Petőfi Csarnok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Petőfi Csarnok (2014)

A Petőfi Csarnok épülete Budapest egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja volt, mely 1985 és 2015 között működött. A Városligetben található, a köznyelvben csak PeCsa néven emlegetett csarnok népszerű könnyűzenei koncerthelyszín volt, évente több száz kulturális rendezvénynek és kiállításnak adott helyet, valamint számos közösségi klubot is működtetett. A 930 m²-es belső nagytermen kívül egy 6000 fő befogadására alkalmas szabadtéri helyszínnel is rendelkezett.

2015. október 23-án egy utolsó Csillagfény diszkóval, majd 24-25-én egy monstre zárórendezvénnyel, harminc év működés után az intézmény bezárt. A tervek szerint a helyén egy mintegy kétszer akkora alapterületű múzeum épül.

Az épület története[szerkesztés]

Az 1885 és 1944 között működött Iparcsarnok
A Budapest Nemzetközi Vásár központi tere 1969-ben. A két üveghasáb mögött látható a háborúban elpusztult Iparcsarnok alapjaira 1947-ben felépített pavillon, amely átépítve a későbbi Petőfi Csarnokként működött

A Budai Ifjúsági Park korszerűtlenné válásának első figyelmeztető jeleire 1981-ben a KISZ Központi és Budapesti Bizottsága kezdeményezésére a Fővárosi Tanács az épület ifjúsági szabadidőközponttá való átépítése mellett döntött, és a rajzasztalon megszülettek egy új ifjúsági szórakoztató intézmény első vázlatai, amelyeket az egykori közel 5500 m²-es, ekkor már üresen álló volt BNV-pavilon köré rajzoltak a tervezők, név szerint Halmos György építész és Tihanyi Judit belsőépítész.

A Budai Ifjúsági Park állagának erőteljes romlása, majd 1984-es végleges bezárása miatt keresett a főváros akkori vezetése új helyszínt az ifjúsági szórakozás számára. Ennek nyomán került áttervezésre, majd hasznosításra a városligeti csarnok.

Az épület helyén az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Iparcsarnok historizáló épülete állt, melyben 1944-ig folyamatosan tartottak kiállításokat és vásárokat. Az épület a háború alatt súlyos károkat szenvedett, tetőszerkezete kiégett, helyreállítása reménytelen volt, ezért lebontották. 1947-ben a helyén az alapozását és a padlószintjét felhasználva épült fel a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) legnagyobb, 5. számú kiállítási csarnoka. A BNV 1974-es Kőbányára költöztetése után a pavillonok legnagyobb részét lebontották, az addig zárt területet megnyitották. A leendő Petőfi Csarnok a kevés túlélő épület egyike volt. A vásár bezárása után évekig a Rákóczi úti egykori Otthon Áruház bútorraktáraként használták. Az egykori kiállítási csarnok teljes átépítésének az eredménye a Petőfi Csarnok, népszerű nevén PeCsa.

Az ország gazdasági nehézségeinek mélypontján a főváros, a KISZ és az Állami Ifjúsági Bizottság által összeadott pénz nem volt elegendő a nagy belmagasságú, mintegy 45 000 m³ térfogatú csarnok egészének átépítésére. Így alakult ki, hogy a felső szinten ma a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti múzeuma található (de csak tavasztól őszig tart nyitva, mert a fönti rész fűtésére már nem futotta).

Az új városligeti szórakoztató központ, a Petőfi Csarnok 1985. április 27-én nyílt meg, a Karthago együttes koncertjével.[1] Hosszú ideig ez volt a főváros egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja. A korabeli viszonyokhoz képest korszerű hang- és fénytechnikával volt felszerelve, és hatalmas ventilátorok biztosították a nagyterem folyamatos levegőcseréjét. A belső dizájn azóta is igen sok vitát váltott ki, hiszen a csupasz betonfallal, amelyen látszanak a zsaluzásra használt deszkák nyomai, szinte „feleseltek” a piros ajtók, amelyek mindegyike népművészeti ihletettségű madár-virág festéssel volt díszítve. A szabadtéri színpad fedésének acélszerkezete és ponyvaborítása Majoros Gábor építész munkája. Ez annyira stabil építmény volt, hogy több mint húsz évig állt ellen az időjárás viszontagságainak.

A megnyitás óta eltelt időben a Petőfi Csarnok is fokozatosan korszerűtlenné vált. Teljes felújításáról, megszüntetéséről, elköltöztetéséről is esett már szó. A létesítmény megszüntetésének vagy teljes felújításának lehetőségéről az első cikkek 2011-ben jelentek meg az első cikkek. Ebben az évben PeCsát üzemeltető nonprofit társaságot végelszámolással megszüntették.[1] 2014 február végén a Városliget területére tervezett új Múzeumi Negyed beruházásáról tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a PeCsát lebontják, helyén park lesz.[1]

A klubot 2011 őszén kiürítették, és az üzemeltető nonprofit kft. munkatársainak felmondott a főváros, 2012 elején végelszámolással megszüntetette a társaságot.[2] Egy ideig az épületben üzemelő étterem vezetője vihette tovább a PeCsa működtetését, majd 2015 őszén az intézmény végképp bezárt, a tervek szerint lebontják és a helyén múzeum épül. [3]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

fovarosi.blog

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Petőfi Csarnok témájú médiaállományokat.