Bendzsó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bendzsó
Modern öthúros bendzsó
Modern öthúros bendzsó

Más nyelveken
banjo, банджо
HangmintaHallgat hallgat
Hangszerjátékos Béla Fleck
Hangterjedelem
A Wikimédia Commons tartalmaz Bendzsó témájú médiaállományokat.

A bendzsó afrikai eredetűnek tartott pengetős hangszer. A hangszer olyan, mintha a dob és a gitár kombinálásával hozták volna létre. Egy kerek fakeretre rugalmas bőrhártya feszül, amelyet hosszú nyak és négy vagy több húr egészít ki. Feltételezések szerint a behurcolt rabszolgákkal került Amerikába.

Leírása[szerkesztés]

A bendzsó különleges, bőrrezonátoros pengetős hangszer. A kerek test erősen emlékeztet a pergődobra. Eredetileg egy háromhúros, bund nélküli hangszer. A húrok tradicionálisan bélből készültek. A test hátul nyitott volt, a fakávájú hangszereket merevítőkkel is ellátták. A bendzsó arab eredetű[forrás?], afrikai hangszerfajta. Az Amerikába hurcolt afrikaiak magukkal vitték hangszereiket, így vált a bendzsó nem sokkal később az észak-amerikai új népzene, majd a dzsessz egyik legjellegzetesebb hangszerévé; később Nyugat-Európában is a szórakoztató zene, tánczene új hangszereként lett divatos.

A mai bendzsók fém- vagy nejlonhúrozásúak, a kerek dobtesten leszorítókerettel és csavarokkal utánfeszíthető a bőr. Egyes hangszerek kávája fémből készül. Ma már általánosan elterjedt a plasztikhártya a bendzsó dobtestén.

Hangjellege lehetővé teszi mind a szóló, mind a kísérő játékot. Ritmikailag igen kedvező adottságainak és átütő hangerejének köszönhette nagy népszerűségét.

Híres bendzsósok[szerkesztés]

Béla Fleck
William Sidney Mount: Bendzsós

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Darvas Gábor: Évezredek hangszerei; Zeneműkiadó, Budapest, 1975.
  • Kovács Emil: Pengetős hangszerek; Magánkiadás, 1976.
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap