Dózsa György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dózsa György
(Makfalvi Dózsa György)
Dózsa György.jpg
Született 1470 körül
Dálnok
Elhunyt 1514. július 20.
Temesvár
Foglalkozása
 • Condottieri
 • katona
Halál okakivégzés
A Wikimédia Commons tartalmaz Dózsa György témájú médiaállományokat.

Makfalvi Dózsa György (németül: Georg Dózsa, románul: Gheorghe Doja, szlovénül: Juraj Dóža, horvátul: Juraj Doža;[1] Dálnok, 1470 körül – Temesvár, 1514. július 20.) az 1514-es parasztháborúba torkollott keresztes hadjárat katonai vezetője.

Származása, neve[szerkesztés]

Sokáig vita folyt származásáról, mivel tévesen több korabeli forrás „Székely György” vagy „Georgius Zekel” néven tünteti fel.

Ad incolas Comitatuum Pest et Zolnok. Georgius Zekel strenuus miles, benedictae gentis Cruciferorum Princeps et supremus Capitaneus, Regis Hungariae tantummodo subditus et non Dominorum. Universis, et singulis Civitatibus et oppidis, et villis, infra ambitum Regni Hungariae et praesertim in Comitatibus Pest et Zolnok exteriori existentibus constitutis salutem!
– Részlet Dózsa György ceglédi beszédéből latin nyelven[2]

Azonban minden kétséget kizáróan bizonyítja származását az az okirat, amelyet Barlabási Lénárt erdélyi alvajda és székely alispán írt 1507. július 17-én, és amelyben latinul Dózsa Györgyöt Georgius Dosa Siculus de Makfalva in Sede Maros existenteként jelöli meg. Eszerint Dózsa György a makfalvi Dósa család az Örlöcz-nem Szovát ágán levő székely lófő család tagja.[3]

Érdekesség, hogy Vályi Gábor statisztikus és Vályi Gyula matematikus is a Dózsa család leszármazottjai.[4]

Életútja[szerkesztés]

Derkovits Gyula: Dózsa a várfokon
Dózsa György dálnoki telke 1900-ból
A címere a tanácsköztársaság emlékbélyegén (1919)

Születése pontos dátuma nem maradt fent, de a korabeli források alapján negyvenéves lehetett halálának idején, ebből visszaszámolva az 1470-es években született. Gyerekkorát Dálnokon töltötte testvéreivel, apja halála után Makfalvára került. Mindig a vitézi pálya vonzotta, apja nyomdokaiba akart lépni, így később katonának állt.

Több végvárban is szolgálhatott, mivel – bár adatok nem maradtak fenn róla – Szapolyai János erdélyi vajda 1513-as török elleni hadjáratában mint lovaskapitány vett részt. A hadjárat után nándorfehérvári őrségben maradt. Itt vívott győztes párviadalt 1514. február 28-án a szendrei lovas szpáhik vezérével, az epeirosi Alival, aki már sok vitéz halálát okozta. Ezért a tettéért a király, II. Ulászló kétszeres zsold és aranylánc adományozása mellett lovagrendbe emelte, falut ajándékozott neki, valamint engedélyezte, hogy a családi címerébe a hőstett emlékére egy karddal levágott vérző kart illesszen.

Eközben Bakócz Tamás esztergomi érsek és szentszéki követ 1514. április 9-én kihirdette a törökök elleni kereszteshadjáratot elrendelő pápai bullát.

Szerepe az 1514-es parasztháborúban[szerkesztés]

„Georgius Zekel”, vagy Dózsa György kivégzése, Taurinus:Stauromachia, id est, Cruciatorum servile bellum. Servilis belli Pannonici libri V. Edidit Ladislaus, 1519[5]
Dózsa György „megkoronázása” (kivégzése)

Máig sem tisztázott körülmények között választotta Bakócz Tamás Dózsát a keresztes hadsereg vezérévé. Május közepére az országban mintegy 40 000 fős paraszti had gyűlt össze a vezetése alá. Szervezési hiányosságok, Bakócz visszakozása, a keresztesháború lefújására tett kísérletek, a nemesek ellenkezése és az akkor uralkodó viszonyok együttesen felkelés kirobbanásához vezettek.

Dózsa György, hírnevét igazolva sok diadalt aratott, és bár az egész országban kitört a felkelés, ő csak a keresztes hadsereget irányította, a helyi zavargásokhoz nem volt köze. Bár a felkelők több helyen vereséget szenvedtek, ő seregével elfoglalta a Maros menti várak többségét. Egészen a temesvári csatáig (1514. július 15.) nem szenvedett vereséget, itt azonban Szapolyai János erdélyi vajda seregével beavatkozott és nagy csatában legyőzte a felkelőket. Dózsa György és testvére, Dózsa Gergely, fogságba esett. Később tetteiért testvérével együtt kivégezték.

A kivégzés[szerkesztés]

Bár a középkorban mai szemmel különösen kegyetlen kivégzési módszereket alkalmaztak teljes természetességgel, Dózsa György halálát néhány korabeli feljegyzés még a szokásosnál is brutálisabbnak írta le: „először is tüzes vassal megkoronázták, aztán még élve, meztelenül, lábainál fogva megkötözve saját katonái, akiket közönségesen hajdúknak neveznek, s akiknek cselekedetei annyi sok szörnyűséget hoztak […], fogaikkal széttépték és felfalták, végre pedig holttestét négyfelé vágván, karóra függesztették fel.[6]

A szeme láttára három darabra vágták öccsét, majd ezután a testet négyfelé vágták és bitófára függesztették.[7][8]

A kegyetlenkedő kivégzés egyes elemei csak utólag keletkezett legendák, amelyek megtörténtét az elemek bizonyos variálódása is kétségessé teszi. Az például egészen nyugodtan, a történettudomány konszenzusa birtokában kijelenthető, hogy tüzes trónról szó sem volt (fa "trónra" ültették), ehelyett inkább egy tüzes koronát raktak a fejére (a tüzes trónról a kivégzés egyik kortárs forrása – Taurinus, Szerémi György, Verancsics Antal sem ír).[9] Ez a legenda csupán Petőfi Sándor: A nép nevében című költeménye után terjedt el széles körben.[10]

Változó megítélése[szerkesztés]

Dózsa György személye a későbbi korokban az elnyomó nemesi hatalom elleni harc jelképévé vált (lásd lentebb Ady Endre és Petőfi Sándor verseit). A szocializmus alatt történelmi szerepét túlhangsúlyozták a történettudományon és kultúrán kívül is – rengeteg utca, közterület, sportegyesület, társadalmi szervezet kapta nevét. Dózsa a hivatalos marxi történelemszemlélet fő motívumára, a nemesség és parasztság közötti osztályharcra adott szemléletes magyar példát – azonban fontos megjegyezni, hogy maga Dózsa is nemes volt.

A román kommunista vezetés is kedvelte alakját – főleg erdélyi származása miatt –, több román városban található Gheorghe Doja utca, Marosvásárhely közelében település (Lukafalva) is viseli a nevét. A temesvári Mária téren az 1940-es években szobrot állítottak halála helyén és a történt eseményekre emlékeztetve, de bizonyított tény, hogy a mostani katedrális mögött, a Béga partján végezték ki.

A nemesi szemléletű, gyakorta elfogult történelemírás később alaptalanul hangoztatta, hogy Dózsa György példát szolgáltatott más, a magyar korona területén történt nagy megmozdulásoknak, így Cserni Jován felkelésének, ami alig tizenkét évvel a Dózsa-féle háború után zajlott le, valamint a Gubecz Máté vezette horvátországi parasztfelkelésnek. Valójában egyikre sem volt közvetlen hatással.

A mai magyar történetírás egyre kritikusabban foglalkozik Dózsa György szerepével, amelyet egyesek már szinte kártékonynak tartanak. Egyesek a mohácsi vészért – a feudális anarchia helyett – már egyenesen a Dózsa-féle parasztfelkelést teszik felelőssé, mondván, hogy miatta nem merték besorozni a parasztságot. E vélemények szerint csak a mindenkori kommunista hatalom csinált hőst belőle Petőfi és Ady „tévedésére” alapozva.[11]

Emlékezete[szerkesztés]

Magyarország számos településén található meg róla elnevezett közterület, valamint több általános iskola, művelődési ház viseli nevét országszerte. 1950-től Budapesten, az 1956-os forradalom időszakát kivéve, egészen 1990-ig az Újpesti TE viselte Dózsa György nevét, míg Szegeden 1950-től 1994-ig viselte a Szegedi Dózsa nevet a város egyik csapata. Illetve Körmenden a Körmendi Dózsa, Pécsett a Pécsi Dózsa, valamint Egerben az Egri Dózsa is.[12]

Úgy tartják, hogy seregének vagyonát Kiskunhalas környékén ásták el, amit később meg is találtak.[13]

Ábrázolása a művészetekben[szerkesztés]

Film, televízió[szerkesztés]

 • Ítélet (film, 1970)
 • Dózsa György (tévéfilm, 1984)
 • Dózsa György és a kannibál jobbágyok (Tömény történelem sorozat, paródia, 1. évad, 2016)

Dráma[szerkesztés]

Regény[szerkesztés]

Költészet[szerkesztés]

Tanulmány[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

Táncjáték[szerkesztés]

Szobrászat[szerkesztés]

Dózsa Györgyről nem maradt fenn hiteles arckép,[16] így a lenti műalkotások Dózsa-ábrázolásai is mind idealizáltak, az alkotók képzeletét tükrözik.

Egyéb képzőművészet[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Filozofski fakultet Zagreb Katedra za hungarologiju Archiválva 2007. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Magyar motívumok Ödön von Horváth drámáiban
 2. ifj. Palugyay Imre: Jász-kún kerületek s külső Szolnok vármegye leirása
 3. Márki Sándor: Dósa György, 1470–1514
 4. Gondolatok Dózsa György származásáról. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 8.)
 5. Szörényi László: Neolatin Dózsa-eposz – homéroszi paródia és lucanusi történeti irónia, epa.oszk.hu
 6. Márki Sándor: Dózsa György – 1470-1514, 535. o („Ulászló király jegyezte fel Miksa császárhoz [1514] július 24-ikén Budán írt levelében.”)
 7. Zubánics László: A Dózsa-féle parasztháború a Felső-Tisza-vidéken. Együtt, XV. évf. 2. sz. (2013) 80–88. o.
 8. Márki Sándor: Dózsa György – 1470-1514, 535. o, „Szapolyay először Dósa Gergelyt fejeztette le.
 9. Hámori Péter: Dózsa György két halála és két élete. Hitel, XXVII. / 11. (2014. nov.) 6–16. o.
 10. Hahner Péter: Újabb 100 történelmi tévhit avagy Amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod, Animus Kiadó, 2011, ISBN 9789633240298, 65–67. old.
 11. Sebestyén István: A tüzes trón meséje és a pusztító vörös gróf (Hetek, XVIII/1, 2014. január 3.)
 12. Szeged, Szegedi Dózsa. magyarfutball.hu. (Hozzáférés: 2017. április 28.)
 13. Járt-e Dózsa György Halason?”, Halas helytörténete, 2017. április 7. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 29.) 
 14. Nemeskürty István: Önfia vágta sebét. moly.hu. (Hozzáférés: 2017. december 26.)
 15. Dosza (csak a borítóképről lehet feltételezni, hogy az sz-szel írt cím Dózsát takarja...)
 16. Hanula Zsolt: Dózsa György izzó vastrónja csak kitaláció (index.hu, 2019. január 4.)
 17. köztérkép
 18. MTVA archívum (MTI fotó, 1976)
 19. Mától más helyen áll Dózsa tüzes trónja (origo.hu, 2016. július 4.)
 20. köztérkép
 21. Agroturism - COMUNA DALNIC - JUDETUL COVASNA. scigroup.com
 22. köztérkép
 23. köztérkép
 24. köztérkép
 25. köztérkép

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:György Dózsa
A Wikimédia Commons tartalmaz Dózsa György témájú médiaállományokat.