Ugrás a tartalomhoz

M3-as autópálya (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
M3-as autópálya
Az M3-as autópálya Mogyoród közelében
Az M3-as autópálya Mogyoród közelében
Az M3-as autópálya
Az M3-as autópálya
Úttípusautópálya
Építkezés1978
Hossza
elkészült280 km
tervezett27 km
OrszágMagyarország
TartományokBudapest, valamint
Pest,
Heves,
Borsod-Abaúj-Zemplén,
Hajdú-Bihar és
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Mérnökségek27, Gödöllő
103, Kál
151, Emőd
204, Hajdúnánás
254, Ófehértó
Az út elejeBudapest
Az út végeBeregdaróc / Ukrajna
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz M3-as autópálya témájú médiaállományokat.

Az M3-as autópálya az északkeleti országrészt köti össze Budapesttel.

A gyorsforgalmi út az V. számú VelenceTriesztLjubljanaMariborBudapestUngvárLvivKijev páneurópai közlekedési folyosó részeként fontos tranzitszerepet tölt be a kelet–nyugati irányú személyforgalomban és áruszállításban. Az autópálya a hazai úthálózat fontos ütőereként a DNy–ÉK irányú főközlekedési vonal Budapesttől keletre eső részét alkotja, mely Ukrajnán keresztül Kelet-Európa, Szlovákián keresztül pedig Észak-Európa felé teremt gyorsforgalmi közúti kapcsolatot.

Az M3-as jelenleg Budapest és Vásárosnamény között üzemel, irányonként két-két forgalmi sávval és egy-egy leállósávval. Fontos leágazása az M25-ös Eger, az M30-as Miskolc, valamint az M35-ös Debrecen felé; tervezett leágazása az M49-es Szatmárnémeti és Nagybánya irányában.

A NyíregyházaŐr közötti szakaszt 2013. január 16-án ideiglenesen, majd június 18-án véglegesen is forgalomba helyezték. Az autópálya Vásárosnaményt 2014. október 10-én érte el.[1] A további szakaszokat Vásárosnaménytől M34-es néven autóútként Záhonyig, M3-as néven pedig a beregdaróci ukrán határátkelőig autóútként tervezik megvalósítani.

2006 augusztusában elkészült az újabb szakasz, amely Nyíregyházát kerüli el. 2007 szeptemberében megnyitották a forgalom előtt a Polgár és Nyíregyháza közötti autópályát. A Debrecenhez csatlakozó M35-ös Polgárnál ágazik el. Vásárosnaménynál az M34 északon, Záhonyban ágazik le a jövőben. 2013. január 16-án átadták a forgalomnak a korábban hiányzó szakaszt Nyíregyháza és Vaja között, majd júniusban elkezdődött a Vásárosnamény felé tartó szakasz építése. A 12 km hosszú szakaszt 2014. október 10-én nyitották meg.

Az út teljes hossza 307 kilométer, ebből 280 km üzemben van, 27 km-t terveznek. A Vásárosnaménytől az ukrán határig terjedő utolsó hiányzó szakasz megépépítésére vonatkozó szerződést 2020 szeptemberében fogadták el.

Települések[szerkesztés]

Az M3-as autópálya az alábbi települések közigazgatási területén halad keresztül:

Budapest, Fót, Mogyoród, Szada, Gödöllő, Domony, Bag, Hévízgyörk, Galgahévíz, Kerekharaszt, Hatvan, Hort, Ecséd, Atkár, Gyöngyöshalász, Karácsond, Nagyfüged, Ludas, Nagyút, Kompolt, Kál, Füzesabony, Szihalom, Mezőszemere, Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Gelej, Csincse, Emőd, Mezőcsát, Igrici, Hejőpapi, Nemesbikk, Hejőkürt, Oszlár, Polgár, Folyás, Görbeháza, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúdorog, Kálmánháza, Nyíregyháza, Nagykálló, Napkor, Kállósemjén, Magy, Pócspetri, Ófehértó, Kántorjánosi, Őr, Papos, Nyírparasznya, Vásárosnamény.[2]

Története[szerkesztés]

Az M3-as egyik csomópontja
A Kisbagi pihenőhely
Az autópálya 91. kilométerszelvényének egy jelzőtáblája Nagyfügednél

Államilag épített szakaszok[szerkesztés]

A rendszerváltás után épített szakaszok[szerkesztés]

Épülő szakaszok és tervek a jövőben[szerkesztés]

Vásárosnamény-Beregdaróc szakasz[szerkesztés]

Az utolsó 25 km-es szakasz Vásárosnaménytől tart majd az ukrán határig, Beregdarócig, ezzel az M3-as autópálya elérheti teljes hosszát. A tanulmányterveit még 2009-től a Főmterv Zrt. készíthette el.[12] A szakasz kivitelezését a Nemzeti Közlekedési Stratégia eredetileg 2020-ig prognosztizálta.[13] 2018. január 18-án az ukrán határig tartó projekt előkészítésről kiadott tájékoztatás szerint első ütemben irányonként egy forgalmi sávos "autópályává" fejleszthető út előkészítése zajlik Vásárosnamény – országhatár (Beregdaróc) között. A szakasz végpontja a magyar-ukrán kormányközi megállapodásban (147/2006. (VII. 19.) Korm. rendelettel kihirdetett) rögzített határmetszési sáv Beregdarócnál. A nyomvonal Vásárosnamény településnél keresztezi a Tisza-folyót, új Tisza-híd előkészítése is a projekt része. A különszintű csomópontok száma: 4 db, nagyobb műtárgyak száma várhatóan: 22 db (benne 1 db új Tisza-híd), egy egyszerű és egy kétoldalú komplex pihenőhely, továbbá egy határátkelő. 2018-ban folyamatban volt a tanulmányterv, megvalósíthatósági tanulmány, közúti biztonsági hatásvizsgálat, környezeti hatástanulmány, Natura 2000 hatásbecslés és előzetes régészeti dokumentáció elkészítőjének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás.[14] 2018. június 8-án az 1259/2018. (VI. 8.) Korm. határozatat alapján a kormányfő felkérte az Innovációs és Technológiai Minisztert, hogy részletesen mutassa be az M3 autópálya Ukrajna felé történő meghosszabbításának és kivezetésének helyzetét.[15]

Beregdaróc-Munkács csatlakozás[szerkesztés]

Tárgyalások folynak arról, hogy a Kárpátalján Beregdaróc–BeregszászMunkács útvonalon tervezett ~40 km-es autópálya kapcsolatot magyar tőkével és magyar kivitelezőkkel valósítanák meg.[16]

M34–M49 ágak[szerkesztés]

Az M3-asból Vásárosnamény térségéből fog kiágazni a jelenleg még csak tervezett M34-es autóút Záhony felé, ezzel Ukrajnát bekötve Európa vérkeringésébe. Az M3-asból, Őr térségéből ágazik le az épülő M49-es autóút Csenger és a román határ felé Szatmárnémeti irányába, mellyel teljessé válik az ún. Nagybánya–Nyíregyháza nemzetközi autópálya-korridor.

Látnivalók az autópálya mentén[szerkesztés]

Az M3 Archeopark

Hungaroring[szerkesztés]

A Hungaroring Magyarország legmodernebb autóversenypályája. Budapest és Gödöllő között, az M3-as autópálya 18-as és a 23-as lehajtóinál érhető el. Mogyoród település külterületén található a híres "ring". A pálya elsősorban a Formula–1 magyar nagydíjról ismert, amit 1986 óta folyamatosan megrendeznek.

M3 Archeopark[szerkesztés]

Az M3 Archeopark 2007. május 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban ízelítőt kaphattunk a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából. Többek között egy temetkezési halom és a Csörsz-árok rekonstrukciós építményei mellett egy Európában is egyedülálló újkőkori házat tekinthetett meg a látogató. Régészeti-ismeretterjesztő multimédiás anyagok segítségével az érdeklődők megismerkedhettek az Észak-Alföld páratlan növényvilágával, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, a térség kulturális örökségével, kultúrtörténeti értékeivel, valamint megtekinthették az autópálya-építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.

A park 2011 után anyagi okok miatt bezárt, az állam eladásra kínálta fel.[17]

Érdekességek[szerkesztés]

Az M3-as autópálya Polgár utáni "A" nyomvonala, mely a 36-os főúthoz közelebb helyezkedett volna el

Az M3-as autópálya 1978 és 1983 között megépült szakaszát a rendszerváltás előtt a szocialista munkagép park mellett, nyugati technológiát és gépparkot is bevetettek. Budapest–Gödölló közötti nyomvonal és a Gödöllő–Gyöngyös közötti nyomvonal építésénél amerikai Caterpillar D8H buldózereket használtak a nyomvonal erdős területeinek a megtisztításához és svéd Volvo BM típusú rakodógépeket a nyomvonaltöltés építéséhez. 1983-ban a Gyöngyösig tartó szakasz átadása után jó ideig leállt az autópálya építése. Folytatása csak 1996-ban kezdődött újra. 1990-ig a rendszerváltás előtt az eredeti tervek alapján a nyomvonal a mai 3-as főúttal párhuzamosan haladt volna Emőd után (a mai M30-as autópálya nyomvonalán) Miskolcot keletről megkerülve Tornyosnémeti országhatárig. Az elmúlt évtizedek alatt az M3-as autópálya nyomvonalát többször is módosították. A módosított tervek és a mai nyomvonal a rendszerváltás után vált véglegessé. A 2000-es évek elején Polgár és Nyíregyháza közötti nyomvonal esetén A-B-C-D változatú nyomvonalak lehetőségei kerültek a tervezőasztalra. Ez nagyon sok vitát és felháborodást váltott ki. Ennek kapcsán az 1990-es évek tervei alapján az autópálya nyomvonala nem a napjainkban áthaladó területen, hanem a polgári csomóponttól észak-keleti irányba, a 36-os főúttal párhuzamosan haladt volna Tiszavasvárit délről érintve egészen Nyíregyházáig. Így az "A" nyomvonal alapján az M3–M35 autópálya elválási csomópontja is Polgárnál került volna kialakításra és a Debrecen felé vezető ága Polgártól M35-ös autópálya néven haladt volna délkeleti irányba. A "B" nyomvonal egy Polgár-Görbeháza-Nyíregyháza útvonalat határozott meg. A "C" nyomvonal alapján az M3-as autópálya nyomvonalát Polgártól Pródig vitték volna el és itt építették volna ki az M3-M35 autópálya elválási csomópontját Nyíregyháza és Debrecen felé. A "D" nyomvonal esetén pedig az volt az elképzelés hogy az M3-as autópályát Debrecen északi csomópontjáig építik meg és innen fordult volna el az autópálya Nyíregyháza irányába jelentős kerülővel Nyíregyháza felé.

Végül a magyar állam a mai, "B" nyomvonal mellett döntött. Az "A" nyomvonal elvetése a nyíregyházi lakosság körében jelentős közfelháborodást okozott mert a Budapest-Nyíregyháza útvonal a "B" nyomvonal elfogadásával 12 km-rel hosszabb lett. Ráadásul környezetvédelmi hatástanulmányok több ponton is azt igazolták hogy az "A" nyomvonal kevesebb terhelést jelentett volna a környezetre mint a "B" nyomvonal. Környezetvédelmi hatástanulmány szempontjából a "B" nyomvonal napjainkban a két nagy város jelentős forgalma miatt komoly környezeti hatással van a Hortobágyi Nemzeti Park állat és élővilágára amely a világörökség részét képezi. Az "A" nyomvonal megépítése esetén a Polgári csomópontól (175 km)-től Nyíregyházáig 48 km új autópályát terveztek volna megépíteni amely a Budapest-Polgár-Debrecen távolságot érdemben nem befolyásolta volna. Így az autópálya ezen része Polgár-Görbeháza-Debrecen közötti szakaszon M35-ös autópálya néven haladt volna, csökkentve ezzel a Hortobágyi Nemzeti Park környezeti terhelését. A jelenlegi "B" nyomvonal alapján az M3–M35 autópálya elválási csomópontjától (187 km) Görbeháza-Nyíregyháza szakasz szintén 48 km. Míg a Polgár-Görbeháza-Debrecen szakasz az "A" és "B" nyomvonal verziójában is 54 km maradt.

 • "A" nyomvonal: Budapest – M3 – Polgár – M3 – Nyíregyháza: 223 km / Budapest – M3 – Polgár – M35 – Debrecen 229 km
 • "B" nyomvonal: Budapest – M3 – Görbeháza – M3 – Nyíregyháza 235 km / Budapest – M3 – Görbeháza – M35 – Debrecen 229 km

Egyes szakértők szerint és sajtó információ alapján akkoriban az "A" nyomvonal elvetése és a jelenlegi "B" nyomvonal elfogadása magasabb építési költséggel járt és politikai indíttatás miatt történt. 1996-ban Gyöngyösnél bejelentették az autópálya építésének folytatását, a munkaterület átadásakor sajtótájékoztatón közölték, hogy az autópálya legkorábban 2001-ben eléri az M3-M30-as autópálya elválási csomópontját, majd innen az M30-as autópálya 2004-ig eléri Miskolcot. A tervek szerint az M3-as autópálya 2008-ig elérte volna Nyíregyházát, majd 2015-ig végleges hosszában az ukrán határt is.

Fenntartása[szerkesztés]

A Geleji pihenőhely (Shell töltőállomás)
A 151-es számú csomópont Igrici közelében (M30)
Jelzőtábla Hejőkürtnél, 165-ös kilométer
A Polgári Tisza-híd elejét jelző tábla a pálya jobb (Budapesttől távolodó) oldalán
A Polgári pihenőhely
Az M3 Outlet Center
A 187-es számú csomópont Görbeháza határában (M35)
A hajdúnánási 203-as kijárattól 1 km-re
A Rétaljai pihenőhely Hajdúnánáson
A 227-es csomópont Nyíregyházánál
A 267-es csomópont Őrnél

Az autópálya M0-s autóút és Vásárosnamény közötti szakaszának üzemeltetése és fenntartása 2023. szeptember 1-től a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. feladata. Ezt a tevékenységet öt autópálya-mérnökség biztosítja:

 • Gödöllői központ, a 27-es kilométerszelvényben
 • Káli központ, a 103-as kilométerszelvényben
 • Emődi központ,, a 151-es kilométerszelvényben
 • Hajdúnánási központ, a 204-es kilométerszelvényben
 • Ófehértói központ, a 254-es kilométerszelvényben

2013-ig az Állami Autópálya Kezelő (Z)rt., 2013 és 2023 között pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata volt az teljes útszakasz üzemeltetése és fenntartása. Az autópálya fenntartását és üzemeltetését a budapesti bevezetőtől az M0-s autóútig tartó szakasz vonatkozásában továbbra is a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el.

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
11 Újpalota / Újpest
Autópálya kezdete
12 Szilas pihenőhely (Shell) / Fót
13 Esztergom / Dunakeszi / Vác / Parassapuszta  
18 Mogyoród-nyugat / Hungaroring / Fót 2139
23 Veresegyház / Szada 2101
25 Jakabpusztai pihenőhely (Orlen)
26 M0-s autóút átkötés AIRPORT  
27 Vác / Gödöllő 2104
32 Babati pihenőhely
34 Domonyvölgyi völgyhíd
34 Vasúti felüljáró
36 Kisbagi pihenőhely
39 Bag / Aszód / Tura 3105
41 Vasúti felüljáró
43 Galga pihenőhely
51 Kerekharaszti pihenőhely (MOL) / Kerekharaszt
55 Hatvan-nyugat / Salgótarján
59 Szolnok / Hatvan-kelet
60 Horti pihenőhely
66 Ecsédi pihenőhely
70 Gyöngyös-nyugat / Hort
75 Halászaranyosi pihenőhely
78 Gyöngyös-kelet / Mátrafüred / Adács
82 Borsókúti pihenőhely (OMV)
83 Vasúti felüljáró
87 Nagyfügedi pihenőhely
90 Heves / Nagyfüged / Ludas 3206
92 Kisasszonytéri pihenőhely
103 Kál / Erdőtelek
103 Vasúti felüljáró
106 Rekettyés pihenőhely (MOL)
108 Eger / Ózd
114 Füzesabony / Tiszafüred / Jászberény
116 Vasúti felüljáró
122 Mezőszemerei pihenőhely
128 Mezőkövesd / Borsodivánka 3301
139 Mezőnagymihály / Mezőkeresztes 3305
142 Geleji pihenőhely (Shell)
151 Miskolc / Kassa    
153 Igrici pihenőhely
156 Mezőcsát / Hejőpapi
157 Vasúti felüljáró
164 Hejőkürt / Tiszaújváros 351
169 Polgári Tisza-híd (405,5 m)
171 Polgári pihenőhely
174 Vasúti felüljáró
175 Polgár / Görbeháza
179 Nyugati-főcsatorna (93 m)
183 Görbeháza pihenőhely (MOL)
187 Hajdúböszörmény / Hajdúszoboszló / Debrecen / Nagyvárad  
193 Görbeháza / Hajdúnánás 3508
194 Rétaljai pihenőhely
199 Keleti-főcsatorna
203 Hajdúnánás / Tiszavasvári 3502
206 Hajdúnánási pihenőhely
215 Kálmánházi pihenőhely (Mobil Petrol)
221 Nyíregyháza-nyugat
227 Nyíregyháza-dél / Debrecen  
228 Vasúti felüljáró
229 Nyíregyházi pihenőhely
231 Vasúti felüljáró
234 Nyíregyháza-kelet / Nagykálló 4911
235 Nyíregyháza-észak / Záhony  
244 Mohos pihenőhely (tervezett továbbfejlesztés komplex piheőhellyé)
254 Nyírbátor / Baktalórántháza / Ófehértó
263 Kántorjánosi pihenőhely
267 Rohod / Mátészalka / Szatmárnémeti
280 Vásárosnamény-dél / Nyírmada
(terv.) Autóút kezdete
(terv.) 285 Vásárosnamény-nyugat / Kisvárda 4108
(terv.) 286 Záhony
(terv.) 289 Kisvarsányi Tisza-híd (210 m)
(terv.) 292 Tiszaszalka / Gergelyiugornya / Tiszaadony
(terv.) 301 Barabás / Gelénes / Csaroda
(terv.) 306 Pihenőhely
(terv.) 307 Országhatár Beregdaróc (H) – Beregdéda (Дийда) (UA)
 Ukrajna M 06-os út (Ukrajna)

Forgalmi adatok[szerkesztés]

Átlagos napi forgalom az M3-as autópályán
Merőpont Kilométerszelvény Útszélesség Forgalmi adatok (egységjármű/nap) Változás (%)
2014[18] 2018[19] 2022[20] 2014–2018 2018–2022 2014–2022
Budapest, XV.ker. 10+230 2x3 sáv 75 107 89 822 99 964 style="text-align:right;"|75 107 89 822 −16,38% style="text-align:right;"|89 822 99 964 −10,15% style="text-align:right;"|75 107 99 964 −24,87%
Mogyoród-kelet 25+250 42 592 61 291 63 880 style="text-align:right;"|42 592 61 291 −30,51% style="text-align:right;"|61 291 63 880 −4,05% style="text-align:right;"|42 592 63 880 −33,32%
Aszód 38+039 49 555 61 222 69 830 style="text-align:right;"|49 555 61 222 −19,06% style="text-align:right;"|61 222 69 830 −12,33% style="text-align:right;"|49 555 69 830 −29,03%
Hatvan 51+888 44 559 55 681 61 524 style="text-align:right;"|44 559 55 681 −19,97% style="text-align:right;"|55 681 61 524 −9,50% style="text-align:right;"|44 559 61 524 −27,57%
Gyöngyös-kelet 72+850 32 437 44 320 48 030 style="text-align:right;"|32 437 44 320 −26,81% style="text-align:right;"|44 320 48 030 −7,72% style="text-align:right;"|32 437 48 030 −32,47%
Kál 99+920 31 055 39 716 37 770 style="text-align:right;"|31 055 39 716 −21,81% style="text-align:right;"|39 716 37 770 +5,15% style="text-align:right;"|31 055 37 770 −17,78%
Mezőkövesd 135+497 29 260 37 296 38 001 style="text-align:right;"|29 260 37 296 −21,55% style="text-align:right;"|37 296 38 001 −1,86% style="text-align:right;"|29 260 38 001 −23,00%
Polgár 169+226 22 559 24 602 33 506 style="text-align:right;"|22 559 24 602 −8,30% style="text-align:right;"|24 602 33 506 −26,57% style="text-align:right;"|22 559 33 506 −32,67%
Hajdúnánás 199+960 11 619 17 701 16 996 style="text-align:right;"|11 619 17 701 −34,36% style="text-align:right;"|17 701 16 996 +4,15% style="text-align:right;"|11 619 16 996 −31,64%
Nyíregyháza-kelet 231+020 10 610 15 636 16 765 style="text-align:right;"|10 610 15 636 −32,14% style="text-align:right;"|15 636 16 765 −6,73% style="text-align:right;"|10 610 16 765 −36,71%
Őr 262+520 4 955 8 832 9 436 style="text-align:right;"|4 955 8 832 −43,90% style="text-align:right;"|8 832 9 436 −6,40% style="text-align:right;"|4 955 9 436 −47,49%
Vásárosnamény 277+000 1 344 2 768 2 212 style="text-align:right;"|1 344 2 768 −51,45% style="text-align:right;"|2 768 2 212 +25,14% style="text-align:right;"|1 344 2 212 −39,24%
M3-as autópálya (átlag) 24 603 32 702 34 616 24 603 32 702 −24,77% !! style="text-align:right;"|32 702 34 616 −5,53% !! style="text-align:right;"|24 603 34 616 −28,93%

Díjfizetés[szerkesztés]

2015. január 1-jétől az M3-as autópálya használata teljes hosszában díjköteles. Ma igénybe vehető országos matricával, vagy az alábbi vármegyei matricákkal:

Matrica típusa Használható szakasz
Pest vármegyei a Szentmihályi úti csomópont és Hatvan között (11 km – 55 km)
Heves vármegyei Bag és Mezőkövesd között (39 km – 128 km)
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzesabony és Polgár között (114 km – 175 km)
Hajdú-Bihar vármegyei Hejőkürt és Kálmánháza között (164 km – 221 km)
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Hajdúnánás és a 41-es út között (203 km – 280 km)

Fix telepítésű sebességmérők[szerkesztés]

Az M3-on több fix telepítésű sebességmérővel találkozhatunk:

 • M3, bal, 4+018 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, jobb, 3+928 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, bal, 88+074 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, jobb, 88+048 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, bal, 142+984 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, jobb, 142+958 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, bal, 228+801 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA
 • M3, jobb, 228+775 km-szelvény, TrafficSpot-VÉDA

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. M3 átadás. kormany.hu. (Hozzáférés: 2014. október 10.)
 2. az M3 autópálya térképe alapján
 3. A Közlekedéstudományi Egyesület havi tájékoztatója (PDF) pp. 4. Közlekedéstudományi Egyesület, 2008. 10. (Hozzáférés: 2010. január 22.)[halott link]
 4. G. Mervai Mária, Kerényi B. Eszter, Őriné Nagy Cecília - Gödöllő, a 40 éves város (Gödöllői Városi Múzeum, 2006, Hungaricana archívum) ISBN 963 86659 20
 5. Mészáros Ábel - Hungária: a másfél évszázadon át épülő budapesti körút (Lechner Tudásközpont, 2017.07.25.)
 6. Rátonyi Gábor Tamás (2016). „Főút tervek és az M3-as Rákospalotán”. Helyem Házam Palotám (2), 46. o.  
 7. Gáll Imre, Kovács József, dr. Tóth Ernő - Pest megyei és Budapesti hídak (a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 936-04-8919-8 (Hungaricana online archivum)
 8. A Közlekedéstudományi Egyesület havi tájékoztatója (PDF) pp. 11. Közlekedéstudományi Egyesület, 2008. 09. [2008. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 22.)
 9. Szerdától használható az M3-as 33 kilométeres új szakasza. vg.hu. [2013. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 15.)
 10. Elkészült az ófehértói mérnökségi telep. vg.hu. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 11. Nyíregyházát már nyugatról is el lehet kerülni
 12. A Főmterv tervezi az M3-as utolsó szakaszát
 13. Nemzeti Közlekedési Stratégia[halott link]
 14. M3 GYORSFORGALMI ÚT VÁSÁROSNAMÉNY (M34 GYF. ÚT ELVÁLÁSI CSOMÓPONT) – BEREGDARÓC (ORSZÁGHATÁR) KÖZÖTTI 2×1 SÁVOS AUTÓPÁLYÁVÁ FEJLESZTHETŐ ÚT KIÉPÍTÉSÉNEK ELŐKÉSZÍTÉSE. (Hozzáférés: 2018. január 23.)
 15. Autópálya. Felülvizsgálat. Palkovics
 16. Ukrán sztráda magyar pénzből?, 2014. május 8. [2014. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 8.)
 17. https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/07/elado-a-polgari-m3-archeopark
 18. Az országos közutak 2014. évre vonatkozó keresztmetszeti forgalma (magyar nyelven). Magyar Közút Nonprofit Zrt.. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
 19. Az országos közutak 2018. évre vonatkozó keresztmetszeti forgalma (magyar nyelven). Magyar Közút Nonprofit Zrt.. (Hozzáférés: 2019. január 1.)
 20. AZ ORSZÁGOS KÖZUTAK 2022. ÉVRE VONATKOZÓ KERESZTMETSZETI FORGALMA (magyar nyelven). Magyar Közút Nonprofit Zrt.. (Hozzáférés: 2023. július 13.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]