Intertoll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Intertoll
TípusRészvénytársaság
Alapítva1980-as évek
SzékhelyBudapest
Iparágszolgáltatás
LeányvállalataiIntertoll M5 Zrt;
Duna-Intertoll Zrt
Mecsek Autópálya-üzemeltető

Az Intertoll weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Intertoll egy autópályaépítések finanszírozásával és a megépített autópályák üzemeltetésével foglalkozó nemzetközi vállalat. A cégnek Dél-Afrikában, Magyarországon és Lengyelországban vannak érdekeltségei. Jelenleg Magyarországon az M5-ös és az M6-os I-es (Érdi-tető és Dunaújváros közti) szakasz és III-as (Szekszárd és Pécs közti) szakasz üzemeltetését végzi.

Nemzetközi tevékenysége[szerkesztés]

Az Intertollt Dél-Afrikában alapították az 1980-as években. Az első cég által üzemeltetett autópálya 1984-ben nyílt meg. A cég 21 autópálya-szakaszt üzemeltet az afrikai országban. Az Intertoll európai részlegét 1998-ban hozták létre, bár a vállalat már korábban megjelent Magyarországon. Az Intertoll Europe ZRt székhelye jelenleg is Budapest. 2008 óta a lengyel A1-es autópálya egyik szakaszának díjszedését és üzemeltetését is az Intertoll végzi. A cég tervei között szerepel a szlovákiai és lengyelországi autópályák elektronikus díjszedési rendszerének kiépítése, illetve egy szentpétervári díjas útszakasz üzemeltetése is.[1]

Magyarországi tevékenysége[szerkesztés]

Az Intertoll által üzemeltetett magyarországi autópálya-szakaszok

Intertoll M5[szerkesztés]

Magyarországon 1997-ben kezdődött az Intertoll tevékenysége. A társaság befektetőként vett részt az M5-ös autópályát építő AKA Rt. megalapításában, így ők lettek az autópálya későbbi üzemeltetői is. Az Intertoll 1997-től kezdve szedett díjat az autópálya Gyál-Lajosmizse, majd 1998-tól a Kecskemét-Dél–Kiskunfélegyháza-Észak szakaszán. A magas útdíjak miatt a vállalat többször szembekerült a környékbeli településeket képviselő politikusokkal is. 2005-ben az M5-ös autópályára is kiterjesztették a matricás rendszert, ekkor az Intertoll útdíjszedő tevékenysége megszűnt. Az M5-ös autópálya későbbi megépített szakaszain, illetve az M43-as autópályán is a vállalat végezte a fenntartási tevékenységeket 2010-ig. Az Intertoll M5 három telephelyet tart fenn az út mentén, Újhartyánon, Kiskunfélegyházán és Balástyán.

M6-os autópálya[szerkesztés]

A vállalat 2004-ben szerződött az M6-os autópálya beruházásait végző konzorciummal. Az M6-os autópálya üzemeltetésére új leányvállalatot hoztak létre, amely a Duna-Intertoll nevet kapta. Az Intertoll részvételével megalapított Mecsek Autópálya-üzemeltető konzorcium nyerte el az M6-os Szekszárd-Bóly és az M60-as Bóly-Pécs közötti szakaszának üzemeltetési jogát is.[2] Az Intertoll M6-os melletti útfenntartó bázisa Iváncsán található.[3]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. INTERTOLL IN EUROPE (angol nyelven). [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 6.)
  2. Koncesszóba kerül az M6-os újabb szakasza (magyar nyelven). Origo, 2007. november 26. [2008. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 6.)
  3. Iváncsa honlapja (magyar nyelven). Iváncsa község honlapja. [2008. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 7.)