K-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
K-híd
Elhelyezkedése Magyarország, Budapest
Áthidalt akadályDuna
SzerkezettípusRácsos acélhíd K-elemekből
FunkcióEredetileg vasúti és közúti, ma közúti és gyaloghíd
Nyílások száma1
Teljes hosszúsága98 m
Sávok száma1
TervezőFŐMTERV
Átadás ideje1955
Elhelyezkedése
K-híd (Budapest)
K-híd
K-híd
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 33′ 07″, k. h. 19° 02′ 56″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 07″, k. h. 19° 02′ 56″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz K-híd témájú médiaállományokat.

A K-híd egy nyomszélességű, eredetileg főleg vasúti, ma már közúti és gyalogoshíd Budapest III. kerületében Óbuda és az Óbudai-sziget között. A közel 100 méteres fesztávú híd ferdén vezet a hajógyári Duna-ág felett.

Története[szerkesztés]

A K-rácsozású szerkezettel épült hidat 1955-ben adták át. A szerkezet gyorsan összeszerelhető katonai híd elemeiből épült.

A híd azzal a céllal épült, hogy a sziget déli részén lévő – ma már nem működő – Óbudai Hajógyár közvetlen vasúti vágánycsatlakozást kaphasson, emiatt íveli át a folyót – szokatlan módon – ferdén. A hídra vezető iparvágány a megszűnt jobb parti körvasút Óbuda-Gázgyár állomásának déli végén ágazott ki. (Óbuda-Gázgyár állomásról észak felé ágaztak ki az Óbudai Gázgyárba vezető üzemi vágányok, az aquincumi deltavágányon keresztül pedig a 2-es vasútvonalon Esztergom felé és közvetlenül az Újpesti vasúti hídra is vezetett vágány. 1978-ig dél felé a K-híd kiágazása után egy vágány becsatlakozott a Szentendrei HÉV vonalához.) 1984-ben leállt a gázgyárban a termelés. 1989-ben a hajógyár K-hídon keresztüli vasúti kiszolgálása is megszűnt.[1] A hídra vezető iparvágányokat a Gázgyár 1987-es megszűnése után 1990-ben zárták ki a forgalomból, majd 2000-ben felszedték, a hídon azonban megmaradt. Az egykori Óbuda-Gázgyár teherpályaudvar felvételi épülete ma is áll. (A Jégtörő utca /ma Ángel Sanz Briz út/ 2004-es kiépülése óta a szomszédos áruház zajvédő fala eltakarja).[2]

A híd egy nyomszélességű, a váltakozó irányú közúti forgalmat jelzőlámpa szabályozza. Északi és déli oldalára 1973-ban épült keskeny járda. Állami tulajdonban van, építése óta komolyabban nem volt felújítva.

Nyaranta a hídon át érkeznek a Sziget Fesztivál látogatói. Ezen a kultikus helyen forgatta Jovanotti olasz énekes a Mi fido di te[3] és Nicky Jam a Live It Up[4] című dal videóklipjét.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fejes Balázs - Az Óbudai Gázgyár és környékének iparvágány-hálózata (villamosok.hu, 2020)
  2. Óbuda-Gázgyár vasutallomasok.hu
  3. Lorenzo Jovanotti Cherubini: Mi fido di teYouTube-videó
  4. Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi: Live It Up – YouTube-videó

További információk[szerkesztés]