Mohácsi teraszos sík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mohácsi teraszos sík
Elhelyezkedés Alföld
Besorolás kistáj
Fontosabb települések Mohács, Lánycsók, Bár, Szajk, Kisnyárád
Kistérségek Mohácsi kistérség
Földrajzi adatok
Folyóvizek Duna
Időzóna

CET (UTC+01:00)
(télen)

CEST (UTC+02:00) (nyáron)
Térkép
Pozíció Magyarország térképén
Pozíció Magyarország térképén

A Mohácsi teraszos sík Magyarországon, Baranya megyében található. Délről az országhatár, keletről a Mohácsi-sziget, nyugatról nagyrészt a Nyárád–Harkányi-sík míg északi részen a Dél-Baranyai-dombság határolja. Földrajzi szempontból még az Alföld része, de már a Dunántúlon helyezkedik el.

Földrajza[szerkesztés]

A kistáj felszínének nyugati része az alacsony, ármentes síkság, keleti része pedig ártéri szintű, tökéletes síkság orográfiai domborzattípusába sorolható. Jellemző infúziós löszformák jelennek meg a kistáj nyugati részén, a keleti részt a Duna elhagyott morotvái tagolják. A kistáj Baranya megyében helyezkedik el.[1]

Flórája[szerkesztés]

Nagy része potenciális erdőterület. Ma már több mint fele mezőgazdasági művelés alatt áll. Természet-közelibb növényzet inkább csak a Duna és a kisebb vízfolyások mentén található. Ez utóbbit is jelentősen befolyásolja az intenzív erdő- és vadgazdálkodás. A természetes erdőtársulások közül legjelentősebbek a tölgy-kőris-szil ligeterdők, az alacsonyabb ártéri szinteket fűz- és nyárligetek foglalják el. E természetes kép helyett azonban gyakran a helyükre telepített kultúrerdőket, pl. feketediósokat, nemesnyárasokat, akácosokat, vagy fehér fűz, fehér nyár, néhol kocsányos tölgy ültetvényeket találunk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarországi Kistájak katasztere, szerk: Dövényi Zoltán (MTA – Földrajztudományi kutatóintézet, Budapest, 2010)

Források[szerkesztés]