M70-es autópálya (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
M70-es autópálya
Korongi híd
Korongi híd
M70 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg
Az M70-es autópálya
Az M70-es autópálya
E653-HUN.svg
Úttípus autópálya
Hossza21 km
Ország Magyarország
Tartományok Zala
Mérnökségek M7 - 219, Eszteregnye
Az út eleje Letenye (M7)
Az út vége Tornyiszentmiklós / Szlovénia Avtocesta A5.svg
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz M70-es autópálya témájú médiaállományokat.

Az M70-es autópálya az M7-es autópályának a szlovéniai A5-ös autópálya felé tartó leágazása. Kezdetben M70-es autóút révén, irányonként egy sávon lehetett a magyar-szlovén határig eljutni anélkül, hogy belépnénk Horvátország területére és ezzel elhagynánk a schengeni övezetet. A 2019-ben átadott fejlesztés eredményeként leállósávos autópályává építették át.

Története[szerkesztés]

Az M70-es autóút 2008-ban Murarátka közelében, háttérben a Zalai-dombság
Az M70-es autóút 2008-ban Letenyénél

Az átadásakor még nem autópálya, csak irányonként egy forgalmi sávos autóút volt, amelyet csupán a csomópontok környezetében építettek ki irányonként két forgalmi sávos kapacitásúra. Az M7-es letenyei csomópontjától Tornyiszentmiklósig tartó szakasz 18,6 km hosszon, 2004 novemberére készült el. A Tornyiszentmiklós és a szlovén határ közötti két kilométeres szakaszát 2005 őszén adták át, a határátkelő is megépült. A Tornyiszentmiklós–országhatár közötti szakasz már akkor irányonként két sávos kialakítást nyert. A szlovéniai szakaszt 2008. augusztus 19-én adták át, ekkortól kezdve BudapestMaribor között végig gyorsforgalmi úton lehetett haladni.

Az M70-es autóút építése Szlovénia függetlenné válásával valósult meg. A két ország közötti megállapodás szerint az országhatárt képező Mura folyó völgyében vezet a nyomvonal északnyugati irányba és Tornyiszentmiklóstól nyugatra éri el a magyar-szlovén államhatárt. Szlovéniából így horvátországi területek érintése nélkül érhető el a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat. A schengeni határok miatt így autópályán megállás (határellenőrzés) nélkül érhető el Szlovénia, Olaszország, vagy más EU-s tagország.

Balesetek[szerkesztés]

A szűk autóút átadását követően számos baleset történt az úton. A szakértők szerint a balesetek száma viszonylag csekély, a bekövetkező személyi sérülések azonban többnyire igen súlyosak, a karambolok jellemzően az éjszakai, hajnali órákban, az irányonként egysávos szakaszokon történtek, és az okozók mintegy háromnegyede külföldi állampolgár.[1] Ennek okát a 20 km-es útszakasz előtti kiterjedt autópálya-hálózatokon megszokott forgalmi viszonyoknak, így az M7-es és A5-ös autópályák teljes kiépítésében látják. A számos személyi sérüléssel és halálesettel járó tragédiák oka általában a történő szabálytalan előzés vagy forgalmi sáv elhagyása, átlépése, vagy a fáradtságra és pihenőidő be nem tartására vezethető vissza.[2] A legnagyobb balesetek közé tartozik a Csörnyeföld közelében, 2011. június 21-én 6 halálos áldozatot követelő tragédia. Ekkor egy román autóbusz összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal.[3] Egy kilométerrel arrébb két román állampolgár halálát követelte 2011. július 28-án egy személyautó és kamion frontális ütközése.[4]

Autópályává fejlesztése[szerkesztés]

Az M70-es autóút átadásakor ideiglenes forgalomba helyezése történt meg az útszakasznak. Átadásakor még csak 1600 jármű vette igénybe az utat. 2011 év elejére a forgalom nagysága elérte a 7500 járművet, míg ugyanezen év nyarára már 10 ezer jármű használta. Így nem csak a balesetveszélyes, elválasztás nélküli autóút, hanem a forgalom nagysága is indokolttá tette az autópályává való fejlesztést. Az alapépítmények 70 %-ban már eleve az autópályának megfelelően készültek el. A súlyos balesetek miatt az autópályává fejlesztésig is technikai eszközökkel javítottak a biztonságon. A két sávos részeket akusztikus és fényjelekkel választották el egymástól, teljes hosszúságban megtiltották az előzést, kivéve az irányonként két forgalmi sávos szakaszokon, leszerelték a megtévesztő baloldali táblákat, míg másutt egyértelműbbeket helyeztek ki, valamint a magyar mellett szlovén, angol és román nyelvű feliratokat szereltek fel. A teljes kiépítés kivitelezését a tervezést és építést is beleértve 66 hónapra tervezték.[5]

2017. augusztusában bejelentették, hogy a EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. és a Colas Út Zrt. építheti meg a 10 km-es út négynyomúsítását és a csatlakozó beruházásokat 16,7 milliárd forintért. A beruházás része volt az árvízvédelmi gátszakasz kiépítése a Mura folyón, valamint a töltésépítés, a csörnyeföldi pihenőhely és a tornyiszentmiklósi pihenőhely útfelújítási munkái, öt felüljáró és négy csőhíd megépítése, illetve az útépítési munkák a tornyiszentmiklósi csomópontnál.[6][7]

A teljes értékű, végig 2×2 forgalmi sávval és leállósávval rendelkező, autópályává átépített utat 2019. december 13-án adták át a forgalomnak.

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
AP-CSP0-K.png 0 M7 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg E71-HUN.svg
AP-HID-K.png Hungary road sign C-033-110.svg 1 Korongi híd
AP-CSP1-K.png 2 Letenye, Zágráb 7 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
AP-CSP1-K.png 11 Csörnyeföld, Murarátka, Muraszemenye 7538
AP-PARK-K.png 15 Csörnyeföldi pihenőhely
AP-HID-K.png Kerka
AP-CSP1-K.png 18 Lenti, Tornyiszentmiklós 7538
AP-PARK-K.png 20 Tornyiszentmiklósi pihenőhely
AP-VAM-K.png 21 Országhatár Tornyiszentmiklós (H) – Pince (SLO)
AP-BENZ-K.png Pincei pihenőhely (MOL / Petrol) / Pince / Pince Major
AP-0-K.png Flag of Slovenia.svg Szlovénia Avtocesta A5.svg Tabliczka E653.svg

Fenntartása[szerkesztés]

Az autópálya üzemeltetése és fenntartása a Magyar Közút nZrt. feladata.

Eszteregnyei központ: az (M7) 219-es kilométer szelvényben

Díjfizetés[szerkesztés]

2015. január 1. óta az M70-es autópálya használata teljes hosszában díjköteles, országos vagy Zala megyei e-matricával vehető igénybe.

Érdekessége[szerkesztés]

Itt található a Korongi híd, amely Magyarország első feszített-függesztett hídja. Hossza 115 méter.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. stop.hu (2011. július 15.). A súlyos hajnali balesetek okait vizsgálták az M70-esen. stop.hu. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 9.)  [halott link]
  2. Baleset ma (2011. augusztus 9.). Browsing Tag 'M70 baleset'. Baleset ma. [2011. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 9.)  
  3. Baleset ma (2011. június 21.). M70 baleset: elaludt a busz sofőrje, fél napig takarították az utat. Baleset ma. [2011. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 9.)  
  4. Baleset ma (2011. július 28.). M70, újabb halálos baleset ma: kamion és autó ütközött. Baleset ma. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 9.)  
  5. Klubrádió (2011. augusztus 9.). Indul az M70-es autópályává fejlesztése. Klubrádió. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 9.)  
  6. A Euroaszfalt és a Colas építi az M70-est Letenye és a szlovén határ között – Magyarépítők.hu, 2017. augusztus 10.
  7. Épül már az M70-es – Index, 2017. november 21.

További információk[szerkesztés]