Portál:Korea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korea-portál
Helvetica
Korea-portálszerkesztés 
Korean Peninsula topographic map.png

Korea (hangul: 한국, átírva: Hanguk; vagy 조선, magyarosan: Csoszon, angolosan: Joseon) Kelet-Ázsia egyik területe, ami 1948 óta megosztott Dél- és Észak-Korea között. Korea területe a Koreai-félszigeten található, északról Kína és Oroszország, keleten a Koreai-szoros és a Japán-tenger által elválasztva Japán, és délre a Kelet-kínai-tengeren túl Tajvan határolja.

Koreára erős kulturális hatást gyakorolt Kína, melynek írását a Kr. e. 2. században vették át (handzsa), és a Kr. u. 4. században a buddhizmus gyakorolt erős hatást a koreai három királyságra, amiket először Silla uralkodója, Munmu egyesített. A királyságot a Korjo-dinasztia foglalta el 935-ben. A dinasztia kulturálisan fejlett volt, uralmuk alatt nyomtatták ki a Csikcsit is. Az állam azonban katonailag meggyengült a 13. századi mongol támadások hatására, így kénytelen volt behódolni a Mongol Birodalomnak és adót fizetni. A mongol állam összeomlása után komoly belpolitikai küzdelem bontakozott ki, aminek hatására 1388-ban a Csoszon-dinasztia került hatalomra.

Az új dinasztia első két évszázada viszonylagos békében telt, és fejlődést hozott. A 14. században létrehozták a hangul írásrendszert, és a konfucianizmus is jelentős hatást gyakorolt az országban. Az ország megpróbált elzárkózó politikát folytatni, ám a korábban szintén ezzel próbálkozó, de ekkorra már gyarmatokra vágyó Japán törekvéseinek középpontjába került. Az államot előbb irányításuk alá vonták, majd 1910-ben annektálták, és Japán gyarmata volt egészen 1945-ig, a második világháború végéig. A felszabaduláskor az ország északi része a szovjetek, a déli az amerikaiak ellenőrzése alá került, ennek megfelelően jött létre a kommunista Észak-Korea és az Amerika-barát Dél-Korea. A két állam három éves polgárháborút vívott, ami döntetlenül végződött.

Napjainkban Észak-Korea (hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) a Kim Ir Szen által kidolgozott dzsucse-rendszert megvalósító pártállami diktatúra, addig Dél-Korea (hivatalosan Koreai Köztársaság) demokratikus, kapitalista állam, az ázsiai tigrisek egyike.

Kiemelt szócikkszerkesztés 
A maszkos táncokat is az irodalom tárgykörébe tartozónak tekintik
A maszkos táncokat is az irodalom tárgykörébe tartozónak tekintik

A koreai irodalom a koreai nyelven vagy koreai személyek által írt irodalmi művek összességét jelenti. A művek kezdetben klasszikus kínai nyelven, majd koreai nyelven, de kínai írással, később pedig hangul írással születtek. A koreai irodalom tárgykörébe tartozónak tekintik az úgynevezett „szóbeli irodalomba” tartozó, szájról-szájra terjedő legendákat, énekeket, phanszori-műveket, a népi drámák körébe tartozó koreai bábjátékot vagy a maszkos táncokat is.

A három királyság korának irodalmában a meghatározó műfaj a hjangga volt. A Korjo-korban keletkeztek olyan történelemkönyvek, mint a Szamguk szagi és a Szamguk jusza. Számos buddhista dokumentum maradt fenn ebből a korból, például a Csikcsi. A 13. század végén megjelent a rövid sidzso és a hosszabb kasza versforma. A Csoszon-korban virágzott az irodalmi élet, népszerűek voltak a meséket, mondákat megörökítő elbeszélések, az állatmesék, a történelmi regények. Az első modern regényt I Gvangszu írta 1917-ben. A japán megszállás alatt a modernizmus és a realizmus volt a meghatározó irányzat.

A koreai háborút követő időszak dél-koreai irodalmát a háború és következményei határozták meg. A korszak legfontosabb írói közé tartozik Cshö Inhun, Pak Kjongni, valamint Cso Szehi. Az 1990-es évek új irodalmi trendeket teremtettek, előtérbe került az individualizmus. Sin Gjongszuk az évtized egyik legsikeresebb írónője.

Észak-Koreában a kettéválást követően az irodalom elsődleges szerepe a kommunizmus eszméjének terjesztése volt, jellemző volt a szocialista realizmus és a forradalmi romantika. Az 1960 utáni irodalom központi témája a dzsucse volt. Az 1990-es évek előtti időszakra jellemző a „szocialista éden”-megközelítés, ez a 2000-es években némiképp megváltozott.

A koreai irodalom a koreai hullámnak köszönhetően külföldön is egyre népszerűbb, 2011-ig több mint 1500 művet fordítottak le 34 nyelvre. Több regény, verseskötet és népmese megjelent magyarul is.


Tudtad-e, hogy...szerkesztés 
  • … A Running Man című varietéműsor sztárjának, Kim Dzsongguknak Spárta-guksz az egyik beceneve a műsorban?
  • Hvang Szonmi írónő magyarul is megjelent Rügy – A tyúk, aki repülésről álmodott című állatmeséje Koreában kétmillió példányban fogyott?
  • … Dél-Korea az élelmezési szükségletei 70%-át importból fedezi?
  • … a jelenleg is érvényes társadalmi rangrendszer Észak-Koreában a szongbun?
Ajánlott előadószerkesztés 
Kim Kwang-seok.png

Kim Gvangszok (hangul: 김광석handzsa: 金光石, nyugaton Kim Kwang-seok?Tegu, 1964. január 22.Szöul, 1996. január 6.) dél-koreai folk énekes.

Híressé 1988-ban, Tongmulvon nevű együttesével vált (angol nevük „The Zoo” volt). 6 stúdióalbumot, és 5 válogatásalbumot adott ki, és számos slágere volt, mint például Korieszo („Az utcán”), Szaranghetcsiman („A szerelem elmúlt”), Idungbjongi phjondzsi („Egy közlegény levele”) és Nai nore („Az én dalom”).

Ajánlott dal: Unsent Letter (부치지 않은 편지)

Képajánlószerkesztés 

6. századi Silla kori fülbevalók Kjongdzsuból

Ajánlott doramaszerkesztés 

A Witch’s Romance (hangul: 마녀의 연애Manjoi jonenyugaton Manyeoui yeonae?) 2014-ben a tvN csatornán bemutatott romantikus vígjátéksorozat Om Dzsonghva és Pak Szodzsun főszereplésével. A sorozat a 2009-ben bemutatott tajvani My Queen remake-je. Főszereplője egy rossz természetű, boszorkánynak titulált újságírónő, akit elhagy a vőlegénye az oltárnál. Hat évvel később, 39 évesen megismerkedik egy nála 14 évvel fiatalabb férfival, akibe beleszeret. Ez a sorozat volt Pak Szodzsun első főszerepe.

Tennivalókszerkesztés 
Hiányzó fontos szócikkek
Feljavítandó szócikkek
A portálszerkesztés 

Az alábbiakban segíthetsz, szerkessz bátran!

Műhely (csatlakozz bátran, ha érdekel Korea!):

Kapcsolódó műhelyek:
Japán-műhely, Kína-műhely

Kapcsolódó portálok:

Kelet-Ázsia, Japán-portál, Kína-portál

Képforrások:

Kategóriákszerkesztés 
További portálokszerkesztés 
Társadalom Fenntartható fejlődés · Filozófia · Közgazdaságtan · Politika · Pszichológia
Természet Biológia · Csillagászat · Fizika · Halak · Kémia · Klímaváltozás · Madarak · Macskafélék · Matematika · Orvostudomány
Technika Autó · Autópálya · Hadtudomány · Hidak · Informatika · Közlekedés · Vasút · Volántársaságok
Történelem 1848–1849-es forradalom és szabadságharc · Első világháború · Francia forradalom · Heraldika · Hidegháború · Második világháború · Napóleon · Numizmatika
Irodalom Harry Potter · Írás · Középfölde · Nyelvek · Ókori irodalom · Sci-fi
Kultúrtörténet Arab világ · Buddhizmus · Búrok · Gasztronómia · Középkor · Magyarság · Ókor · Ókori Róma · Spanyol világ · Vallás · Világörökség · Zsidóság
Művészet Anime és manga · Cartoon Network · Csillagkapu · Csillagok háborúja · Eurovízió · Filmművészet · Gitár · Könnyűzene · Opera · Star Trek  · Zene
Földrajz Bulgária · Erdély · Európai Unió · Feröer · Finnország · Franciaország · Görögország · Horvátország · Kárpátalja · Kelet-Ázsia · Kína · Kolozsvár · Korea · Lengyelország · Macedónia · Monaco · Németország · Olaszország · Oroszország · Románia · Szerbia · Tibet · Törökország · Uganda · Vajdaság · Vatikán · Turizmus
Magyarország Balassagyarmat · Balaton · Békéscsaba · Budapest · Dorog · Érd · Győr · Győr-Moson-Sopron megye · Mátra · Miskolc · Nógrád megye · Pécs · Salgótarján · Zala megye
Sport Formula–1 · Labdarúgás · Lovas · Olimpia · Tenisz · Vízilabda
Wikipédia Kezdőlap · Közösségi portál · Valami