Városi Tömegközlekedési Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Városi Tömegközlekedési Múzeum
Járművek a szabadtéri kiállításon
Járművek a szabadtéri kiállításon
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Szentendre
Magyarország
Cím 2000 Szentendre, Dózsa György út 3.
Alapítva 1992
Tömegközlekedés Budapest H5 HÉV.svg
Elhelyezkedése
Városi Tömegközlekedési Múzeum (Magyarország)
Városi Tömegközlekedési Múzeum
Városi Tömegközlekedési Múzeum
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 39′ 34″, k. h. 19° 04′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 39′ 34″, k. h. 19° 04′ 26″
A Városi Tömegközlekedési Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Városi Tömegközlekedési Múzeum témájú médiaállományokat.

A Városi Tömegközlekedési Múzeum a BKV Zrt. Szentendrén található múzeuma. A múzeum 1992. július 14-én nyílt meg, öt kiállító teremmel és két bemutatócsarnokkal, illetve a csarnokok előtti nyílt kiállítótérrel. Minden évben áprilistól októberig tart nyitva, a belépő ára felnőtteknek egy vonaljegy, gyerekeknek és nyugdíjasoknak egy metrószakaszjegy mindenkori ára. A H5-ös HÉV végállomása és Volánbusz pályaudvar mellett található.

Épülete[szerkesztés]

A szentendrei HÉV villamosításakor, 1914-ben épült kocsiszíni épület ad helyt a kiállításnak. Az épület az 1990-es évekre már nem tudta ellátni funkcióját, így mikor a HÉV vonalat 1991-1992-ben korszerűsítették a kocsiszíni épületben jött létre a fővárosi tömegközlekedést bemutató állandó kiállítás, mely 1992. július 14-én nyílt meg múzeumként.[1]

A kiállítás[szerkesztés]

A kocsiszín csarnokában és a szabadtéri részen jármű kiállítás található. Egykori HÉV gőzmozdonytól a Hungaroplan kísérleti villamosig több meghatározó HÉV- és villamostípus, valamint néhány teherkocsi tekinthető meg. Nem csak Budapest járművei képviseltetik magukat, hiszen található itt Miskolcról érkezett villamos vagy az egykori nyíregyházi villamos egy személykocsija is. Ezen felül az épületben öt további teremben rendeztek be kiállítást.

Első terem[szerkesztés]

A főváros vasúti közlekedését mutatja be az első lóvasúti vonal megnyitásától egészen a metró építkezések koráig. Fényképek, korabeli menetjegyek, tárgyi emlékek találhatók itt.

Második terem[szerkesztés]

Fényképes tablók Miskolc, Debrecen, Szeged és a többi, egykor villamossal rendelkező magyarországi és határon túlra került város villamosüzemeiről.

Harmadik terem[szerkesztés]

A tömegközlekedést kiszolgáló infrastruktúra, a pálya- és felsővezeték-építés, -fenntartás és az áramellátás műszaki emlékei.

Negyedik terem[szerkesztés]

A régi szentendrei kocsiszínhez kapcsolódó eredeti kovácsműhely eszközeit mutatja be.

Ötödik terem[szerkesztés]

A budapesti autóbusz- és trolibusz-közlekedés emlékei találhatóak itt meg. Az alkatrészeken, tablókon túl a BKV egyetlen megmaradt ZiU–5 és Ikarus 260T típusú trolibusza és egy Ikarus 180 típusú autóbusz is része a kiállításnak azonban ezek a járművek néha elhagyják a múzeum területét és nosztalgia meneteken vesznek részt. Ezen járműveken túl egy működésképtelen Ikarus 556-os és egy Rába Tr 3,5 váza is itt található.

Képtár[szerkesztés]

Néhány kép a múzeum tárgyairól. További képek: Virtuális túra

Belső rész[szerkesztés]

Külső rész[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

Érdekesség, hogy a múzeum számára a HÉV vágányain – a látogatók által nem hozzáférhető helyeken – nagy számú régi villamosvasúti kocsi félre van rakva felújításra várva.[2] Néhány kép ezekről:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A múzeum ismertetője a BKV weboldalán
  2. A szentendrei HÉV-telep tárolóvágányainak kincsei, „Olyan ez, mint egy Munkácsy-festmény”

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]