Tüköry Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tüköry Lajos
Tüköry Lajos arcképe
Tüköry Lajos arcképe
Született 1830. szeptember 9.
Körösladány
Elhunyt 1860. június 6. (29 évesen)
Palermo
Állampolgársága magyar
Foglalkozása katona
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tüköry Lajos témájú médiaállományokat.
Tüköry mellszobra a palermói Garibaldi-kertben. Boldogfai Farkas Sándor 1937-ben felavatott alkotása

Tüköry Lajos (Körösladány, 1830. szeptember 9.Palermo, 1860. június 6.) magyar katona.

Családja[szerkesztés]

Édesapja, Tüköry (Spigel) Ferenc (1803–1839) a fáspusztai Wenckheim-birtokon gazdasági intézőként megszervezte a lótenyésztést. Ez a kor volt az, amikor Széchenyi István a lótenyésztés fejlesztését szorgalmazta. Tüköry Ferenc 1829. október 25-én kötött házasságot Domanek Teréziával (1808–1881). Lakóházuk Bélmegyeren, a mai Tüköry Lajos utca 11. szám alatt állott. Ez volt az intézői lakás. Itt született első gyermekként Lajos fiuk, 1830. szeptember 9-én.

1839. március 20-án 36 éves korában meghalt az édesapja. Édesanyja hamarosan másodszor is férjhez ment, Schambach Károly néptanítóhoz.

Az 1848–49-es években[szerkesztés]

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek hatására ezen a területen egy ezer emberből álló zászlóaljat alakítottak ki. Ebbe az első békési zászlóaljba került Tüköry Lajos is. A 18 éves Tüköryt hamarosan őrmesterré léptették elő. Az egyre súlyosabbá váló helyzetre való tekintettel népfelkelést rendeltek el, és a békésiekből álló harmadik honvéd zászlóalj katonáit ezek között osztották szét. Így került Tüköry Lajos az 55. zászlóaljhoz, amely az erdélyi harcokban szép sikereket ért el. Itt léptették elő hadnaggyá, majd főhadnaggyá.

Világos után[szerkesztés]

A világosi fegyverletétel után Tüköry is belépett a török hadseregbe kétszázötven közlegény és 74 tiszt társaságában. A krími háborúban tanúsított hősiességéért őrnagyi rangot kapott.

Az 1859-es olasz–osztrák háború idején Kossuth Lajos alkalmasnak vélte a helyzetet arra, hogy Itáliában magyar légiót szervezzenek Ausztria ellen. Ehhez csatlakozott Tüköry is, de a közben megkötött béke után az alig megalakult magyar légiót leszerelték.

1860-ban Tüköry Lajos csatlakozott Garibaldihoz és a palermói felkeléshez. Itt megsebesült, a térdét roncsolta szét egy golyó, emiatt amputálást végeztek rajta, de életét mégsem tudták megmenteni. 1860. június 6-án meghalt. Temetésén maga Garibaldi tábornok mondott beszédet.

Emlékezete[szerkesztés]

Magyar és olasz nyelvű márványtábla Palermóban

Emléke Olaszországban, ezen belül Szicíliában elevenen él mind a mai napig. Palermo egyik főútvonalát róla nevezték el (Corso Tuköry),[1] a Tüköry-laktanya falán magyar és olasz nyelvű márványtáblája van, és a Giardino Garibaldiban (Garibaldi-kert) 1937-ben felavatott szobor őrzi emlékét, amely Boldogfai Farkas Sándor szobrászművész alkotása.[2]

Szülőhelyén, Körösladányban emlékét utca őrzi, s a Wenckheim-kastély előtt mellszobrot állítottak neki.

Budapest Belvárosában szintén utca őrzi nevét.

Irodalom[szerkesztés]

  • Takács Tibor: Magyar csillag Palermo egén. Regény a magyar légióról, Tüköry Lajos életéről és haláláról (Kornétás Kiadó, 2004) ISBN 9637843914
  • Kazinczy István: Körösladány szülötte, Tüköry Lajos, 1830–1860. A magyar szabadságharc főhadnagya, a törökországi emigráció őrnagya, az olasz egyesítés mártír ezredese (Körösladányi Önkormányzati Hivatal, 2005) ISBN 963218808X

Jegyzetek[szerkesztés]