Horvátország autópályái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horvátország autópályái
OrszágHorvátország
Első szakasz megnyitása1970
Sebességhatár130 km/h
Hossz1314 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Horvátország autópályái témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk Horvátország autópályáit sorolja fel.

Története[szerkesztés]

Horvátország hagyományos közlekedési infrastruktúrájának nagy részét a volt Osztrák–Magyar Monarchiától és Jugoszláviától örökölte. A horvát forgalmi igények egyre jobban megkövetelték a gyors hálózat kiépítését. A horvát terület a szállítás szempontjából rendkívül tranzit-orientált - ezt jelzi a három páneurópai folyosó (V,VII. és X.) áthaladása az országon.

Díjfizetés[szerkesztés]

Horvátországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van, a díjak az autópályáról lehajtás után fizetendők.[1]

Kategóriák[szerkesztés]

  • IA kategória: motorkerékpárok, motor triciklik, négykerekű motorbiciklik
  • I kategória: személygépjárművek 1,90 méteres magasságig, és 3,5 tonna alatt.
  • II kategória: 1,90 méter magasság feletti, de 3,5 t súly alatti kéttengelyes személygépjárművek. 1,90 méter magasság alatti, kéttengelyes személygépjárművek lakókocsival vagy utánfutóval, a lakókocsi/utánfutó súlyától, tengelyeinek számától függetlenül.
  • III kategória: 3,5 tonna feletti, két- vagy három tengelyes járművek. 1,90 méter magasság feletti, de 3,5 t alatti kéttengelyes járművek utánfutóval, vagy lakókocsival, az utánfutó/lakókocsi tengelyeinek számától és súlyától függetlenül. 3,5 tonna feletti, kéttengelyes járművek egytengelyes vontatvánnyal.
  • IV kategória: 3,5 tonna feletti járművek négy vagy több tengellyel. 3,5 tonna feletti háromtengelyes járművek vontatvánnyal, annak súlyának, tengelyeinek számától függetlenül. 3,5 tonna feletti, kéttengelyes járművek, két vagy háromtengelyes vontatvánnyal.

Az autópályák táblázatban[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Highways in Croatia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Horvát autópályadíjak 2020-ban. utazas-nyaralas.hu, 2020. január 16.
  2. A kék szín az elkészült szakaszokat jelzi, a narancssárga az éplő a rózsaszín pedig a tervezett szakaszát mutatja az adott gyorsforgalmi útnak

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Highways in Croatia
A Wikimédia Commons tartalmaz Horvátország autópályái témájú médiaállományokat.