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 21. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 22. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 23. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 24. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 25. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 26. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 27. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. ksh.hu (2018. jan. 1.) (Hozzáférés: 2018. okt. 11.)
 28. Archivált másolat. [2019. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 21.)
 29. Archivált másolat. [2015. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)

Források[szerkesztés]

 • Kisokos (Magyarország első számú információs és reklámkiadványa) – Országos Turisztikai Melléklet. Budapest, Tourinform, 2006
 • Az 500 legnagyobb nyereségű hazai cég, HVG 2008 01 12.
 • 2007-es népszámlálási adatok

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Békés County
A Wikimédia Commons tartalmaz Békés vármegye témájú médiaállományokat.