Portálvita:Autópálya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Völgyhíd[szerkesztés]

„… Közép-Európa legnagyobb völgyhídja az M7-es Kőröshegyi völgyhídja. De már nem sokáig, mivel 2008 nyarán, valószínüleg átadják az M0-ás Megyeri-hídját.” A Megyeri-híd miért völgyhíd? Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2008. május 8., 21:55 (CEST)

re:Völgyhíd[szerkesztés]

Máté! Samat, mint mérnök reagált a témára: [1], ez alapján a Megyeri-hídas rész töröltem a szövegből. Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2008. május 12., 00:34 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMadura mate

Csehország/on/ban[szerkesztés]

Autópályák Csehországon? Talán Csehországban :) – Sude Turkey stub.png üzcsi 2008. május 19., 12:41 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMadura mate

M70[szerkesztés]

Írtad, hogy eddig 3 autópálya illetve autóút éri el az országhatárt. Szerintem 4, mert az M70-es is eléri a szlovén határt. Linathrash hallgatlak 2008. június 12., 19:05 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMadura mate
Ez így nem igaz! Most voltam arra, a helyzet a következő: Tornyiszentmiklós előtt VÉGE az autópályának, le kell jönni róla, szépen átballagni a falun, majd a régi közúton lehet elhagyni az országot. Ugyan a bitumensáv a határ felé tart, de azon nem lehet átlépni azt, úgyhogy ez az autópálya MÉG NEM éri el a határt (szerintem)... - Gaja   2008. augusztus 4., 15:57 (CEST)
Visszavonom, eléri... - Gaja   2008. augusztus 22., 23:09 (CEST)
Megerősítem! – Madura Máté Email vitasarok B 2008. október 4., 07:45 (CEST)

Slendrián szóhasználat[szerkesztés]

Találtam két meglehetősen elnagyolt, nem lexikonba való kifejezést a portálban:

 • "Amúgy eléri az államhatárt",
 • "négy alagút lesz" (mikor? forrás?) "

- Burrows vita 2008. június 15., 12:30 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMadura mate

Pártolói tagság[szerkesztés]

Azt nem ígérem, hogy bármit is tennék a portál és szócikkei felvirágoztatása érdekében a közeljövőben, de (lélekben) mindenképpen támogatom :) Azért a terveim között (sok más között) szerepel ez is… Sok sikert és jó munkát kívánok! Samat üzenetrögzítő 2008. június 25., 11:11 (CEST)

Elnevezési szokások megvitatása[szerkesztés]

Máté Email vitasarok B 2008. szeptember 13., 19:12 (CEST)

észrevételek[szerkesztés]

Üdv!

A térkép egy kis javításra szorulna szerintem. 1.) Nem csak az autópályákat ábrázolja, hanem az autóutakat is, ergo a gyorsforgalmi úthálózatot. 2.) Számomra is fájó, de M4-es gyorsforgalmi út jelenleg nincsen. De a 4 sz. főút Üllő-Vecsés elkerülő szakasza valóban autóútnak van kitáblázva. De a térkép akkor sem ábrázolja helyesen, valójában jóval rövidebb. 3.) A 8 sz. főút sem gyorsforgalmi út jelenleg. Egyes szakaszai emelt sebességű főutak.

További rövid észrevételem, hogy én csak az OTrT-ben szereplő gyorsforgalmi utakat tenném az magyarországi autópáylák listájába.

Az "M0a" elnevezés nem tudom honnan került a köztudatban, az oldalon szerepel M51-ként is, ami már jobbnak tűnik.

"M100" sem szerepel az OTrt-ben, az "M300" M34 néven van benne. Megjegyzem 3 számjegyú M jelölés fura is volna. Nem szerepel továbbá "M40", "M76", "M80" és "M81" sem. Némelyike a korábban hatályos törvényben volt, az újban már nincs.

Hirtelen az jutott még eszeme, hogy össze lehetne gyűjteni, hogy pl. a közúti közlekedésről szoló rendelet, a KRESZ vagy a Útügyi műszaki előírásook ban (pl a KTSZ-ben) mi a definiciója az autópályának és az autóútnak.

további jó munkát!

strangerr


Csak engedd meg, hogy három lapot megemlítsek, amelyben szerepelnek az utak: Index.hu, plusz ez vagy a Európa autópályái (M3) Az M300, az biztos, hogy M300. Akármilyen fura, van ilyen:-)

Madura Máté Email vitasarok AP 2008. november 28., 17:59 (CET)

Szia! Az lehet, hogy bizonyos helyeken szerepelnek, (magam is jól ismerem ezeket a helyeket:), de igazából egy "hely" számít: a 2003. évi XXVI. törvény az Országos Területrendezési Terv. Ha ebben nem szerepel egy gyorsforgalmi út, akkor nem is kaphat építési engedélyt, lévén nincs összhangban az OTrT-vel. Ajánlom a VÁTI honlapját (www.vati.hu), térségi fejlesztés menüpontot. És pl. bizony a hatályos OTrT-ben az M300, már M34. (Régebben pl ilyen volt az M60, azt meg leánykori néven M56-nak hivták).

strangerr

És hátha érdekel...:

Mi is az autópálya "definiciója":

"Az autópálya feleljen meg az alábbi követelményeknek:

- forgalmi irányonként legalább kettő forgalmi sávval rendelkezik, - a forgalmi irányokat -fizikai elválasztást is biztosító- középső elválasztósáv választja el, vagy a forgalmi irányok részére elkülönített pálya épül, - a menetirány szerinti jobb oldalon leállósáv van, kivéve a gyorsító- és lassító sávok mellett, - minden kereszteződése külön szintű (vasút, közút stb.), a forgalmi csomópontokban és a pihenőhelyeknél a gépjárművek fel- és lehajtására gyorsító- és lassítósáv szolgál, - a csomópontok egymástól minimum 2 km távolságban létesíthetők, ahol a távolságot a gyorsítósávok végétől a lassítósávok elejéig kell mérni. Ennél rövidebb csomóponttávolság esetében gyűjtő-elosztó pályát kell létesíteni, - az út menti ingatlanokhoz közvetlen csatlakozása nincs - a környező területektől kerítés vagy más fizikai akadály választja el, - tömegközlekedési járművek megállóhelyei az autópályán nem helyezhetők el - várakozni csak az erre a célra létesített pihenőhelyeken szabad."

forrás: ÚT 2-1.201:2004 Közutak tervezése Útügyi Műszaki Előírás

str

Köszönöm az észrevételeket str. Nem lenne kedved regisztrálni, majd csatlakozni az Autópálya-műhelyhez. Meggyőztél. Tényleg csak régen hívták M300-nak, már M34? Akkor átnevezem. – Madura Máté Email vitasarok AP 2008. november 30., 19:09 (CET)

Szia!

Szívesen csatlakozom, de abszolut tudatlan vagyok a wikipedias szerkesztés dolgaiban.

strangerr

Nem nehéz kiigazodni, sőt könnyű. Ha csatlakozol, úgyis kiigazodsz majd mindenen. A lap tetején a "Beléspés/Regisztráció" gombbal lehet csatlakozni. – Madura Máté Email vitasarok AP 2008. december 5., 18:25 (CET)

üdv Javításra szorulna a Németországi sebességkorlátozásra vonatkozó rész! Nmetországban egyes autópályákon nincs sebességkorlátozás, ott 130Km/h az ajánlott, de a többi autópályán 130Km/h a korlátozás!

Igen, pontosan ez van odaírva. Madura Máté Emailvitasarok 2009. április 24., 21:42 (CEST)

M300[szerkesztés]

Ja és tényleg nem kötözködni akarok M300 ügyben... de "A gyorsforgalmi utak M betűjelzése mellett egy vagy két számjegyből álló szám van." forrás: 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet a közutak igazgatásáról (jelenleg is hatályos)

strangerr

Javaslat a portál szinesítésére[szerkesztés]

ANNO Domini 2007-ben már felvetettem egy másik portálon, hogy a Portál nem egy statikus dolog, időről-időre változásokat lehet eszközölni, hogy az olvasóinkat megtartsuk. Jelenleg napi 80-90 látogatót regisztrál a portál, őket kellene pár ínyencfalattal megkínálni.

Az ötlet a következő: Nem kell állandóan látszania a Portálon, de időről-időre (mondjuk egy hónapban egy hétre) feltűnhet rajta egy tematikus ablak, amelyben valamilyen szempont szerint összetartozó 4-5 cikkeket ajánlunk ki az olvasóknak. A cikkgyűjtés szempontjának csak a kreativitás szabhat határt. Például:

AUTOBAHN ÜBER ALLES
Autópálya-program a Harmadik Birodalomban
Privát pálya
A magántőke az autópályák világában

(nincs több ötletem)

Navigare necesse est.
Autópályálya-hidak és alagutak a világ kikötőiben

Természetesen ez csak felvetés, kísérletképpen esetleg megírhatok egy cikkcsokrot. Ha kitesszük és megdobja a portál látogatottságát, akkor maradhat, ha nem, akkor megy a feledésbe.– Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2009. február 11., 10:44 (CET)

Ez nagyon jó ötlet. Symbol support vote.svg támogatomMadura Máté Email vitasarok 2009. február 11., 19:26 (CET)

A színes portál[szerkesztés]

FIGYELEM!!!

2009. márciusától 2 új dobozzal bővült a portál. Az egyik a hónap hídja, ahol minden egyes hónapban egy autópályahidat mutatunk be, a másik pedig a hónap érdekessége, amelyben minden érdekesnek, vagy rekordnak tűnő/látszó dolgot mutatunk meg. A hét képe és hét cikke rész változatlanul, hetente frissülve szolgáltatja az érdekesebbnél érdekesebb dolgok tömkelegét a nagyérdeműnek. – A portál fenntartója: Madura Máté Email vitasarok 2009. március 1., 19:26 (CET)

Híreket mondunk[szerkesztés]

 • Közel állunk hozzá, hogy erdélyi kötődésű cikkel bővüljön a "vadiúj kategóriánk". Románia kormányának egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, hogy elkészüljön végre az erdélyi autópálya. Elképzelhető az építőcéggel kötött szerződés felbontása. [2] [3]
 • Indul az Arad-Temesvár autópálya kivitelezése. A 37 kilométeres útszakasz 2011-ben nyílik majd meg. [4]
 • Kezdődik a D1-es felvidéki autópálya Eperjes és Zsolna közötti szakaszának építése. Az építő konzorcium egyik tagja a budapesti Intertoll is, amely várhatóan az útszakasz üzemeltetője lesz. [5]
 • Megadták az engedélyt a korábban beomlott M6-os alagút építésének folytatásához. [6]

Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2009. március 4., 11:58 (CET)

Hírek március közepéről[szerkesztés]

 • Keletre tart az M3-as. Az út Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának megépítésére és üzemeltetésére három konzorcium jelentkezett. Sikeres pályázat esetén 2010 tavaszán elkezdődik az építkezés. [7]
 • Egy zöldszervezet sikerét hozta az M0 keleti szektorára kiadott környezetvédelmi engedély felülvizsgálata; a Fővárosi Bíróság semmisnek mondta ki az út megépítésére kiadott engedélyt. 80 milliárd forintnyi EU-támogatás került veszélybe.[8]

(Híren kívül teszem hozzá, hogy a Szabad Földet már nem először kapom azon, hogy Wikipédia-képeket ad közre mindenféle forrás nélkül. Múltkor Aspectomat vasutas képeit nyúlták le, igaz azok közkincsek voltak. Ez a mostani CC-by-sa-2.5, igaz nem mintha érdekelte volna őket...)

 • Kezdődik az M9-es autóút Kaposvár-Nagykanizsa, illetve Vasvár-Szombathely szakaszának tervezése.[9]
 • Halad az M43-as út Tisza-hídjának építése. Hamarosan elkészül az az uszályhíd, amely a munkagépek számára biztosítja majd az átjárást a két part között.[10]

(A napokban valamikor Algyőn leszek, megpróbálok ránézni a hídra, hogy mi a helyzet.)

 • Négy burgenlandi falu megtorpedózta a sógorok A3-as útjának Sopronig tartó 10 kilométeres szakaszát, így elképzelhető, hogy csak nagyon soká jön létre a magyar és az osztrák gyorsforgalmi úthálózat újabb összeköttetése.[11]

Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2009. március 18., 09:29 (CET)

Az Autópályaportál a tizedik[szerkesztés]

Februárban az Autópályaportál a tizedik leglátogatottabb portál volt:

1. Történelem 6616
2. Földrajz 4643
3. Zene 4085
4. Biológia 3869
5. Magyarság 2802
6. Informatika 2715
7. Ókor 2488
8. Erdély 2325
9. Orvostudomány 2130
10. Autópálya 1918

CsGábormegbeszélés 2009. március 19., 21:21 (CET)

Na ezt örömmel hallom. Ki is írom a Tudod-é-ba. – Madura Máté Email 1848-49 vitasarok 2009. március 20., 06:51 (CET)

Értéklés sablon javaslatok[szerkesztés]

# ÁTMÁSOLVA:Wikipédia-vita:Autópálya-műhely#Értéklés sablon javaslatok

Madura Máté Emailvitasarok 2009. március 26., 16:17 (CET)

A portál színesítése[szerkesztés]

Kitaláltam a minap, hogy úgy tehetnénk még színesebbé a portált, hogy az eddigi 4 hónap illetve hét doboza mellé, még kettővel lehetne bővíteni a repertoárt. Ez a két doboz lehetne monjuk a "németektől ajánljuk" és a "hazai pályákon" doboz. Az előbbiben németül egy német autópálya leírása lenne látható. Ezt arra is fel tudnánk használni, hogy ha valaki kedvet kap hozzá, lefordíthatja magyarra.Az utóbbi rovatba pedig valami hazai AP-csoda, autópálya, estleg főút, vagy híd. Havonta frissítenénk. Ha nem vállalja el senki, akkor én nagyon-nagy örömmel megcsinálom, mint a többit.Madura Máté Emailvitasarok 2009. május 9., 08:43 (CEST)

Forgalomtól tehermentesíti ???[szerkesztés]

Kedves műhely, remek munkátokat nagyra becsülöm.
Csupán 1 javaslatot engedjetek meg nekem:
A Wikipédiában az alfejezetek címei ritkán tartalmaznak igéket. Az út iránya sem ==Vezet== stb.
Ajánlom a "Tehermentesítő funkciója" alcímet helyette, minden esetben.
További jó munkát nektek.Üdv.--Linkoman vita 2009. június 16., 11:59 (CEST)

Portálforma[szerkesztés]

Nem merek belenyúlni kérdezés nélkül, de:

 1. A műhely/portál fület egyből eltüntetném, mert ha egy külsős elkezdi olvasni a lapot, egyrészt nem fogja tudni miről van szó, másrészről halál felesleges, mert ha rá is kattint, még szerkeszteni nem tud. Erre van a hogyan segíthetsz rész.
 2. A tagportálok az mi akar lenni? Gondoltam arra, hogy a portál témája alá rendelt másik téma, de aligha hiszem hogy van autópályai informatika. Ezeket átkellene rakni a társportálokhoz, valószínűleg azok akarnak lenni. ~ Boro 2009. augusztus 8., 20:35 (CEST)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

:-) – –Мадура Мате Magyarország20pxoбсуждениесодействие 2009. augusztus 8., 20:51 (CEST)

Váó, ez gyors volt. Köszönöm! :) ~ Boro 2009. augusztus 8., 21:10 (CEST)