Helyem Házam Palotám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Helyem Házam Palotám
Helyem Házam Palotám borító.jpg
Adatok

Ország Magyarország
Alapítva 2015
Kiadó Csokonai Kulturális Központ
Főszerkesztő
Szerkesztő
Példányszám 300
Nyelv magyar
ISSN 2416-3309
MTID 10073496
A Helyem Házam Palotám weboldala

A Helyem Házam Palotám egy 2015 óta[1] Budapest XV. kerületében megjelenő helytörténeti értesítő folyóirat.

A folyóirat Rákospalota, valamint az abból alakult, vagy ahhoz tartozó városrészek: Pestújhely, Istvántelek, Káposztásmegyer, Újpalota történetével foglalkozik.

Szerkesztők[szerkesztés]

A lap alapító főszerkesztője Kiss Emília muzeológus-etnográfus volt 2017-ig, a 2017. évi 2. számtól megbízott főszerkesztője Rátonyi Gábor Tamás helytörténeti kutató.

A szerkesztőbizottság tagjai: Alexa Károly, Döbrössyné Síkfalvi Judit, Kelemen Árpád, Kuczkó Andrea, Németh Gábor, Rátonyi Gábor Tamás, Szunyogh László, Tóth Lajos, Varga Gábor Vargosz, Varga István.[2] A szerkesztőbizottság 2017 óta egy azonos nevű egyesület keretein belül működik, így biztosítva a lap kiadásához szükséges eszmei hátteret és a folyóirat mögött álló helyi civil erőt. A lap szerzői és szerkesztői - akik a kerület lokálpatriótáinak köréből kerülnek ki - munkájukért honoráriumot nem kapnak.

Kiadása[szerkesztés]

A lap negyedévente jelenik meg, általában február, május, augusztus és november hónapokban, vagy azokhoz közeli időpontban. Az átlagosan megjelenő példányszám 300. A lap kiadója a Csokonai Kulturális és Sportközpont, felelős kiadója az intézmény vezetője (2017-ig Tóth Lajos, 2018-tól Polyák Edit[2]).

Tartalma, terjedelme[szerkesztés]

A lap a mai XV. kerület és elődtelepüléseinek múltjáról jelentet meg írásokat, valamint forrásközléseket. A lap elsősorban monografikus írásokat közöl a további kutatások megkönnyítése érdekében. Egy-egy szám terjedelme általában 50-60 oldal, B5-ös formátumban. A színes borítón kívül fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal jelenik meg. Állandó rovatstruktúra nincs, de az írások közt rendszeresek a helyi értéktár elemeit bemutató cikkek, valamint a Rákospalotai Múzeumban őrzött műtárgyak bemutatása. A lap egyes számai általában nem tematikusak, bár az írások közt rendszerint van az adott negyedév évfordulóihoz kapcsolódó cikk. Az eddigi egyetlen tematikus szám az 1956-os forradalom helyi vonatkozásait bemutató, emlékeit felidéző 2016 novemberi (4.) lapszám.

Helye a fővárosi helytörténeti szakirodalomban[szerkesztés]

Budapesten számos helytörténeti tematikájú folyóirat jelenik meg. Ide tartozik a már megszűnt Budapesti Negyed, az 1945 óta többször megszüntetett, majd újraindult (jelenleg is megjelenő) Budapest folyóirat, az 1932-2009 között megjelent Tanulmányok Budapest múltjából, és az 1889-2014 közt kiadott Budapest régiségei is. A helytörténeti mozgalom, intézményhálózat híreiről a Budapesti Honismereti Társaság Városunk című bulletinjében tájékoztat. A kerületekben már kevesebb kifejezetten történeti folyóirat létezik, bár a helyi lapokban rendszerint állandó rovat, vagy cikksorozat részét képezheti a helytörténeti tematika. 1994 óta jelenik meg az Újpesti helytörténeti értesítő, a XII. XIII. XIV. és XVI. kerületekben pedig könyvsorozatokban dolgozzák fel a városrészek múltját. Kerületi helytörténeti folyóirat tehát csak két helyen: a IV. és XV. kerületekben jelenik meg.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [sz. n.]: Helytörténet. Életképek (XV. kerületi közéleti lap), (2015. nov. 30.) 17. o.
  2. a b A folyóirat tájékoztató honlapja. Rákospalotai Múzeum (2017)
  3. Rátonyi Gábor Tamás (Palotabarát): Így jutsz hozzá a XV. kerület helytörténeti folyóiratához. XV. kerületi blog (2015. dec. 11.)