Bendzsó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bendzsó
Modern öthúros bendzsó
Modern öthúros bendzsó

Más nyelveken
banjo, банджо
Hangszerjátékos Béla Fleck
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bendzsó témájú médiaállományokat.

A bendzsó egy pengetős hangszer.

A hangszer olyan, mintha a dob és a gitár keresztezésével jött volna létre. Egy kerek fakeretre rugalmas bőrhártya feszül, amit egy hosszú nyak és négy, vagy több húr egészít ki. Afrikai eredetűnek tartják, úgy vélik, hogy a behurcolt rabszolgákkal került Amerikába.

Tom Turpin: „The Buffalo Rag” (1904):

Leírása[szerkesztés]

A bendzsó különleges, bőrrezonátoros pengetős hangszer. A kerek test erősen emlékeztet a pergődobra. Eredetileg 3 bélhúros, bund nélküli hangszer. A test hátul nyitott volt, a fakávájú hangszereket merevítőkkel is ellátták. A banjo arab eredetű afrikai hangszerfajta. Az Amerikába hurcolt négerek magukkal vitték hangszereiket – így vált a banjo nem sokkal később az észak-amerikai új népzene, majd a jazz egyik legjellegzetesebb hangszerévé. A jazz Nyugat-Európában is a szórakoztató zene, tánczene új hangszereként lett divatos. A banjo felépítése sokat tökéletesedett, de elvileg alig változott.

A mai banjok kizárólag fémhúrozásúak, a kerek dobtesten leszorítókerettel és csavarokkal utánfeszíthető a bőr. A jobb hangszerek kávája fémből készül. Ma már általánosan elterjedt a plasztik hártya a banjo dobtestén is.

Hangjellege lehetővé teszi mind a szóló, mind a kísérő játékot. Ritmikailag igen kedvező adottságainak, és átütő hangerejének köszönhette nagy népszerűségét. Kiváló alkalmazkodó képessége – akár mint virtuóz szólóhangszer – a tánczenében, jazzben.

Híres bendzsósok[szerkesztés]

Béla Fleck
William Sidney Mount: Bendzsós

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Darvas Gábor: Évezredek hangszerei; Zeneműkiadó, Budapest, 1975.
  • Kovács Emil: Pengetős hangszerek; Magánkiadás, 1976.
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap