Néprajzi Múzeum (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Néprajzi Múzeum
Budapest Neprajzi Muzeum 001.jpg
Elhelyezkedés Budapest V. kerülete
Magyarország
Alapítva 1872
Elhelyezkedése
Néprajzi Múzeum (Budapest)
Néprajzi Múzeum
Néprajzi Múzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 28″, k. h. 19° 02′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 28″, k. h. 19° 02′ 54″
A Néprajzi Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Néprajzi Múzeum témájú médiaállományokat.

A Néprajzi Múzeum országos múzeum, mely Budapesten, az Országház épületével szemben található az V. kerületi Kossuth Lajos téren. 2017-től fogva zárva tart az intézmény, mivel új épületbe fog költözni, mely a Városliget szélén, a Dózsa György út mentén épül a Liget Budapest Projekt keretében, kifejezetten a múzeum számára.

Az intézmény története és gyűjteményei[szerkesztés]

A múzeum alapításának terve 1872. március 5-ére nyúlik vissza, amikor Xántus Jánost kinevezték a Magyar Nemzeti Múzeum Etnográfiai Osztályának őrévé. (Ennek emlékére március 5-én rendezik meg minden évben a Néprajzi Múzeum napját.) Első kiállítása is Xántus János nevéhez fűződik.

Mivel az intézmény elköltözik, a 2017. december 3-án tartott búcsúrendezvényt követően a kiállítás látogatókat nem fogad. A Szalay utcai bejáraton keresztül megközelíthető archívum és könyvtár 2018-ban változatlan feltételekkel látogatható.

Állandó kiállítása[szerkesztés]

A múzeum állandó kiállítása „A magyar nép hagyományos kultúrája” címmel a népi kultúrát mutatja be a magyar parasztság hétköznapjainak és ünnepeinek tárgyi emlékein keresztül.

A régi épület[szerkesztés]

A múzeum 1973-ban költözött mai helyére, az egykori Magyar Királyi Kúria számára 1896-ban Hauszmann Alajos tervei szerint elkészült igazságügyi palotába. Ugyanezen épület Alkotmány utcai szárnyában található a Politikatörténeti Intézet.

Az új épület[szerkesztés]

Egy olyan korszerű, kifejezetten a Néprajzi Múzeum számára tervezett új épületbe költözik az intézmény - történetében először - , mely mind a XXI. századi szakmai követelményeknek, mind a látogatói igényeknek tökéletesen megfelel. A Liget Budapest Projekt keretében a budapesti Ötvenhatosok terén, az ötvenhatos emlékmű két oldalán, az egykori parkolóterületen építik fel azt a lendületes és modern vonalvezetésű építményt, mely 33 000 négyzetméteren ad új otthont a páratlan gyűjteménynek. Az egyszerű, mégis emblematikus, íves formájú épületet a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott, magyar NAPUR Architect építésziroda, közel 250 tervező bevonásával alkotta meg, Ferencz Marcel vezetőtervező irányítása mellett. Az épület 60 %-a térszint alatt helyezkedik majd el, tetején pedig zöldfelület található, mely közösségi térként szolgálja a látogatókat. Az ikonikus múzeumépület egyfajta kapuként is szolgál majd, hiszen itt találkozik a városi szövet a városligeti parkkal, itt léphetnek be az érdeklődők nemcsak a múzeumba, hanem a Városligetbe is. A tervek szerint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási teret alakítanak ki. Néprajzi Múzeum új épülete a 2018-ban elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai elismerést, a Világ legjobb közintézménye díjat az International Property Awardson-on.

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Czellár Katalin - Somorjai Ferenc: Magyarország. Budapest : Panoráma, 1996. 897 ISBN 9632437616
  • Déry Attila - Merényi Ferenc: Magyar építészet : 1867-1945. Budapest : Urbino, 2000. 270 ISBN 9630034905
  • Sebők Marcell: Sokszínű kapitalizmus (Bácskai Vera: Havel Lipót). Budapest : HVG Kiadó, 2004. ISBN 9637525610

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ethnographical Museum, Budapest
A Wikimédia Commons tartalmaz Néprajzi Múzeum (Budapest) témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]