Mohácsi teraszos sík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mohácsi teraszos sík
Besoroláskistáj
NagytájAlföld
KözéptájDuna menti síkság
Fontosabb településekMohács, Lánycsók, Bár, Szajk, Kisnyárád
KistérségekMohácsi kistérség
Földrajzi adatok
FolyóvizekDuna
IdőzónaCET (UTC+01:00)
(télen) CEST (UTC+02:00) (nyáron)
Térkép
Pozíció Magyarország térképén
Pozíció Magyarország térképén

A Mohácsi teraszos sík Magyarországon, Baranya vármegyében található. Délről az országhatár, keletről a Mohácsi-sziget, nyugatról nagyrészt a Nyárád–Harkányi-sík míg északi részen a Dél-Baranyai-dombság határolja. Földrajzi szempontból még az Alföld része, de már a Dunántúlon helyezkedik el.

Földrajza[szerkesztés]

A kistáj felszínének nyugati része az alacsony, ármentes síkság, keleti része pedig ártéri szintű, tökéletes síkság orográfiai domborzattípusába sorolható. Jellemző infúziós löszformák jelennek meg a kistáj nyugati részén, a keleti részt a Duna elhagyott morotvái tagolják. A kistáj Baranya vármegyében helyezkedik el.[1]

Flórája[szerkesztés]

Nagy része potenciális erdőterület. Ma már több mint fele mezőgazdasági művelés alatt áll. Természet-közelibb növényzet inkább csak a Duna és a kisebb vízfolyások mentén található. Ez utóbbit is jelentősen befolyásolja az intenzív erdő- és vadgazdálkodás. A természetes erdőtársulások közül legjelentősebbek a tölgy-kőris-szil ligeterdők, az alacsonyabb ártéri szinteket fűz- és nyárligetek foglalják el. E természetes kép helyett azonban gyakran a helyükre telepített kultúrerdőket, pl. feketediósokat, nemesnyárasokat, akácosokat, vagy fehér fűz, fehér nyár, néhol kocsányos tölgy ültetvényeket találunk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarországi Kistájak katasztere, szerk: Dövényi Zoltán (MTA – Földrajztudományi kutatóintézet, Budapest, 2010)

Források[szerkesztés]