Portál:Gitár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gitárportál

Gitárportál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia gitárportálján!

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek csoportjába tartozik, megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik. Neve valószínűleg a görög kithara (κιθάρα) szóból ered, amely egy hasonló hangszert jelölt. Legközelebbi rokonhangszerei a lant, a bendzsó és a mandolin. Napjainkra számos változata alakult ki melyek mind más stílust képviselnek a gitárokon belül. A gitárok különböző típusaival találkozhatunk szinte minden zenei műfajban kezdve a pop, ill. rockzenétől, egészen a dzsesszig. Az egyes gitártípusok eltérőek felépítésükben, hangjukban de akár a húrok számában és hangszer használatában is.

Egyetlen büszkeségem az a merész és fáradhatatlan próbálkozás, hogy a gitár titokzatos szépségét megmutassam, és számára a világ szeretetét nyerjem meg

Andrés Segovia önéletrajza, 1967

Hogyan segíthetsz?


Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gitár témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Gitár gitár címszót a Wikiszótárban!

Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

Legjobb minőségű, gitáros témájú szócikkek

Klasszikus gitárElektromos gitárFenderFender Stratocaster

Hangszerészet • Kapcsolódó cikkek: húrlábhúrfogólaphangszedőtremolópengetőgitáreffektekgitárfák

Listák: Elektromos gitárok listájaGitárosok listája betűrendbenGitárosok listája stílusok szerintMinden idők 100 legjobb gitárosának listája (Rolling Stone magazin)

Véletlen cikk – gitár

A Number One, vagy First Wife (első feleség) Stevie Ray Vaughan saját elektromos gitárja. A hangszer egy 1963-as gyártású Fender Stratocaster, három tónusú sunburst színezéssel. A gitárt Stevie 1973-ban vásárolta Austinban a Ray Hennig's Heart of Texas hangszerboltban. A legendás bluesgitáros minden stúdióalbumának felvételei során használta a hangszert. A Number One jelenleg Stevie testvére, Jimmie Vaughan birtokában van. Stevie élete során több változáson ment keresztül a gitár. A húrláb balkezesre lett cserélve, így a tremolókar a másik oldalra került. Az eredetileg fehér koptatólapot feketére cserélte, melyen szinte mindig szerepelt a jellegzetes S.R.V. matrica több változatban.

Stevie halála után, 1992-ben a Fender cég tisztelete jeléül piacra dobta az SRV Signature Stratocastert, melynek specifikációja megegyezik Stevie eredeti hangszerével.

Kisorsolt kép

A müncheni városháza homlokzatán található gitározó szobor

Véletlen cikk – gitáros

Francisco Tárrega Eixea (Villareal, Castellón, 1852. november 21.Barcelona, 1909. december 15.) spanyol zeneszerző és gitárművész, a mai klasszikus gitárjáték technikájának megalapozója. 1874-től 1878-ig a madridi konzervatóriumban egy gazdag kereskedő, Antonio Canesa anyagi támogatásával Emilio Arrieta keze alatt zeneszerzést és zongorát tanult. Már az 1870-es évek végétől rendszeresen gitárkoncerteket adott, és gitárt tanított. Virtuóz gitáros volt, a gitár Sarasatéjának is nevezték. Számos sikeres koncertkörutat tett Nyugat-Európában, a kor híres művészeinek társaságában mozgott. Valenciában ismerkedett meg Conxa Martínez-zel, egy gazdag özvegyasszonnyal, aki gondozásába vette, és egy házat bocsátott Tárrega és családja rendelkezésére Barcelonában. Itt alkotta legismertebb műveinek többségét.


Kisorsolt kép

Lovasi András basszusgitáron

Kategóriafa, hangminták

Hangminta – Gitárhangok
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Gitárjáték

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint