Thomas Müntzer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Müntzer
Thomas Müntzer, C. Van Sichem 18. századi metszetén. A reformátorról nem maradt fenn korabeli ábrázolás
Thomas Müntzer, C. Van Sichem 18. századi metszetén. A reformátorról nem maradt fenn korabeli ábrázolás
Született 1488/1489
Stolberg
Elhunyt 1525. május 27.
Mülhausen
Állampolgársága német
Nemzetisége német
Házastársa Ottilie Müntzer[1]
Foglalkozása reformátor, pedagógus, plébános
Iskolái
Halál okalefejezés

A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Müntzer témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Thomas Müntzer (magyarosan: Münzer Tamás) (Stolberg, 1488/1489Mülhausen, 1525. május 27.) német vértanú, radikális reformátor, korábbi Ágoston-rendi teológiatanár és zwickaui plébános.

Életpályája[szerkesztés]

Származásáról és szüleiről nem maradtak fenn adatok. Tanulmányait Quedlinburgban kezdte, majd 1506-tól Lipcsében, 1512-től az Odera-menti Frankfurtban hallgatott teológiát. 1514-ben Halberstadtban szentelték pappá, majd Braunschweigban szolgált és tanított. 1517 és 1519 között megszakításokkal Wittenbergben folytatta tanulmányait és itt került kapcsolatba az előreformáció eszméivel. 1520 májusától Luther Márton ajánlása nyomán Zwickauban prédikált.

Radikális eszméi miatt 1521 áprilisában elmozdították hivatalából és elűzték a városból, az ún. zwickaui prófétákkal együtt. Ezután Prágában, 1523-tól Allstedtben, majd a türingiai Mühlhausenben, Nürnbergben, Bázelben és újra Mühlhausenben tevékenykedett. Nyíltan agitált Luther Márton ellen, és szembefordult a fennálló társadalmi renddel. Azt vallotta, hogy a kiválasztottak közvetlenül a Lélek révén kapják Isten igéjét, tehát az Írás csak másodlagos. Vasárnapi prédikációit munkások és bányászok hatalmas tömegei hallgatták.

Krisztus hírnökeként” Jézus ezeréves birodalmának, az igazság országának helyreállítására népi teokráciát hozott létre, és ezzel a Luther és a német fejedelmek által kegyetlenül üldözött anabaptizmus egyik vezéralakjává vált. Elutasította a gyermekkeresztséget és mind a katolikus, mind az evangélikus egyház szervezeti kereteit.

1525-ben a törvénykezés reformját, a földesúri önkény visszaszorítását, szabad lelkészválasztást követelő parasztfelkelés mellé állt híveivel együtt. Május 25-én Frankenhausen mellett a parasztokból, bányászokból és városlakókból álló hadsereg súlyos vereséget szenvedett, maga Münzer megszökött, de elfogták és megkínozták. Lefejezése előtt – a kegyetlen kínzások hatására, állítólag (meg nem erősített módon) – visszatért a katolicizmushoz.

Munkássága és hatása[szerkesztés]

Noha a reformáció radikális és népi ágának, az anabaptizmus egy áramlatának volt a képviselője. Apokaliptikus prédikációiban, írásaiban és énekeiben a német misztika visszfénye tükröződik. A misztikusokkal ellentétben nem az Istennel való egyesülést kereste a földi életben, hanem a magántulajdon, papság, nemesség és fejedelmek nélküli társadalom megvalósulását.

Müntzer, illetve az anabaptizmus hatása Magyarországon Karácsony György felkelésében illetve Dávid Ferenc eszméiben jelentkeztek. Magával a tiszta anabaptizmussal soha nem azonosult. Sokkal inkább politikai szempontból tekintett az anabaptistákra, mint vallási szempontból. Az igazi anabaptizmushoz (vagy baptizmushoz) soha, semmi köze sem volt.

Művei[szerkesztés]

  • Ernste sendebreff an seine lieben bruder zu Stolberg unfuglichen auffrur zu meiden (1523)
  • Ordnung vnd berechnunge des Teutschen ampts zu Allstadt (1523)
  • Protestation odder empietung Tome Mu(e)ntzers von(n) Stolberg am Hartzs seelwarters zu Allstedt seine lere betreffend vnd zum anfang von dem rechten Christen glawben vnnd der taufe (1523)
  • Von dem gedichten glawben (1523)
  • Artigkel, wye man herschen soll (1524)

Magyarul[szerkesztés]

  • A Gideon kardjával; vál., ford., jegyz., utószó Tatár György; Helikon–Európa, Bp., 1982

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. Encyclopædia Britannica (angol nyelven)