Csanádi-hát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csanádi-hát
A Száraz-ér Battonyánál
A Száraz-ér Battonyánál
Elhelyezkedés Alföld, Körös–Maros köze
Besorolás kistáj
Fontosabb települések Battonya, Kunágota és Mezőkovácsháza
Földrajzi adatok
Terület 400 km²
Vízterület Száraz-ér, Cigányka-ér, Kutas-ér %
Időzóna UTC+1
Térkép
Pozíció Magyarország térképén
Pozíció Magyarország térképén

Csanádi-hát a Körös–Maros közének legkeletibb része, amely a középtáj 7,8%-án terül el kb. 400 km²-en. Területén hét település található. Említésre méltó Battonya, Kunágota és Mezőkovácsháza. A kistáj 97 és 104 méter közötti tengerszint feletti magasságú lösziszappal fedett hordalékkúp-síkság. Ortográfiai domborzattípusát tekintve alacsony ármentes síkság, amely enyhén dél-délnyugati irányba lejt. A felszíneken a partidűne-vonulatok és az északnyugat-délkeleti tengelyű egykori folyóágak, fattyúágak gazdag formaegyüttest alkotnak. A nagyobb dűnék közötti részek, illetve a mélyebb fekvésű kiterjedtebb laposok rossz lefolyásúak. A felszínt – a nyugati rész elgátolt laposainak kivételével – mindenütt infúziós lösz, homokos lösz fedi. Alacsony potenciális szeizmicitású terület ( 6º MS alatt). Nyersanyag előfordulásai közül a battonyai téglaagyag ( 1 millió m³) emelhető ki.

Éghajlata[szerkesztés]

A napfénytartalom évi összege kevéssel haladja meg a 2000 órát, nyáron a napsütéses órák száma 820 körül van, a téli napsütés pedig kevéssel 190 óra fölötti. Az évi középhőmérséklet: 10,6 °C, a vegetációs időszak átlaghőmérséklete 17,1–17,3 °C. A fagymentes időszak körülbelül 194 napig tart. Az évi csapadékösszeg 600 mm körül van, a vegetációs időszaki átlag körülbelül 350 mm. A 24 óra alatt lehullott csapadékmaximum 71 mm, Battonyán mérték. Uralkodó szél északi, de gyakori a déli, délkeleti szél. Ariditási index: 1,17 körül. Ezek után az éghajlata mérsékelten meleg – mérsékelten száraz.

Vízrajz[szerkesztés]

Egyetlen jelentősebb vízfolyása a Száraz-ér (167 km, 1304 km²), amely 44 km hosszan kanyarog a tájban. Nagyobb mellékvizei: Cigányka-ér (16 km, 40 km²) és a Kutas-ér (30 km, 143 km²). Kiágazik belőle a Mezőhegyesi-Élővíz-csatorna (42 km, 246 km²). Száraz, gyér lefolyású, vízhiányos terület. A vízfolyások vízjárását kisvizek idején mesterségesen irányítják. Nincs egyetlen állóvíze sem. A talajvizet 2–4 m között mindenhol elérjük. A rétegvíz mennyiségét átlagban valamivel 1 l/s·km² alá becsülik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Bede Ádám: Beszámoló a Csanádi-hát halmainak felméréséről, Crisicum, 2010. 6. sz. 7-31. oldal
  • Csathó András István: A mezsgyék természetvédelmi jelentősége a Csanádi-háton [1]