Tiszavasvári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tiszavasvári
Tiszavasvari - panoramio (4).jpg
Tiszavasvári címere
Tiszavasvári címere
Tiszavasvári zászlaja
Tiszavasvári zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Alföld
MegyeSzabolcs-Szatmár-Bereg
JárásTiszavasvári
Jogállás város
járásszékhely
Polgármester Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám 4440
Körzethívószám 42
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség12 508 fő (2018. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség99,73 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület128,53 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Tiszavasvári (Magyarország)
Tiszavasvári
Tiszavasvári
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 57′ 04″, k. h. 21° 22′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 57′ 04″, k. h. 21° 22′ 08″
Tiszavasvári (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Tiszavasvári
Tiszavasvári
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térképén
Tiszavasvári weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tiszavasvári témájú médiaállományokat.

Tiszavasvári város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tiszavasvári járás központja. Mai nevét 1952-ben kapta Vasvári Pálra emlékezve, de tulajdonképpen 1950-ben jött létre Bűdszentmihály és Tiszabűd egyesítésével. A két település már korábban, 1941 és 1946 között is egyesítve volt Bűdszentmihály néven.[3]

Fekvése[szerkesztés]

A Keleti-főcsatorna bal partján található. Nyíregyházától, a megye székhelyétől 27,8 km-re fekszik, ahonnan a 36-os főúton közelíthető meg. Közelében található a tájvédelmi területté nyilvánított Fehér-szik.

Vonattal elérhető a Debrecen–Tiszalök-vasútvonalon.

Földrajzi alapadatok[szerkesztés]

Magyarország Észak-keleti nagyrégiójához tartozik. Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye „nyugati kapuja”, 38 ezres térség dinamikusan fejlődő központja. Három alföldi kis táj, a Nyírség, a Hajdúság, és a Hortobágy találkozásánál a Tisza bal parti árterén helyezkedik el, Budapesttől 210 km-re Keletre, a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszög középpontjában.

Éghajlatában erősen érvényesül a kontinentális jelleg. Az északi szelek miatt alacsonyabb a hőmérséklet, mint az Alföld déli részén.

Felszíne sík, - a folyók egyengették a területének nagy részét – folyami hordalék borítja.

Vizekben, vadakban, növényzetben gazdag területe, amelyet a 36-os főútvonal szel át, nagy átmenő forgalommal. Vasútja Debrecen és Miskolc felé jelent összeköttetést az itt élőknek és a városba látogatóknak. Az M3-as autópálya városunk határában húzódik, amely lehetővé teszi a város közvetlen megközelítését.

A Nyíri-mezőségre jellemző kötött fekete szikes, homokos talaj egyformán megtalálható. Adottságainál fogva jól megfér egymás mellett a szántóföldi növényi kultúra és a nagy kiterjedésű legelőin az állattartási kultúra is.

Története[szerkesztés]

A város helyén két település állt egykor, Tiszabűd (korábban Bűd) és Szentmihály. A Bűd elnevezés török eredetű, honfoglalás kori.

Bűd a tatárjárás idején elpusztult, majd később újra települt falu a 16. század végén ismét lakatlanná vált jó félszáz évig, majd örmény kereskedők (Dogály János és Konstantin) görögkatolikus kárpát-ukrán telepesekkel telepítették be. Ez időben a Taktaközből református magyarok is jöttek ide.

Szentmihály 1440 táján született: Báthori András Bűd határában önálló települést hozott létre és bűdi jobbágyokkal népesítette be. 1550 körül jeles település volt, közel félezer ember élt itt. A 17. század első harmadában az új birtokos – Lónyay család – hajdúkat telepített ide, akik a bíráskodás terén kiváltságokat kaptak. A 17. század második felében lakatlan volt, majd 1700 körül ismét hajdúk éltek itt, akik szerződéses viszonyban voltak a földesúrral, s a szabad mezővárosi jogállást 1848-ig megőrizte a település. 1771-től 1945-ig Dessewffy-birtok volt.

A két szomszédos község (ekkor már Bűdszentmihály és Tiszabűd) közigazgatási egyesítése nem volt zökkenőmentes. Először 1941-ben egyesültek Bűdszentmihály néven, de a tiszabűdiek nem akarták elfogadni önállóságuk elvesztését. 1946-ban sikerült is visszanyerni községi önállóságukat, de 1950-ben újra Bűdszentmihály néven hozták egybe a két községet. Tiszabűd legalább a község nevében akarta jelezni egykori önállóságát. Ennek eredménye lett végül az új elnevezés 1952-től: Tiszavasvári, amelyet Vasvári Pál és a Tisza nevéből képeztek. Tiszavasvári 1986. január 1-je óta város.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

A településen 2012. október 28-án időközi polgármester-választást (és képviselő-testületi választást) tartottak,[10] az előző képviselő-testület önfeloszlatása miatt.[13] A választás négy polgármesterjelöltje között a hivatalban lévő városvezető is elindult, és meg is erősítette pozícióját.[10]

Szűk hat évvel később, 2018. szeptember 16-án ismét időközi polgármester-választást kellett tartani Tiszavasváriban, ezúttal azért, mert az addigi jobbikos polgármester néhány hónappal korábban lemondott:[14] parlamenti mandátumhoz jutott, amelynek betöltése összeférhetetlennek minősült a polgármesteri tisztséggel, és ő a parlamenti munkát választotta. Az időközi választáson öt jelölt indult, köztük egy korábbi polgármester (Rozgonyi Attila), a 2014–2018-as csonka ciklus alpolgármestere (Munkácsi Mihály), sőt a város jegyző asszonya (Badics Ildikó) is, aki bár függetlenként indult, de a Jobbik nem hivatalos jelöltjének számított.[15]

Részletes önkormányzati választási eredmények[szerkesztés]

2010[9][szerkesztés]

Polgármesterjelölt Párt/Szervezet Szavazatok
dr. Fülöp Erik Jobbik 2 692 53,29%
Rozgonyi Attila független 1 927 38,14%
Koltai Tamás MSZP 247 4,89%
Papp Miklós Civil Mozgalom 186 3,68%

2014[11][szerkesztés]

 • Dr. Fülöp Erik Sándor (Jobbik) - 52,01%
 • Dr. Hosszú József (független) - 46,36%
 • Takács Zoltán Attila (független) - 1,54%

A képviselő-testületben a helyi választópolgárok a Jobbik 6, a Fidesz-KDNP 2, a TVNE 1 képviselőjét, valamint 2 független képviselőt juttattak mandátumhoz.

2018 (időközi)[12][szerkesztés]

 • Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) - 41,73%
 • Badics Ildikó (független, Jobbik támogatással) - 36,87%
 • Rozgonyi Attila (független) - 9,52%
 • Munkácsi Mihály (független) - 7,94%
 • Nácsáné dr. Kalán Eszter (független) - 3,94%

2019[1][szerkesztés]

 • Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) - 64,37%
 • Dr. Kiss Krisztián (KÖTE) - 35,63%

A képviselő-testületben a helyi választópolgárok a Fidesz-KDNP 7, a KÖTE 2, a 3-E 1 képviselőjét, valamint 1 független képviselőt juttattak mandátumhoz.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

2001-ben a város lakosságának 91%-a magyar, 9%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[16]

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 83,7%-a magyarnak, 12,6% cigánynak, 0,3% németnek, 0,3% ruszinnak mondta magát (15,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 8,9%, református 21,1%, görögkatolikus 8,6%, evangélikus 0,3%, felekezeten kívüli 31,3% (28,5% nem válaszolt).[17]

Gazdaság[szerkesztés]

 • A városban működött az Alkaloida Vegyészeti Gyár, amely a privatizáció óta ICN Pharma[18] néven működött 2006 őszéig. Ekkor újra visszavette régi nevét és Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. néven működik. Jelenlegi tulajdonosa Sun Pharma Industries Ltd.
 • Téglagyártás (Wienerberger)
 • Acélszerkezet-gyártás (VASÉP Kft.)
 • Vegyipari gépészet (QUICK 2000 Kft.)

Nevezetességei[szerkesztés]

 • Vasvári Pál Múzeum
 • Dessewffy-kastély (klasszicista, 19. század első fele)
 • Görögkatolikus templom (barokk)
 • Református templom (18. század)
 • Kornis-kastély (Dogály-kúria)
 • Római katolikus templom (Szent Eleonóra-harang)
 • Tiszavasvári strandfürdő, mely nagyon híres, s népszerű volt a 80-90-es években a város határában található gyógyvíz forrás miatt, mely közelébe a strand épült.
 • A településen halad át a szarmaták által 324 és 337 között épített, az Alföldet körbekerülő Csörsz-árok vagy más néven Ördögárok nyomvonala.
 • Városháza, Bán Ferenc DLA[19] (Tokaj, 1940. szeptember 17.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar építész, a kortárs magyar építészet egyik legprogresszívabb alakja. Kelet-Magyarország építészetének emblematikus figurája tervei alapján készült el 1987-1989 között.

Tiszavasvári híres szülöttei[szerkesztés]

 • Vasvári Pál - a márciusi ifjak egyik vezéralakja
 • Kabay János - annak a ma is használt eljárásnak a feltalálója, mellyel a morfium a száraz máknövényből kinyerhető. A tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítója.
 • Kisszántói Pethe Ferenc - az első magyar gazdasági szaklap szerkesztője
 • Olasz Renátó - színész, ismert szerepe Miklósi Márk az Aranyélet című filmsorozatban.
 • Gazdag László bábművész, színész, a Kolibri Színház tagja.
 • Aranyos Sándor - néprajzkutató, muzeológus. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Gyűjteményi osztályvezetője, Junior Prima Primissima díjas muzeológus (2015)

Intézmények[szerkesztés]

A városban található oktatási és nevelési intézmények[szerkesztés]

Óvodák

 • Egyesített Óvoda Intézmény:
 • Minimanó Óvoda
 • Kerek-Perec Óvoda
 • Lurkó-Kuckó Óvoda
 • Varázsceruza Óvoda

Általános iskolák

 • Tiszavasvári Általános Iskolai Egység (3 iskola egysége: Kabay János, Pethe Ferenc és Vasvári Pál Általános Iskola)

Gimnázium

Szakközépiskola, kollégium, szakmunkásképző

Zeneiskola

Sportélet, Tiszavasvári Sport Egyesület (TSE)[szerkesztés]

Futball

 • A 2010-2011-es bajnoki évadban, megye első osztályú csapat

Kézilabda

 • A 2010-2011-es bajnoki évadban az NB II Északkelet férfi felnőtt csoportjának 3. helyezett csapata[20]
 • 1997-98-ban a város először jutott az NBI-be[21]

Rendezvények[szerkesztés]

Öhönforgató verseny és Néptánctalálkozó[szerkesztés]

Nagyszabású gasztronómiai fesztivál, amely 2005 óta kerül megrendezésre, jellemzően május második felében, a városi strand területén. A versenyen baráti társaságok, munkahelyi közösségek főzik a híres hortobágyi pásztorételt. Az induló csapatok száma 50 és 60 körül mozog. A csapatok létszáma változó, a résztvevők száma rendre eléri, meghaladja az 1000 főt.

A rendezvényt egész napos kulturális program egészíti ki. Délelőttönként néptánc bemutatókat, délutánonként könnyűzenei fellépőket láthatnak a kilátogatók.

Zúzoslé főzőverseny , Zúzafesztivál és Pálinka mustra - Csipetnyi Bűdszentmihály[22]

Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum is féltő és élő értékként kezelő gonddal őrzi ősi ételének mai kultuszát. Ennek jegyében a Múzeum és a Városi Önkormányzat 2013-ban rendezte meg első alkalommal, s teremtett ezzel a régi népi ételt szélesebb körű mai népszerűségi és figyelemközpontba helyező hagyományt a Szent Mihálynapi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengést. Ennek keretében azon csapatok jelentkezését várták, akik a legfinomabban módon tudják elkészíteni Büdszentmihály egyedülálló népi ételét a Zúzos levest. A megrendezésre kerülő versengés értékelési szempontrendszere az ősi népi étel illat, látvány, és íz világának specifikumait vizsgálja, illetve külön minősítési szemponttá emeli az étel elkészítésének alapjául szolgáló recept egyediségeit, specifikumait, melyek a megszokottól történő eltérés alapján hitelesen tükrözik a népi ételek elkészítésében is természetszerűleg megnyilvánuló „Ahány ház, annyi szokás” elvet. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves, az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz, amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály, a mai Tiszavasvári elődtelepülésének egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban. A gasztronómiai hagyományok ápolásának évről évre megrendezésre kerülő több színterén is gyakran kap központi helyet e jellegzetes tájétel.

Funreal[szerkesztés]

A Funreal egy helyi jelentőségű, 2000 óta, szabálytalan időközönként rendezett, önszerveződő cybersport-összejövetel, úgynevezett LAN-parti, túlnyomórészt Tiszavasvári, illetve újabban Tiszalök helyszínnel. Résztvevőinek száma jellemzően 100 fő alatti, hivatalos játéka az Unreal Tournament; rendszere körmérkőzéses. Díjazás a vándorserlegtől eltekintve nincs.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.)
 3. Tiszavasvári története a KSH helységnévtárában
 4. Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 5. Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 6. Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
 7. Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
 8. Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
 9. a b Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 28.)
 10. a b c Tiszavasvári települési időközi választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2012. október 28. (Hozzáférés: 2020. június 13.)
 11. a b Tiszavasvári települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 12. a b Tiszavasvári települési időközi választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2018. szeptember 16. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 13. 2012. évre kitűzött időközi önkormányzati választások az időközi választás napja szerinti időrendben (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2012 (Hozzáférés: 2020. június 13.)
 14. Időközi helyi önkormányzati választások (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2018 (Hozzáférés: 2020. június 25.)
 15. Dull Szabolcs: A Fidesz bevette a Jobbik fellegvárát is (magyar nyelven) (html). index.hu. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 16. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
 17. Tiszavasvári Helységnévtár
 18. (2018. szeptember 20.) „ICN Pharma” (angol nyelven). Wikipedia.  
 19. (2020. október 20.) „Bán Ferenc (építész, 1940)” (magyar nyelven). Wikipédia.  
 20. Archivált másolat. [2009. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 28.)
 21. Archivált másolat. [2009. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)
 22. „A tiszavasvári Zúzos-lé vagy más néven a vasvári Zúzos leves, mint a büdszentmihályi eredetű, s a tiszavasvári kistérségben is népszerű, speciális népi étel”. (Hozzáférés: 2015)
 23. Újabb testvérvárosi kapcsolat. nagybanya.ro, 2006. augusztus 17. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
 24. "Ugyanúgy gondolkodunk". (Hozzáférés: 2011. október 8.)
 25. Kínai testvérvárosa lesz Tiszavasvárinak, 2011. július 22. [2013. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
 26. Pusztai Sándor: Tiszavasvári lehet a Magyar-Iráni gazdasági hídfőállás. szon.hu. (Hozzáférés: 2011. október 8.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]