Portál:Korea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korea-portál
Helvetica
Korea-portálszerkesztés 
Korean Peninsula topographic map.png

Korea (hangul: 한국, átírva: Hanguk; vagy 조선, magyarosan: Csoszon, angolosan: Joseon) Kelet-Ázsia egyik területe, ami 1948 óta megosztott Dél- és Észak-Korea között. Korea területe a Koreai-félszigeten található, északról Kína és Oroszország, keleten a Koreai-szoros és a Japán-tenger által elválasztva Japán, és délre a Kelet-kínai-tengeren túl Tajvan határolja.

Koreára erős kulturális hatást gyakorolt Kína, melynek írását a Kr. e. 2. században vették át (handzsa), és a Kr. u. 4. században a buddhizmus gyakorolt erős hatást a koreai három királyságra, amiket először Silla uralkodója, Munmu egyesített. A királyságot a Korjo-dinasztia foglalta el 935-ben. A dinasztia kulturálisan fejlett volt, uralmuk alatt nyomtatták ki a Csikcsit is. Az állam azonban katonailag meggyengült a 13. századi mongol támadások hatására, így kénytelen volt behódolni a Mongol Birodalomnak és adót fizetni. A mongol állam összeomlása után komoly belpolitikai küzdelem bontakozott ki, aminek hatására 1388-ban a Csoszon-dinasztia került hatalomra.

Az új dinasztia első két évszázada viszonylagos békében telt, és fejlődést hozott. A 14. században létrehozták a hangul írásrendszert, és a konfucianizmus is jelentős hatást gyakorolt az országban. Az ország megpróbált elzárkózó politikát folytatni, ám a korábban szintén ezzel próbálkozó, de ekkorra már gyarmatokra vágyó Japán törekvéseinek középpontjába került. Az államot előbb irányításuk alá vonták, majd 1910-ben annektálták, és Japán gyarmata volt egészen 1945-ig, a második világháború végéig. A felszabaduláskor az ország északi része a szovjetek, a déli az amerikaiak ellenőrzése alá került, ennek megfelelően jött létre a kommunista Észak-Korea és az Amerika-barát Dél-Korea. A két állam három éves polgárháborút vívott, ami döntetlenül végződött.

Napjainkban Észak-Korea (hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) a Kim Ir Szen által kidolgozott dzsucse-rendszert megvalósító pártállami diktatúra, addig Dél-Korea (hivatalosan Koreai Köztársaság) demokratikus, kapitalista állam, az ázsiai tigrisek egyike.

Kiemelt szócikkszerkesztés 
Szöul, az ország gazdasági központja
Szöul, az ország gazdasági központja

Dél-Korea gazdasága Ázsia negyedik és a világ 12. legnagyobb gazdasága a 2014-es adatok alapján. Az ország a koreai háborút követően a világ egyik legszegényebbje volt, nemzetközi segélyek és kölcsönök segítségével, valamint agresszív, konglomerátumokra és exportra építő gazdaságpolitikájának köszönhetően néhány évtized alatt az egyik leggyorsabban fejlődő gazdasággá vált, így bekerült az ázsiai tigrisek közé.

2014-ben Dél-Korea bruttó nemzeti terméke (GDP) 1416 milliárd dollár volt, 59,4%-át a szolgáltatóipar, 38,3%-át az ipar adja, a mezőgazdaság csupán 2,3%-ot tesz ki. A munkanélküliség itt az egyik legalacsonyabb az OECD országai közül.

Az ország iparát a nehézipari ágazatok jellemzik, mint például a petrolkémiai ipar vagy a hajógyártás, de fontos szerepe van az autóiparnak vagy a fogyasztói elektronikának is. Több koreai nagyvállalat is világszerte ismert, ilyen a Samsung, az LG vagy a Hyundai, melyek számos profillal rendelkeznek, a Hyundai jelen van például a hajóépítésben, a Samsungnak jelentős építőipari vállalatai vannak, az LG pedig a petrolkémiai és félvezetőipar területén is tevékenykedik. Dél-Korea fejlett iparával szemben a szolgáltatóipar viszonylag fejletlen, a kis- és középvállalkozásokra pedig kevés figyelmet fordítanak. A mezőgazdaság jelentősége az ipar fejlődésével egyre csökkent, ma már az élelmezési szükségleteinek 70%-át importból fedezi az ország. A turizmus a 2000-es évek eleje óta rohamléptékben fejlődik, 2005-re megduplázódott a Koreába látogató külföldi turisták száma.

Gazdasági komplexitás tekintetében Dél-Korea 2012-ben az 5. helyen állt a világranglistában, legfőbb kereskedelmi partnerei az USA, Japán, Hongkong és Szingapúr. Legfontosabb exportcikkei a finomított kőolaj, az integrált áramkörök és az autók.

Dél-Korea egyre népszerűbb befektetési célpont, főképp az USA és Japán számára. Az ország pénzügyi központja a főváros, Szöul, melynek Joido szigetén tömörülnek a pénzügyi szervezetek központjai. Természeti erőforrásai korlátozottak, az energiahordozók mintegy 96%-át importból fedezi. Az ország tagja a G20 szervezetnek és az OECD-nek.

Tudtad-e, hogy...szerkesztés 
Szöul emblémája
Szöul emblémája
  • Szöul, Dél-Korea fővárosa egyike azon koreai településeknek, amelyek neve nem kínai eredetű?
  • … az 1991-es asztalitenisz-világbajnokságon Észak és Dél-Korea közös csapatot indított?
  • O Gungnjol egy Kim Ir Szen-ellenes összeesküvés leleplezése révén került magas pozícióba?
  • Kim Dzsongil hivatalos életrajza szerint a Pektu-hegyen született, és kettős szivárvány jelent meg világrajötte után?
Ajánlott előadószerkesztés 

Kim Gvangszok (hangul: 김광석handzsa: 金光石, latin betűkkelKim Kwang-seok?Tegu, 1964. január 22.Szöul, 1996. január 6.) dél-koreai folk énekes.

Híressé 1988-ban, Tongmulvon nevű együttesével vált (angol nevük „The Zoo” volt). 6 stúdióalbumot, és 5 válogatásalbumot adott ki, és számos slágere volt, mint például Korieszo („Az utcán”), Szaranghetcsiman („A szerelem elmúlt”), Idungbjongi phjondzsi („Egy közlegény levele”) és Nai nore („Az én dalom”).

Ajánlott dal: Unsent Letter (부치지 않은 편지)

Képajánlószerkesztés 

Na Dzsonggvan dél-koreai párbajtőrvívó a 2013-as világbajnokságon Budapesten

Ajánlott doramaszerkesztés 

A Signal (hangul: 시그널Sigunollatin betűkkelSigeuneol?) 2016-ban, a dél-koreai tvN csatornán bemutatott fantasy bűnügyi televíziós sorozat I Dzsehun, Kim Hjeszu és Cso Dzsinung főszereplésével. Az alaptörténet hasonlít az amerikai Frequency című filméhez, itt is rádiófrekvencia segítségével kommunikálnak egymással a múltbeli és a jelenbeli szereplők. A sorozat egyes epizódjait a hvanszongi sorozatgyilkosság ihlette. A sorozat 13%-os nézettséggel zárt, ami koreai kábelcsatornán futó sorozat esetében rendkívüli nézettségnek minősül, mivel hagyományosan eddig csak romantikus és családi sorozatok tudtak ilyen nézettséget elérni kábeltévén. Ez az első bűnügyi thriller, amelynek sikerült.

Tennivalókszerkesztés 
Hiányzó fontos szócikkek
Feljavítandó szócikkek
A portálszerkesztés 

Az alábbiakban segíthetsz, szerkessz bátran!

Műhely (csatlakozz bátran, ha érdekel Korea!):

Kapcsolódó műhelyek:
Japán-műhely, Kína-műhely

Kapcsolódó portálok:

Kelet-Ázsia, Japán-portál, Kína-portál

Képforrások:

Kategóriákszerkesztés 
További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia