Portál:Autópálya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A FM 1171-es texasi út Az M3-as autópálya az angliai Basingstoke közelében A Melbourneben található Kings Way egy parkolóházból nézve Esti autóút Sydneyben
Üdvözlünk az Autópálya-portálon!  
Motorway Hungary.svg

Az autópálya jelzőtáblával autópályaként megjelölt osztott pályás út. Forgalmi irányonként legalább két forgalmi sávja van. Mindkét úttest mellett a menetirány szerinti jobb oldalon leállósávot építenek, azonos szintben út, vasút, villamospálya nem keresztezi. A betorkolló és az elágazó utaknál fel- és lehajtásra gyorsító- és lassítósávot képeznek ki. Kizárólag olyan gépjárművek, illetve gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvények közlekedhetnek rajta, amelyek sík úton legalább 60 km/h sebességgel képesek haladni. Magyarországon és az Európai Unió legtöbb országában a megengedett legnagyobb sebesség 130 km/h.

Az autópályákról bővebben itt olvashatsz...

Cikk találomra  

A Pont de Avignon, azaz az avignoni híd (franciául: Pont Saint-Bénezet) a legismertebb híd Franciaországban. Dél-Franciaországban található, a Rhône folyót ívelné át. Igazából csak egy fél híd, mert annyiszor vitte el az áradat, hogy a 18. században (egy áradás elsodorta a nagyobbik részét, de a városhoz közelebb eső fele megmaradt) megunták az újjáépítését. A híd eredetileg áthidalta a Rhône folyót, Avignon és Villeneuve-lès-Avignon között. Eredeti hosszát 1171. és 1185. között építették (900 m), de az árvizek miatt elszenvedett beomlások miatt sokszor újjá kellett építeni. Később ez egyre inkább veszélyessé vált, a pótlóanyagok, pl. rozoga fából készült szekciók miatt.

Az egykori cikkválogatási módszer archívuma...

HídA hónap hídja  
Megyeri híd2.jpg

A Megyeri híd (nem hivatalosan az M0-s északi Duna-hídja) egy híd a Duna felett, mely Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül. A híd a magyar fővárost elkerülő M0-s autóút 2-es főút és 11-es főút közti szakaszának része, mely áthalad a Szentendrei-sziget és a Szentendrei-Duna-ág felett is. A híd valójában 5 híd (9 hídszerkezet) együttese, melyek közül a legnevezetesebb a Nagy-Duna-ág felett átívelő 591 m hosszú hídszerkezet, amely az ország első igazi ferdekábeles hídja.

Tovább a szócikkhez…


A portálon legutóbb ajánlott hidak: Pentele híd - Golden Gate - Normandia híd

A hónap érdekessége  

Magyarország első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja az M3 Archeopark, az M3-as autópálya polgári leágazásánál, Budapesttől 175 km-re, Miskolctól, Debrecentől és Nyíregyházától 50–50 km-re található. A skanzenszerű kiállítóhelyen az autópálya építése során előkerült eredeti leletek másolatai elevenítik fel a környék kultúráját az őskortól szinte napjainkig. A látnivalók első állomása a bejárattól balra található istálló, amelyben háziállatok élnek.

Tovább a szócikkhez…


A portálon legutóbb ajánlott érdekességek: A88-as birodalmi autópálya (Náci Németország) - Olimpijka - Új Elba-alagút

NémetA németektől ajánljuk  
Bundesautobahn 24 number.svg

Die Bundesautobahn 24 (Abkürzung: BAB 24) – Kurzform: Autobahn 24 (Abkürzung: A 24) – verbindet Hamburg mit Berlin. Die Strecke zwischen dem Horner Kreisel im Osten Hamburgs und dem Autobahndreieck Havelland am Berliner Ring ist ein Teilstück der Europastraße 26 und hat eine Länge von 239 Kilometern. Die Autobahn beginnt in Hamburg am Horner Kreisel und verläuft durch die Stadtteile Marienthal und Jenfeld zum Autobahnkreuz Hamburg-Ost.


Ha kedvet kaptál a cikk magyar verziójának kibővítésében, továbbfejlesztésében, akkor az A24-es autópálya (Németország) c. lapon, a fenti információk alapján lefordíthatod magyarra. Több segítség, több A24-es: Bundesautibahn 24.

A portálon legutóbb ajánlottuk: Bundesautobahn 3

MagyarHazai pályákon  
M0 autopalya.png

Az M0 körgyűrű egy Budapestet körbevevő gyorsforgalmi út, köznapi néven autóút. A tervezett hossza 108 km. Ebből 2008-ra hozzávetőlegesen 79 km épült meg. 2009-ben megkezdődik a déli szektor 2×3 sávos autópályává való bővítése. Az út kilométer-számozása az 1-es főúttól indul. A főváros körüli gyorsforgalmi út gondolatát először dr. Vásárhelyi Boldizsár, a budapesti Műegyetem egykori professzora fogalmazta meg, ő vázolta fel az általa javasolt nyomvonalat – Budapesttől a mainál kissé távolabb vezetve –, a magyar automobil utak hálózatáról 1942-ben megjelent munkájában. A megvalósításra azonban még több évtizedet kellett várni.

Tovább a szócikkhez…


A portálon legutóbb ajánlottuk: M3-as autópálya (Magyarország)

Tudtad, hogy...  
?

... 2005 novemberében nyílt meg a németországi Aldenhoven mellett Európa egyetlen filmgyári autópályája? Az itt forgatott a nagy sikerű Cobra 11 akciófilm-sorozat mellett több más filmben is feltűnik az 1,6 kilométer hosszú díszletút.

... a csehországi Borovska mellett húzódik a D1-es autópálya egy korai szakasza? Az 1942-ben félbehagyott völgyhíd alatt folyó patakot az 1960-as években felduzzasztották. Az egykori hídból ma csak az útpálya látszik ki.

Brno, Stará dálnice str1.jpg

... Csehország első autópályája Brno mellett található? A Stáre Dálnice (Régi autópálya) Hitler által kezdeményezett Bécs-Boroszló autópálya része lett volna, de csak a Brno melletti szakasz készült el.

... Közép-Európa autópályáin katonai repülőterek bújnak meg?

Archívum...

Sebességkorlátozások az európai országok autópályáin  

Tennivalók  
Evolution-tasks.png
P highway.svg
Evolution-tasks.png
Albánia · Ausztria · Belgium · Bosznia-Hercegovina · Ciprus · Bulgária · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Moldova · Montenegró · Norvégia · Németország · Olaszország · Oroszország · Portugália · Románia · San Marino · Spanyolország · Svájc · Svédország · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Amerikai Egyesült Államok · Antigua és Barbuda · Bahama-szigetek · Barbados · Belize · Costa Rica · Dominikai Közösség · Dominikai Köztársaság · Grenada · Guatemala · Haiti · Honduras · Jamaika · Kanada · Kuba · Mexikó · Nicaragua · Panama · Salvador · Saint Lucia · Saint Kitts és Nevis · Saint Vincent és a Grenadine-szigetek · Trinidad és Tobago · E1 · E4 · E5 · E6 · E8 · E9 · E10 · E11 · E12 · E13 · E14 · E15 · E16 · E17 · E18 · E19 · E20 · E22 · E24 · E25 · E26 · E28 · E30 · E32 · E35 · E36 · E39 · E40 · E43 · E44 · E45 · E47 · E50 · E55 · E58 · E59 · E60 · E63 · E65 · E67 · E68 · E69 · E70 · E72 · E75 · E77 · E79 · E80 · E81 · E85 · E87 · E90 · E94 · E105 · E134 · E136 · E571 · E573 · E574 · E576 · E577 · E578 · E581 · E583 · E584 · E641 · E671 · E673 · E675 · E751 · E761 · E762 · E763 · E771 · E804 · E851
Kiemelt szócikkek  
A projekt  

Több módon is az Autópálya-portál segítségére lehetsz:

Ha kedvet kaptál az autópályákkal kapcsolatos cikkek írásához, de nem tudod honnan kezd, írj a portál vitalapjára, ahol a többi szerkesztő segíthet abban, hogy miben lehetsz a segítségünkre!

Ha érdekelnek a vonatok és az ezzel kapcsolatos témák, látogasd meg társportálunkat, a Vasútportált, ha pedig a közlekedéssel kapcsolatos témában böngésznél, akkor pedig tekintsd meg a másik társportálunkat, a Közlekedésportált.

Új üzenet hagyásához kattints ide!
Hírek  
Innentől folytatják az M3-as építését
Innentől folytatják az M3-as építését

Tallózás a legfrissebb hírekből:

  • 2×3 sávos autópályává fejlesztik az M0-s autóút M1-es és M6-os közötti szakaszát. Az építkezés 2009 májusában kezdődik, az átadás 2011 júniusára várható.
  • Keletre tart az M3-as. Az út Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának megépítésére és üzemeltetésére három konzorcium jelentkezett. Sikeres pályázat esetén 2010 tavaszán elkezdődik az építkezés.
  • Egy zöldszervezet sikerét hozta az M0 keleti szektorára kiadott környezetvédelmi engedély felülvizsgálata. A Fővárosi Bíróság semmisnek mondta ki az út megépítésére kiadott engedélyt. 80 milliárd forintnyi EU-támogatás került veszélybe.
  • Kezdődik az M9-es autóút Kaposvár-Nagykanizsa, illetve Vasvár-Szombathely szakaszának tervezése.
  • Halad az M43-as út Tisza-hídjának építése. Hamarosan elkészül az az uszályhíd, amely a munkagépek számára biztosítja majd az átjárást a két part között.

Az összes hír...

Társprojektek  
Kerékikon.png Közlekedésportál
Társportál
Bahn aus Zusatzzeichen 1024-15.svg Vasútportál
Társportál
Wikinews-logo.png Wikinews
Hírek
Wiktionary-logo.svg Wikiszótár
Autópálya
Wiktionary-logo.svg Wikiszótár
Autóút
Commons-logo.svg Commons
Autópályás képek
További portálok  
  1. https://cyprusdriving.net/speed-limits/
  2. https://www.origo.hu/auto/20200302-hatalmas-sebessegkorlatozas-az-autopalyakon.html%7Ctitle=hatalmas sebességkorlátozás Hollandiában|accessdate=2020-03-02|