Közlekedési Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közlekedési Múzeum
A Közlekedési Múzeum egykori központi épülete
A Közlekedési Múzeum egykori központi épülete
Hely  Magyarország, Budapest
Elhelyezkedése
Közlekedési Múzeum (Budapest)
Közlekedési Múzeum
Közlekedési Múzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 51″, k. h. 19° 05′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 51″, k. h. 19° 05′ 30″
Közlekedési Múzeum weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Közlekedési Múzeum témájú médiaállományokat.

A Közlekedési Múzeum országos gyűjtőkörű, állami fenntartású létesítmény a Budapest XIV. kerületében, a Városligetben. Központi épületén kívül több budapesti és vidéki kiállítóhellyel is rendelkezik. Magyarország egyik legrégibb alapítású, műszaki jellegű múzeuma. 2008 novemberében a Közlekedési Múzeumot összevonták az Országos Műszaki Múzeummal. Az új intézmény neve: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A Közlekedési Múzeum jelenleg nem látogatható. Az épületet a Liget Budapest Projekt keretében 2016–17-ben teljesen lebontották. [1]. Helyére egy új múzeumot építenek.

Története[szerkesztés]

Az 1896-os budapesti millenniumi kiállítás egyik új, impozáns épülete a Közlekedésügyi Csarnok volt. Itt mutatták be a hazai közlekedés, különösen az akkori sikerágazat, a vasút fejlődésének eredményeit. 1899. május 1-jén az ott bemutatott gyűjteményre alapozva, ugyanabban az épületben nyitotta meg kapuit és fogadta látogatóit 45 éven át a Magyar Királyi Közlekedési Múzeum. A múzeumot a második világháború idején, 1944-ben bombatalálat érte. A helyreállított, de erősen megcsonkított, díszes kupolájától is megfosztott épületben a múzeumot csak 1966. április 2-án nyitották meg újra. 1987-ben új épületszárnnyal bővült, így nyerte el mai formáját.

A Közlekedési Múzeum állandó kiállításai[szerkesztés]

1882-ben gyártott gőzmozdony (a főépület mellett)
Villamosok a lebontott kiállítási csarnokban

Alapításakor a múzeum elsősorban a vasút és a hajózás bemutatását tartotta feladatának, 1966-tól gyűjtőköre fokozatosan bővült. A jelenlegi állandó kiállításokon már a közlekedés összes fontosabb ágazatának tárgyi és írásos emlékei szerepelnek.

 • A magyar vasút történetét bemutató kiállítás a múzeum legrégibb gyűjteményére épül. Az 1896-ban kiállított tárgyak, modellek egy része a mai vasúttörténeti kiállításon is viszontlátható. A kezdeteket az 1850-es években készített gőzmozdonyok kicsinyített másai idézik. A részben 1900 előtt készült, ma már világhírű, 1:5 léptékű, mintegy 100 db-os modellgyűjtemény a hazai gőzmozdonyok és vasúti kocsik fejlődését szemlélteti. Egy életnagyságú korabeli vasútállomás is látható a múzeum csarnokában, a 19. század utolsó évtizedeiben gyártott eredeti gőzmozdonyból és két vasúti kocsiból álló szerelvénnyel.
 • A magyar autóközlekedés története. A múzeum alapításával egyidős a kiállítás legrégebbi automobilja, egy 1898-ból való Peugeot. A hazai autógyártás kezdeteit Csonka János autói képviselik, melyek már a Csonka-Bánki féle porlasztóval működtek. Az eredeti autók mellett fődarabok, metszetek, műszaki érdekességek is szerepelnek a bemutatón.
 • A városi közlekedés története a lóvontatás korszakától követhető nyomon. Bemutatja a kiállítás a villamosvasút fejlődésének állomásait és a 20. század első évtizedeiben feltűnt korai akkumulátoros és benzinüzemű autóbuszok makettjeit.
 • A magyar állami hajózás története kiállítás leglátványosabb tárgyai a hajómodellek, köztük az első dunai gőzhajó, a Carolina (1817) és az Óbudai Hajógyár első terméke, a még fatestű Árpád utasszállító (1836). Az 1870-ben készült Orient a 19. század legnagyobb és leggyorsabb magyar folyami személygőzöse volt. A hajózás műszaki emlékeit néhány eredeti műtárgy, hajógép, navigációs eszköz egészíti ki.

A főépület állandó kiállításai között szerepel még A közúti közlekedés története a kezdetektől 1918-ig, A közúti közlekedés Magyarországon az első világháború után, a Motorkerékpárok Magyarországon és a Hírességek csarnoka.

Az épület oldalánál állították ki a balesetben elpusztult M61 004-es dízelmozdony orrát, egy An-2-es repülőgépet; valamint itt található a 424 001-es prototípus gőzmozdony is.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum további kiállításai[szerkesztés]

Budapesten[szerkesztés]

A Közlekedési Múzeum egykori épülete

Vidéki helyszíneken[szerkesztés]

 • Vegyészeti Múzeum Várpalotán a Thury Várban
 • Kohászati Múzeum Miskolcon, amelyhez két kiállítóhely tartozik:
  • A Kohászati Múzeum (Miskolc-Felsőhámor)
  • Massa Múzeum - Fazola Kohó Újmassán
 • Alumíniumipari Múzeum Székesfehérváron a Zombori út 12. alatt

A további kiállítóhelyek, ahol a Magyar Műszaki és KÖzlekedési Múzeum kiállításai láthatók:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Közlekedési Múzeum témájú médiaállományokat.