Budapesti Vásárközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapesti Vásárközpont
Hungexpocivertanlegi.jpg
Információk
Ország Magyarország
Település Budapest
Cím Albertirsai út 10.
Megnyitás éve 1921
Üzemeltető Hungexpo Zrt.
Elhelyezkedése
Budapesti Vásárközpont (Budapest)
Budapesti Vásárközpont
Budapesti Vásárközpont
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 36″, k. h. 19° 07′ 36″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 36″, k. h. 19° 07′ 36″
A Budapesti Vásárközpont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapesti Vásárközpont témájú médiaállományokat.

A Budapesti Vásárközpont vagy Kőbányai Vásárváros, ismertebb nevén a Hungexpo egy pavilonokból álló kereskedelmi és szórakoztató létesítmény, kiállítás- és rendezvényhelyszín Budapest X. kerületében, a Kincsem Park, a MÁV Kőbányai teherpályaudvar és a Kőbánya felső vasútállomás között. A Hungexpo Zrt. üzemelteti.

Leírás[szerkesztés]

A 36 hektáros parkosított környezetben 8 rendezvénycsarnok található egyenként 700–12 000 m² területtel és pavilononként 250–15 000 fő befogadóképességgel. A fedett terület összesen 70 000 m². Emellett kiállítói és látogatói parkoló, OTP bankfiók és étterem várja a közönséget.

Története[szerkesztés]

1921 óta itt tartották meg az éves mezőgazdasági kiállításokat. (OMÉK) Tavasztól őszig tematikus vásárokat is rendeztek. A II. világháború miatt 1943-1948 között szünetelt a vásárközpont. Ezt követően a Horthy-korszak magángazdaságai helyett már a Rákosi korszak állami termelőszövetkezeteinek eredményeit mutatták be.[1] 1974-ben költözött ki ide a Városligetből a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV). 1979-ben épült fel a 340 ágyas Expo Hotel tornya, amelyet a közelmúltban újítottak fel. Az utolsó BNV-t 1992-ben rendeztek meg. Azóta többek között tematikus kiállítások, találkozók, konferenciák és egyéb szórakoztató rendezvények számára adja bérbe az üzemeltető a park nagy befogadóképességű, korszerűen felszerelt és berendezett pavilonjait. A Vásárvárost jelölték ki a 2021 szeptemberében megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fő helyszínének.

Tematikus kiállítások[szerkesztés]

 • AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás
 • Budapest Boat Show
 • AMTS Nemzetközi Autó, Motor és Tuning Show
 • Budapesti Nemzetközi Vásár (1974-1992 között évente)
 • Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás
 • Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás (FeHoVa)
 • Hó-Show
 • Mach-Tech és Ipar Napjai Kiállítás
 • Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK)
 • Totalcar Parkoló Parádé
 • Utazás kiállítás
 • Vadászati világkiállítás (1971)

Közösségi közlekedés[szerkesztés]

1925 és 1995 között a Blaha Lujza térről (29) és a Keleti pályaudvarról (29Y) a 37-es vonalból a Pongrác úti felüljáró után kiágazó - időszakosan közlekedő - 29-es villamos járt ki, amelynek három vágányos hurokvégállomása közvetlenül a Vásárváros és a szomszédban 1925-ben megnyílt Lóversenypálya (ma Kincsem Park) előtt helyezkedett el, az Expo téren. Közvetlen és gyors összeköttetést teremtve ezáltal a Belvárossal. (Az utolsó évben, 1996-ban a 100-as viszonylatszámot viselte.) Jelenleg az 1973-ban megindult, ritka követésű 10-es busz közlekedik ide az Örs vezér terétől. (Nagyobb rendezvények idején sűrűbben, szóló helyett csuklós járművekkel kiadva. Korábban a 100-as számot viselte.) Néha, a nagyobb események idején közvetlen különvonatokat is indítanak a Nyugati pályaudvarról az Albertirsai út páratlan oldalán lévő Kőbányai teherpályaudvarig. Távolabb található a Kőbánya felső vasútállomás.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]