Portál:Gitár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gitárportál
Gitárportál

Gitárportál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia gitárportálján!

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek csoportjába tartozik, megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik. Neve valószínűleg a görög kithara (κιθάρα) szóból ered, amely egy hasonló hangszert jelölt. Legközelebbi rokonhangszerei a lant, a bendzsó és a mandolin. Napjainkra számos változata alakult ki melyek mind más stílust képviselnek a gitárokon belül. A gitárok különböző típusaival találkozhatunk szinte minden zenei műfajban kezdve a pop, ill. rockzenétől, egészen a dzsesszig. Az egyes gitártípusok eltérőek felépítésükben, hangjukban de akár a húrok számában és hangszer használatában is.


Egyetlen büszkeségem az a merész és fáradhatatlan próbálkozás, hogy a gitár titokzatos szépségét megmutassam, és számára a világ szeretetét nyerjem meg

Andrés Segovia önéletrajza, 1967

Hogyan segíthetsz?


Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

Legjobb minőségű, gitáros témájú szócikkek

Klasszikus gitárElektromos gitárFenderFender Stratocaster

Hangszerészet • Kapcsolódó cikkek: húrlábhúrfogólaphangszedőtremolópengetőgitáreffektekgitárfák

Listák: Elektromos gitárok listájaGitárosok listája betűrendbenGitárosok listája stílusok szerintMinden idők 100 legjobb gitárosának listája (Rolling Stone magazin)

Véletlen cikk – gitár

Barokk gitár

A barokk gitár a gitárnak a barokk zenében használt változata. Ez a pengetős hangszer a mai klasszikus gitárnál kisebb, hosszúkásabb testformájú, öt húrpárja, vagy négy dupla és egy szimpla húrja van. A 16. század végétől a 18. század végéig szinte változatlan formában volt használatban elsősorban műkedvelő hangszerként, de szerepet kaphatott a barokk zenekarok continuo-szólamában is.

A barokk gitár megőrizte elődje, a négy kórusos reneszánsz gitár főbb vonásait, a hosszúkás, középen karcsúsodó testformát, a kávás építési módot, a díszes rozettával díszített középső helyzetű hanglyukat, a lantoknál alkalmazott csomózásos rendszerű, tetőre ragasztott húrlábat. A bélhúrok behangolására már minden esetben a lapos hangolófejen lévő hátsó állású fakulcsok szolgálnak. A fogólap bundozott, az érintők vagy a nyakra hurkolt bélhúrok, vagy rögzített fa-, csont- vagy fémbundok. A 18. század elejéig még esetenként domború, szelvényekből összeállított háta volt, később a mai gitárokra jellemző lapos hát vált uralkodóvá.

Kisorsolt kép

Gitárüzlet valahol Texasban

Véletlen cikk – gitáros

Agustin Barrios
Agustín Pío Barrios (vagy Agustín Barrios Mangoré, még Nitsuga Mangoré) (1885. május 5.1944. augusztus 7.) guaraní származású paraguayi gitárművész és zeneszerző. A 20. század első felének legnagyobb hatású gitáros zeneszerzői közé tartozik. Tanulmányainak befejezése után azonnal koncertezni és komponálni kezdett, 1908-ra már Paraguay-szerte ismert művész volt. 1910-től kezdett más dél-amerikai országokban fellépni, a következő 12 évben Argentínában, Uruguayban, Brazíliában, Chilében fordult meg. Ez idő tájt születtek többek között La Catedral, Estudios y Preludios, Madrigal, Allegro Sinfónico és Las Abejas című művei, előadóként nemzetközileg is a legjobbak közé emelkedett. 1944. augusztus 7-én, 59 éves korában hunyt el infarktusban, hamvai a San Salvadori Cementerio de Los Ilustres temetőben nyugszanak.


Kisorsolt kép

Erik Mongrain egy montréali klubban

Kategóriafa, hangminták

Gitárjáték

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia