Portál:Gitár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gitárportál

Gitárportál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia gitárportálján!

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek csoportjába tartozik, megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik. Neve valószínűleg a görög kithara (κιθάρα) szóból ered, amely egy hasonló hangszert jelölt. Legközelebbi rokonhangszerei a lant, a bendzsó és a mandolin. Napjainkra számos változata alakult ki melyek mind más stílust képviselnek a gitárokon belül. A gitárok különböző típusaival találkozhatunk szinte minden zenei műfajban kezdve a pop, ill. rockzenétől, egészen a dzsesszig. Az egyes gitártípusok eltérőek felépítésükben, hangjukban de akár a húrok számában és hangszer használatában is.

Egyetlen büszkeségem az a merész és fáradhatatlan próbálkozás, hogy a gitár titokzatos szépségét megmutassam, és számára a világ szeretetét nyerjem meg

Andrés Segovia önéletrajza, 1967

Hogyan segíthetsz?


Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gitár témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Gitár gitár címszót a Wikiszótárban!

Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

Legjobb minőségű, gitáros témájú szócikkek

Klasszikus gitárElektromos gitárFenderFender Stratocaster

Hangszerészet • Kapcsolódó cikkek: húrlábhúrfogólaphangszedőtremolópengetőgitáreffektekgitárfák

Listák: Elektromos gitárok listájaGitárosok listája betűrendbenGitárosok listája stílusok szerintMinden idők 100 legjobb gitárosának listája (Rolling Stone magazin)

Véletlen cikk – gitár

Frying pan

A „frying pan” (serpenyő), vagy hivatalos nevén a Rickenbacker A–22 a világon valaha készített első elektromos gitár. Készítője George Beauchamp, aki Adolph Rickenbacker segítségével építette meg a prototípust 1931-ben. A „frying pan” elnevezés a hawaii gitárok jellegzetes testformája, valamint alumínium szerkezete miatt ragadt rá.

George Beauchamp, az amerikai National String Instruments Company egyik alapítója már 1925-ben elkezdett elektromos hangszedőkkel kísérletezni. Az ilyen módön történő hangerősítés ötletét Paul Barth és Harry Watson segítségével sikerült végső formába önteni, majd Adolph Rickenbackernek köszönhetően indulhatott meg a sorozatgyártás. A gyártásra Beauchamp, Rickenbacker, valamint Barth külön céget hozott létre Ro-Pat-In néven, melyet később átneveztek Electro String Instrument Corporation névre. Az eredeti A–22 mellett később bevezették a hosszabb nyakkal készülő A–25 modellváltozatot is.


Kisorsolt kép

A Rock 'n' Roller Coaster nevű hullámvasút mellett – Disney-MGM Studios, Florida

Véletlen cikk – gitáros

Paco de Lucía

Paco de Lucía (eredeti nevén Francisco Sánchez Gómez, Algeciras, Spanyolország, 1947. december 21.) egy nemzetközileg elismert spanyol flamenco-gitáros, a modern flamenco egyik megteremtője. aco de Lucía Francisco Sánchez Gómez néven látta meg a napvilágot Algeciras városában, öt gyermek közül a legkisebbként, Spanyolország legdélibb csücskén, Cádiz megyében. Zenész családba született: édesapja, Antonio Sánchez is flamenco gitáros volt, akárcsak testvérei, Pepe de Lucía és Ramón de Algeciras. Művésznevét édesanyja, Lucía Gómez iránti tiszteletből vette fel. Rendkívül tehetséges gitáros, a spanyolgitár mestere. Sőt nemcsak a flamencóban remekel, játszik dzsesszt, klasszikus zenét és világzenét, és sokak szerint ezeken a területeken is otthonosan mozog. 2004-ben elnyerte a Prince of Asturias művészeti díjat. 2006. augusztus 4-én koncertet adott a Veszprémi Ünnepi Játékokon.


Kisorsolt kép

Chuck Berry a Long Beach Blues Fesztiválon 1997-ben

Kategóriafa, hangminták

Gitárjáték

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia