Limes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hadrianus falának maradványai Greenhead mellett. A falból nagyobb szakaszok hiányoznak, mivel az évek során a köveket elhordták más építkezésekhez
Rekonstruált római őrtorony (Németország)

A limes a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal (a történelem során általánosítva ezt a kifejezést alkalmazzák a folyam menti ripa védőrendszerre is). Mindkettőt egy út(védő)szakaszhoz kapcsolódó sáncok, árkok, őrtornyok, erődök alkották. Az 1. századtól folyamatosan építették ki. A szó eredetileg ösvényt, határ jelentett. A provinciát utak, főleg hadiutak hálózták be, bekapcsolva a határvidékeket is, melyeket összekötöttek Rómával, de átnyúltak ellenséges területre is. Természetes akadályok, például folyók egészítették ki a mesterséges földhányásokat, akadályokat (ripa-szakaszok).

A limest eleinte a légiók, később a határőr alakulatok (limitanei) védték. A szó a latin limes (határ) szóból ered. A katonai táborokat a limes mentén helyezték el.

A katonai táborok[szerkesztés]

A Római Birodalmat a limes vette körül, melynek három alkotórésze volt:

  1. sánc és sövénykerítés, fejlettebb formájában kőfal,
  2. előtte vagy mindkét oldalon árok, melyhez néha cölöpkerítés járt, elrejtve pedig hegyes karókat ástak el, amik megsebesítették a gödörbe eső gyalogosokat és lovasokat,
  3. bizonyos távolságonként őrtornyokat építettek.

A katonai tábor valóságos város volt. Később a katonai tábort a legtöbb helyen un. polgárváros vette körül. Maga a katonaváros (tábor) átlagosan 20 hektár területet foglalt el. Sánc vette körül, amelyet őrtornyok és négy kapu tört meg. Kettős árokrendszer védte. A tábor központjában a principia, a főhadiszállás, a hivatali helyiség, a fegyverraktár és a templom állt. A tisztek különálló házakban laktak, a katonák közös hálótermekben. A táborban volt gyakorlótér, raktár, kórház és fürdő. Ostrom alkalmával a hajítógépeket (ballisztákat) gurítható tornyokba szerelték.

A római limesen leginkább a birodalom határán álló védelmi objektumokat szokták érteni, példaként pedig a Hadrianus-falat szokás felhozni. Fontos azonban leszögezni, hogy maga a limes kezdetben egész mást jelentett. Az eredeti jelentése nem védelmi vonal volt, hanem hadiút, a hozzá tartozó más katonai létesítményekkel együtt. Elsődleges feladata pedig, hogy a római katonákat eljuttassa az ellenséges területre és ott biztosítsa az eredményes tevékenységüket.

Germániában 382 km hosszúságban húzódott a Rajnától a Dunáig. Nagy Britanniában a 128 km-es Hadrianus falát Skócia határai mentén építették meg. A magyarországi limest teljes hosszában még nem tárták fel.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Mócsy András és Fitz Jenő: Pannonia régészeti kézikönyve. Budapest: Akadémiai Kiadó (1990) 
  • szerk.: Vujovic, Dr. Vojislav és Marlies Vujovic: Der Limes: Von der Nordsee bis zum Schwarzen Meer. Klagenfurt: Wieser Verlag (2008). ISBN 978-3-85129-582-5 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Limes témájú médiaállományokat.