Vasszentmihályi völgyhíd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vasszentmihályi völgyhíd
A Vasszentmihályi völgyhíd
A Vasszentmihályi völgyhíd
Elhelyezkedése Vasszentmihály
Áthidalt akadály Vörös-patak völgye és 87108 jelű nemesmedvesi bekötő út
Szerkezettípus acél főtartós öszvér felszerkezetű völgyhíd
Funkció M8 autópálya hídja
Nyílások száma 10
Teljes hosszúsága574 (575) m
Sávok száma 2×1
Építés kezdete 2018. március 8.
Átadás ideje 2021

A Vasszentmihályi völgyhíd viadukt az M8-as autóúton, Magyarország egyik leghosszabb autóúti völgyhídja. Építése 2018. március 8-án kezdődött és 2021-ben tervezik az átadását a forgalomnak.

Történelem[szerkesztés]

Nyomvonal-kijelölés[szerkesztés]

A tervezés előzményeként Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére 2010. évben készült el a Körmend-Szentgotthárd országhatár szakasz Környezeti és örökségvédelmi hatástanulmánya, valamint az azt megalapozó műszaki tanulmányterv (tervező: Mott MacDonald Magyarország Kft. – VIAMED 2002 Bt. Konzorcium). A dokumentációt NIF Zrt. környezetvédelmi engedélykérelemmel benyújtotta az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségre. A Hatóság a 2013. február 14-én kelt határozatában kiadta a környezetvédelmi engedélyt a KHT-ban vizsgált nyomvonal-változatok közül a „KE-B1m-A2m-A3m” nyomvonalra, 2×2 forgalmi sávos autópálya kiépítésére. A tervezett nyomvonal csatlakozik az osztrák államhatáron a tervezett S7-es autóúthoz, melynek keleti szakasza első ütemben 2×1 forgalmi sávval épül meg. Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a környezetvédelmi engedély birtokában, mint Megrendelő nyílt közbeszerzési eljárás keretében 2013.11.07-án szerződést kötött az UNITEF-FŐMTERV-UTIBER-UVATERV Konzorciummal. A Konzorcium vezető tagja az UNITEF’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. A tervezési feladat a teljes tervezési szakaszon 2x2 forgalmi sávos és leállósávos, fizikai elválasztással kialakított 130 km/ó tervezési sebességű autópályává fejleszthető autóút kialakítása. Az első ütemű kialakításnál figyelembe veendő szempontokat és paramétereket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium határozta meg az elkészített vizsgálatokat, valamint tervtanácsi döntéseket követően 2014. július végén elrendelte a fizikai elválasztás nélküli, 110 km/h tervezési sebességű, 2×1 sávos autóút engedélyezési tervének elkészítését.[1] Az elkészült engedélyezési tervek alapján a NIF Zrt. meghatalmazásával a tervezők még 2014. évvégén elkészültek az építési engedélyezési tervekkel.[2] A Vasszentmihályi völgyhíd az M8 autóút 179+929 km szelvényében kap helyet.

Építés[szerkesztés]

A Vasszentmihályi völgyhíd Vasszentmihály községet északról kerüli el változatos domborzati viszonyok között. A Vörös-patak völgye észak-déli irányban keresztezi az autóút nyomvonalát. 2019-ben megtörtént a pilonok alapozása, és keleti oldalról nyugat felé haladva a 10 pilon kialakítása betonozással. 2020. május 11-én befejeződött az M8-as autóút legnagyobb hídjának betolása. Az 575 méteres vasszerkezet a keleti domboldalon kialakított szerelőtelepről nyugat felé indulóva közel egy év alatt tette meg útját, hogy aztán elfoglalja méltó helyét a Körmend - országhatár közötti útszakaszon.

Műszaki adatok[szerkesztés]

A völgyhíd folytatólagos 10 nyílású acél főtartós öszvér felszerkezetű lesz.[3] A híd egy autóút ívében helyezkedik el, ezért szerkezete is ennek megfelelően hajlik. A híd hosszát tekintve 574 m van megjelölve a műszaki leírásokban, míg egyes tanulmányok 575 m-ként jelölik azt meg.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]