Mészáros Lőrinc (ferences szerzetes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mészáros Lőrinc
Született Mészáros Lőrinc
1466. szeptember 5.
Megyaszó
Elhunyt 1514
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Szüleiapja Mészáros Gergely (hentes)
Foglalkozása pap
Iskolái budai papnevelde
Halál okamáglyán elégették

Nagybotú Mészáros Lőrinc (Megyaszó, 1466. szeptember 5.1514) magyar katolikus pap, plébános, a Dózsa György-féle parasztfelkelés résztvevője, egyik vezetője.

Életpálya[szerkesztés]

1466. szeptember 5-én született Megyaszón, Lőrinc napján. Apja Mészáros Gergely hentes volt. A hagyomány úgy tartja, együtt tanult aszalói rokonával, Kecskés Tamással.

Dózsa György seregében mint Mészáros Lőrinc ceglédi plébános vett részt. Alvezéri tisztséget viselt.

Mészáros Lőrinc 1514. július végén Bihar városának ostromakor, amikor a Tomori Pállal vívott csatában serege megsemmisült, maga is fogságba esett, és mint a felkelés vezetője, máglyán végezte.

Emlékezete[szerkesztés]

A megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola az ő nevét viseli. Több utcát neveztek el róla. Budapest 19. kerületében található a Mészáros Lőrinc utca, a 8. kerületben pedig a Lőrinc pap tér, valamint Győrben is egy utca az ő nevét viseli és Hajdúböszörményben is van egy róla elnevezett utca a Déli lucernásban.

Korábban a ceglédi Mészáros Lőrinc Katolikus Általános Iskola szintén az ő nevét viselte, ám ezt 2009 szeptemberében átnevezték Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvodára.[1]

Egy gimnázium Jászapátiban is Mészáros Lőrinc nevét viselte.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]