Karthago

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

[1]

Karthago
Fentről Gidófalvy Attila, Kocsándi Miklós, Takáts Tamás, Szigeti Ferenc, Kiss Zoltán Zéró. A felvétel az együttes nürnbergi turnéja alkalmával készült 1984-ben (Urbán Tamás felvétele
Fentről Gidófalvy Attila, Kocsándi Miklós, Takáts Tamás, Szigeti Ferenc, Kiss Zoltán Zéró. A felvétel az együttes nürnbergi turnéja alkalmával készült 1984-ben (Urbán Tamás felvétele
Információk
Eredet Budapest
 Magyarország
Aktív évek 1979–napjainkig
Műfaj rock, hard-rock, west coast rock
Kiadó Hungaroton-Start
EMI
Tagok
Takáts Tamás
Gidófalvy Attila
Kiss Zoltán Zéro
Kocsándi Miklós
Szigeti Ferenc
Korábbi tagok
Fehér Lajos
Losó László

A Karthago weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karthago témájú médiaállományokat.

A Karthago magyar rockegyüttest 1979-ben Szigeti Ferenc alapította. Minden idők legjelentősebb magyar rockzenekarai között foglal helyett. „Legendává” különösen az emblematikussá vált, habár a zenekar keményebb stílusára kevéssé jellemző rock-ballada / himnusz, a Requiem c. single kapcsán váltak, mely egy 1981-es koncerten történt, utólag már kevéssé rekonstruálható halálesethez kapcsolódik. [2] [3] [4]

Története[szerkesztés]

A zenekar az 1980-as évek egyik legnépszerűbb magyarországi rockegyüttese volt. Különleges, úgynevezett amerikai típusú west coast zenéjükkel, amely kemény rockalapra dús, ötszólamú vokállal és dallamos énekvezetéssel hangszerelt dalokból állt, néhány hónap alatt valamennyi slágerlistát meghódították.

1979 augusztusában a Magyar Rádió Made in Hungary című könnyűzenei bemutatóján léptek fel a Csak egy szót akarok és A fények, a hangok, az árnyak c. dalukkal. 1979-ben Máté Péter és Zalatnay Sarolta egy-egy nagylemezének zenei kíséretét készítették el, mindkét album 1980 elején jelent meg.

A zenekar első lemeze, Karthago címmel 1981-ben jelent meg és 178 000 példányban fogyott el. Az albumborítón egy, a szeméből (lézer?)sugarakat lövellő elefánt látható, laza asszociációként a pun háborúk zseniális, harci elefántokat használó karthágói Hannibál fővezérére. Az állat az együttes egyfajta címerállata lett, és későbbi albumborítókon, sőt - félreértéseket okozva - dalszövegekben is felbukkant.

Az első lemezt követte további két hasonlóan sikeres stúdióalbum, valamint egy koncertlemez, számtalan kislemez és rádiófelvétel, majd egy Aranyalbum, egy Best of… album, és A Karthago él című dupla élő koncertalbum az 1997-es BS-koncertről.

1983-ban az együttes a Requiem című dallal megnyerte az ausztriai Villachban a Nemzetközi Táncdalfesztivál nagydíját, ezt követően szerződést kötött az osztrák OK Musica (Teldec Company) lemeztársasággal. Két nagylemezük jelent meg a kiadóval Nyugat-Európában, amelyből az első, a Requiem című, Ausztriában aranylemez lett. A nemzetközi nyitást részben a hazai zeneszakma (amely ebben az időben gyakorlatilag egy személyben dr. Erdős Péterből állt) értetlensége okozta: a dal refrénjét és a dalszöveg elemeit - „Ugye eljössz még, ha hallod majd az elefántdübörgést”; „elindult a fiú a fények útján” - Erdős Péter könnyűdrogos, pszichedelikus élmények feldolgozásának (illetve reklámozásának) tartotta, és a lemezkiadást célzó megbeszélésen kifejtette a zenekarvezetőnek, miszerint a lemezt, amelyen a Requiem is rajta van, nem fogják ugyan betiltani, de semmiféle promócióban és egyéb támogatásban sem részesülhet. Végül a Requiem kislemezként, üres fehér borítóval jelent meg, ennek ellenére óriási közönségsikert aratott, az együttesnek minden koncerten „kötelező” lett játszania. A kvázi tiltásnak mindössze annyi valóságalapja volt, hogy a dal egy fiúról szólt, aki a zenekar egyik korábbi koncertjén egy Parkán nevű gyógyszert és alkoholt is fogyasztott, emiatt szívrohamban meghalt: a dal az ő emlékére íródott. [5]

A koncertjeik Magyarországon, Ausztriában, az NSZK-ban, Kubában, valamennyi volt szocialista országban és az egykori Szovjetunióban komoly eseménynek, rendkívüli látványosságnak és nagy sikernek számítottak. Összesen kb. 2500 koncertet adtak fennállásuk alatt.

Az együttes 1984-ben

1985. április 27-én az újonnan épült városligeti szórakoztató központ, a Petőfi Csarnok a Karthago együttes koncertjével nyitott.[6]

Az együttes 1985. május 1-jével beszüntette működését, dacára annak, hogy a magyar előadók nemzetközi fellépéseit szervező Interkoncert kevéssel korábban elvállalt egy közel 50 előadásból álló Szovjetunió-beli turnét a nevükben. A problémát kényszerből úgy oldották meg hogy a Karthago helyett a felvételeit velük közös stúdióban készítő, Varga Miklós által vezetett V. M. Band utazott ki a szovjet turnéra, Szigeti Ferenccel együtt, Karthago néven. A trükkről a magyar államvédelem is értesült („Dalos” fn. ügynök, vagyis Vikidál Gyula révén), de a szovjet fél, a Goszkoncert előre tájékoztatva lett a személyi változásokról és elfogadta így is a zenekart.[7]

A zenekar tagjai a feloszlás ellenére továbbra is aktív muzsikusok maradtak, valamennyien közismert személyiségek lettek, jó nevű zenekarokban játszanak, tévéznek, rádióznak, egy részük még a 2000-es években is.

A rendszerváltás után[szerkesztés]

1990. május 1-jén a Karthago, feloszlása után 5 évvel ismét összeállt, és egy nagyszabású koncertet rendezett valamennyi eredeti tag közreműködésével. A hangverseny, amelyet a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is közvetített, óriási siker lett a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, megdöntve minden addigi nézőrekordot.

7 év múlva az együttes ismét színpadra lépett, ezúttal azonban már a Budapest Sportcsarnok volt a rendezvény helyszíne. A koncert jól sikerült, közel 15 000 néző volt tanúja a nagy visszatérésnek, amely óriási látványelemekkel, díszletekkel, korinthoszi oszlopokkal, tűzijátékkal, „ledér" táncosnőkkel megtűzdelve került bemutatásra, a Karthagótól mindig is megszokott módon. A hangulat végig hihetetlenül forró volt, a közönség szinte együtt élt a együttessel, közös éneklések, tízperces vastapsok tarkították a show-t. Felvételt készített a Magyar Televízió, amely a koncert után három héttel adásba is került.

A Hungaroton Records A Karthago él című dupla koncertalbumon, és ugyanilyen címmel videokazettán is megjelentette a hangversenyt.

2000. június 2-án a Petőfi Csarnok 15 éves jubileumi ünnepségére a Karthago együttest kérték fel egy nagyszabású koncertre, mivel annak idején az együttes nyitotta meg a Pecsát, azaz a csarnokban az első magyar koncertet 1985-ben a Karthago adta. A jubileumi buli ismét fantasztikus volt, óriási tömeg és igazi „karthagós" hangulat volt. Az m1 televízió újból rögzítette a fellépést. A koncerten jelen voltak az osztrák-német Teldec kiadó munkatársai is, akik jelezték, hogy a Karthago új lemeze iránt és az azt követő turnékra jelentős érdeklődés lenne Németországban és Ausztriában is, ahol még ma is ismert és szeretett a legendás együttes.

2003-ban ismét hallatott magáról a zenekar, közel 15 koncertet játszottak Magyarországon, különböző nagy fesztiválok záró produkciójaként és önállóan, ismét óriási sikerrel. A sorozat folytatódott 2004-ben is, többek között az alsóőrsi Harley Davidson Nemzetközi Motorostalálkozó záró gálaestjével, valamint további kifejezetten nagyszabású rockfesztiválokkal, és az év végén a nagy budapesti lemezbemutató koncerttel.

2004 – egy új korszak kezdete[szerkesztés]

Az együttes 2004 szeptemberében ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját - a zenekart eredetileg alkotó öt muzsikus 1979 őszén állt össze. A jubileum méltó megünneplésére az együttes komoly, összetett projekttel készült.

Elsőként 2004 június-július-augusztusában, 19 év után új stúdióalbumot készítettek (Valóságrock). A lemez 2004 szeptember 5-én jelent meg az EMI Zenei Kiadó gondozásában, és modern hangzású, kemény, igen erőteljes rockzenét tartalmazott, a Karthagótól megszokott igényes, dús, finoman cizellált hangszereléssel és a legendás ötszólamú vokállal.

A Karthagóra mindig jellemző volt a rendkívüli alaposság és a profi kidolgozottság, ezért a korábbiakhoz hasonlóan, erre az új albumra is több mint húsz friss szerzeményből választották ki a felkerült 9 szám, stúdiófelvételeik közel három hónapig tartottak a legendás törökbálinti "P" stúdióban.

Két bónuszdal is készült, a nemzetközi sikereket is elért Requiem, valamint a Karthago „himnusza”, az Apáink útján új, egészen különleges, vonós, szimfonikus, „unplugged” verziója.

Az album promóciójának része volt a Concert&Media által rendezett Karthago rockcirkusz – lemezbemutató koncert 2005 tavaszán, az SAP csarnokban. Ezt követően több hónapos országos turnéra indult az együttes.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Discogs.com / Karthago(1).
 2. Szigeti Ferenc / Karthago együttes: Requiem. Youtube; eredeti videoklip, beillesztés / utolsó hozzáférés: 2018-03-24.
 3. HVG: Óriási szenzációnak tűnik a Karthago bejelentése, pedig nem az. Beill.: 2018-03-24.
 4. Index.hu.
 5. Interjú Szigeti Ferenccel. Origo.hu.
 6. „Lebontják a Petőfi-csarnokot”, Origo, 2014. március 6.
 7. Csatári Bence: Vadkeleti koncertek a kádári Magyarországról. transindex.ro, 2013. május 25. (Hozzáférés: 2015. november 18.)

Tagok[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

 • Apáink útján / A fények, a hangok, az árnyak (Kislemez, MHV Pepita, 1980)
 • Karthago I. (1981 / 2004) (LP / remaster CD bónuszokkal)
 • Requiem / Tagadás (Kislemez, Hungaroton-Start, 1982)
 • 1...2...3...Start! - Popmajális (1982) (koncert) (LP B-oldala)
 • Ezredforduló (1982) (LP / CD)
 • Requiem (1983) (angol) (LP)
 • Senkiföldjén (1984) (LP / CD)
 • Oriental Dream (1985) (angol) (LP)
 • Aranyalbum (1990) (válogatás) (LP)
 • Best of Karthago (1993) (válogatás) (CD)
 • Ramix! - Haminyó anyó (1997) (maxi) (CD)
 • A Karthago él! (1997 / 2005) (koncert) (2CD / DVD)
 • ValóságRock (2004) (CD)
 • IdőTörés (2009) (CD)
 • 30 éves jubileumi óriáskoncert (2010) (2CD / DVD)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]