Mészáros Lőrinc (ferences szerzetes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mészáros Lőrinc
SzületettMészáros Lőrinc
1466. szeptember 5.
Megyaszó
Elhunyt1514 nyara (47 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Szüleiapja Mészáros Gergely (hentes)
Foglalkozásapap
Iskoláibudai papnevelde
Halál okamáglyán elégették
A Wikimédia Commons tartalmaz Mészáros Lőrinc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nagybotú Mészáros Lőrinc, gyakran csak „Lőrinc pap” (Megyaszó, 1466. szeptember 5.1514 nyara) magyar katolikus pap, plébános, a Dózsa György-féle parasztfelkelés résztvevője, egyik vezetője.

Életpálya[szerkesztés]

1466. szeptember 5-én született Megyaszón, Lőrinc napján. Apja Mészáros Gergely hentes volt. A hagyomány úgy tartja, együtt tanult aszalói rokonával, Kecskés Tamással.

Dózsa György seregében mint Mészáros Lőrinc ceglédi plébános vett részt. Alvezéri tisztséget viselt.

Mészáros Lőrinc 1514. július végén Bihar városának ostromakor, amikor a Tomori Pállal vívott csatában serege megsemmisült, maga is fogságba esett, és mint a felkelés vezetője, máglyán végezte.

Emlékezete[szerkesztés]

A megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola az ő nevét viseli. Több utcát neveztek el róla. Budapest 19. kerületében található a Mészáros Lőrinc utca, a 8. kerületben pedig a Lőrinc pap tér, valamint Győrben és Szolnokon is egy utca az ő nevét viseli és Hajdúböszörményben is van egy róla elnevezett utca a Déli lucernásban. Törökszentmiklóson, Szolnokon, Várpalotán, Cegléden, Kiskőrösön, Csemőn is utcát neveztek el róla.

Korábban a ceglédi Mészáros Lőrinc Katolikus Általános Iskola szintén az ő nevét viselte, ám ezt 2009 szeptemberében átnevezték Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvodára.[1]

Egy gimnázium Jászapátiban is Mészáros Lőrinc nevét viselte.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.infocegled.hu/cegregiszter/profil/szent-kereszt-katolikus-ltalanos-iskola-20111203192524 Archiválva 2018. március 28-i dátummal a Wayback Machine-ben Infocegléd
  2. Archivált másolat. [2021. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 28.)

Források[szerkesztés]