Pentele híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pentele híd
Dunaújváros híd.jpg
Elhelyezkedése  Magyarország, Kisapostag és Dunavecse között
Áthidalt akadály Duna
Névadó Szent Pantaleon (ember)
Szerkezettípus kosárfüles ívhíd
Funkció autópályahíd
Legnagyobb támaszköz 308 m
Teljes hosszúsága 1682 m
Szélesség 41 m
Magasság 47,6 m
Sávok száma 2*2 forgalmi+2 leálló+kerékpárút+járda
Átadás ideje 2007. július 23.
Elhelyezkedése
Pentele híd (Bács-Kiskun megye)
Pentele híd
Pentele híd
Pozíció Bács-Kiskun megye térképén
é. sz. 46° 54′ 21″, k. h. 18° 57′ 34″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 21″, k. h. 18° 57′ 34″

A Pentele híd Kisapostagot köti össze Dunavecsével, egyúttal a Dunántúlt az Alfölddel. Ismert még "Dunaújvárosi híd" és M8 Duna-híd néven is. A hídra Kisapostag és Dunavecse közigazgatási területéről lehet le-, illetve felhajtani. Dunaújváros közigazgatási területe felett mintegy 600 méter hosszan csupán áthalad. Kivitelezésére 2004. szeptember 17-én írták alá a szerződést, ám az eredeti, 2006. november 30-i átadási határidő helyett 2007. március 13-án érték el a szerkezetkész állapotot. A lakosság már egy nappal a 2007. július 23-i hivatalos átadás előtt „birtokba vehette” az új hidat.[1]

A híd 1,7 kilométere az egyetlen megvalósult rész az M8 autópálya 475 kilométeréből.

A híd 20052007 között épült fel. A leállósávokkal együtt 6 sávos autópálya, kerékpárút és járda található rajta. 1995-ben hozták létre a „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesületet a híd megépítéséért való összefogásra és a térség fejlesztésére.

Az építmény Magyarország egyik legdrágább hídja: költsége 43 milliárd forint, a rávezető utakkal együtt 54 milliárd forint volt 2007-es árakon számítva. A hozzá kapcsolódó tervezett M8-as autópályából a hídon és rávezető útjain kívül eddig semmi nem készült el, ami várhatóan jó ideig elsősorban a helybeliekre fogja korlátozni a forgalmát.[2]

A híd neve a közeli Dunaújváros, egyik korábbi nevére utal, mely Pentele volt.

Tervezetek[szerkesztés]

A dunai hidak építésének hely vizsgálata több mint 30 éve foglalkoztatja a tervezőket. Három komolyan vehető helyet határoztak meg a tervezők, összesen tíz lehetőség adódott a finomított változatokat számítva. Rácalmás-Dunaújváros-Szalkszentmárton nyomvonalat találták a szerencsésnek, azt jelölték a terv vázlatokon "A3 változat"nak, ebben az esetben Szalkszentmártontól északra levő területen haladt a terv szerint az út. Az "A változat" ugyancsak Rácalmás–Dunaújváros között ment volna, csak Szalkszentmártonhoz képest déli irányból lett volna közeli szakasza. Üdülő területre, természetvédelmi területre hivatkozva ellenben a dunaföldvári Beszédes József hídhoz nagyon közeli Dunaújvárostól meglehetősen délebbre eső területen KisapostagDunavecseApostag valósult meg a beruházás. Így Dunaföldvár, Kisapostagnál két híd van, Rácalmás, Kulcs magasságában pedig egy sem. A kivitelezett híd Dunavecse és Apostag között a Kiskunsági Nemzeti Parkot szeli ketté. Dunavecsén olyan kikötő van, amely évszázadok óta üzemel, megfelelő egy DaHar hajózás felfuttatásához. Ezzel szemben Kulcs, Rácalmásnál szimpla kikötő van.

Műszaki adatok[szerkesztés]

A híd helyreúsztatása
A híd a közútról

A híd teljes hossza 1682 méter, ebből a jobb parti (Dunaújváros felőli) ártéri híd 1067 méter, a bal parti 300 méter, míg a helyére úsztatott mederhíd 308 méter hosszú. A híd 41 méter széles, a mederhíd 50 méter magas és megközelítőleg 8600 tonna a szerelvényekkel együtt, burkolat nélkül. A jobb parti ártéri híd 14, a bal parti 5 pillérre támaszkodik. A mederhíd úgynevezett felszerkezetét két, a mederbe épült vasbeton pillér támasztja alá, ezeket a mederben betonozták. A hidat nyolc, a nyolcvanas években kifejezetten a dunai hajózásra kifejlesztett, egyenként 1600 tonna kapacitású TS bárka szállította a helyére. Szerkezete szerint kosárfül ívekre kábelekkel függesztett gerendahíd.

Szerkezeti adottsága miatt szélessége 40,94 m, melyen 2x2 forgalmi sáv (3,75 m) 2x1 leállósáv (3,5 m), 3,6 m széles elválasztó sáv és kétoldalt 2,4 m széles járda, melyből a befolyási oldali kerékpárút, található. Az ívek 47,6 m-re emelkednek az útpálya fölé és a függőlegessel 16,5°-os szöget zárnak be. A függesztő kábelek egymással párhuzamosan, az ívek síkjában futnak.

Érdekessége, hogy a hídhoz tartozó közúti lámpák is a híd pilléreinek dőlésszögét követve állnak.

Lásd még[szerkesztés]

  • M6-os autópálya
  • M8-as autópálya

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hatalmas népünnepély az új Duna-hídon – hirado.hu/NIF Zrt. sajtófigyelés – 2007. július 22.
  2. Július 23-án adják át a világrekorder dunaújvárosi hidat – Index-cikk, 2007. július 11.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pentele híd témájú médiaállományokat.