442-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
442-es főút
A 442-es út Tiszaföldvár határában
A 442-es út Tiszaföldvár határában
442 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus másodrendű főút
Hossza
elkészült43 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország  Magyarország
Tartományok Jász-Nagykun-Szolnok megye
Mérnökségek Magyar Közút Zrt.
Az út eleje Szolnok 4 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Kunszentmárton 44 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 442-es számú főút Szolnoktól, a 4-es főút kertvárosi csomópontjától a 44-es főút kunszentmártoni szakaszáig tart. Hossza mintegy 43 kilométer.

Vonalvezetése[szerkesztés]

Szolnok Kertváros városrészének déli részén ered, a 4-es főút elkerülő szakaszából kiágazva, déli irányban; ellenkező irányban ugyanott a 3225-ös út indul. Elhalad a Szolnokhoz csatolt Szandaszőlős belterületének keleti szélén, érintve a honvédség itteni helikopterbázisát is, majd elhagyja a várost. Ezek után is jórészt déli irányba halad.

Keresztülhalad Rákóczifalván és Rákócziújfalun, majd Martfűre érve beletorkollik a 4629-es út Törökszentmiklós felől. A város központjában egy körforgalmú csomóponton halad keresztül, amely csomóponthoz keletről a 4627-es, nyugatról a 4633-as utak csatlakoznak. Tiszaföldváron a belterület keleti szélén húzódik – ott egy darabon közös szakasza van a Mezőtúrra vezető 4628-as úttal –, majd Kunszentmárton területére ér, utolsó csaknem 10 kilométerét ott teljesíti. Kungyalura a 46 102-es út ágazik ki belőle, majd külön szintű csomóponttal keresztezi az M44-es autóút nyomvonalát, végül a 44-es útba csatlakozva ér véget.

Története[szerkesztés]

Régebben (1998. október 16-ig[1]) az út Martfűtől Tiszaföldvár központján, majd Cibakháza, Nagyrév, Tiszainoka és Tiszakürt területén húzódott, és Cserkeszőlőnél érte el a 44-es főutat.[2] (Az említett települések közül Nagyrév, Tiszainoka és Tiszakürt lakott területeit a régi nyomvonal sem érintette.) Amikor viszont ezt az útvonalat áthelyezték a mai viszonylatba, Tiszaföldvárnak és Martfűnek ilyen szempontból megmaradt az átmenő forgalma, viszont áthelyeződött a belvárosból, de a kisebb települések így jelentős forgalomtól estek el. Így viszont jobb (nagyságrendekkel gyorsabb) az észak-déli irányú kapcsolat a 45-ös főúttal a majdnem közös kunszentmártoni becsatlakozás miatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_1998_10/?pg=192&layout=s&query=%C3%A1tadt%C3%A1k” 
  2. A Cartographia 1989-es kiadású autóatlasza még ezt a nyomvonalat mutatja.