Kimcshi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kimcshi
Nemzet, ország  Észak-Korea és  Dél-Korea
Alapanyagok zöldségfélék, főképpen kínai kel
Fűszerek típustól függően többféle
Ismertebb receptek Egyszerű alaprecept angolul
Recept magyarul
A Wikimédia Commons tartalmaz Kimcshi témájú médiaállományokat.

A kimcshi (hangul: 김치, RR: kimchi?) a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része.[1][2] A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka.[3] A kimcshi erjesztéssel készül.[1]

Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest (김칫국, kimcshitkuk) és sült rizses egytálételt (김치볶음밥, kimcshi pokkumbap) is. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok.[2] A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek.[4] A kimcshit hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

November 22. a kimcshi napja Dél-Koreában.[5]

Főbb összetevők[szerkesztés]

A kimcshi különböző változatait aszerint különböztetik meg, hogy milyen zöldségféléből készülnek, illetve hogy melyek a fűszerezésére használt legfőbb összetevők. A szöuli kimcshimúzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatát különíti el. A készítéséhez használt leggyakoribb zöldségek a kínai kel, az újhagyma, a gyömbér, a fokhagyma és a retek. Fűszerezéséhez pedig sót, őrölt csilit, halszószt vagy garnélarákszószt használnak.

Elkészítés[szerkesztés]

Hagyományosan a téli kimcshit, az úgynevezett kimdzsangot nagy agyagedényekben (onggi) tárolták a földben, hogy a téli hónapokban ne fagyjon meg, és a nyári hónapokban elég hűvös maradjon ahhoz, hogy az erjedési folyamat lassan történjen. Az edényeket a szabadban is tartják, speciális teraszokon (csangdokte). Manapság, főleg városon, inkább a speciálisan erre a célra készült hűtőszekrényekben történik az erjesztés.

Típusok[szerkesztés]

Főbb típusok[6]
Név Hangul Leírás
nabak kimcshi 나박김치 Vékonyra szeletelt daikon retekből és kínai kelből (배추, pecshu) készül, lédúsabb.
tongcshimi 동치미 Lédúsabb, kevésbé csípős, és kissé édes.
kotcsori[7] 겉절이 Frissen, azonnali fogyasztásra készített, nem erjesztett kimcshi.
kkaktugi 깍두기 Daikonretekből készül.
oi szobagi 오이 소박이 Uborkát töltenek meg kínai metélőhagymával.
cshonggak kimcshi 총각김치 Egész daikonretekből készül.
jolmu kimcshi 열무김치 Vékony, fiatal nyári retekből készül, erjesztve vagy anélkül.
pha kimcshi 파김치 Újhagymából készül, mjolcshidzsottal (szardellából készített erjesztett csot). Csollában a legnépszerűbb.
kat kimcshi 갓김치 Szareptai mustár leveléből készült, mjolcshidzsot hozzáadásával.

Ételek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kimchi. Britannica Encyclopedia. (Hozzáférés: 2012. január 17.)
  2. a b World's Healthiest Foods: Kimchi (Korea). Health magazine. [2012. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 17.)
  3. "A World of Kimchi". Saveur.
  4. Yoon JH, Kang SS, Mheen TI, Ahn JS, Lee HJ, Kim TK, Park CS, Kho YH, Kang KH, Park YH (2000. September). „Lactobacillus kimchii sp. nov., a new species from kimchi.”. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 50 Pt 5, 1789–95. o. PMID 11034488.  [halott link]
  5. Celebrating Kimchi Day. The Korea Times. (Hozzáférés: 2022. november 22.)
  6. Types of Kimchi. Korea Tourism Organization. [2013. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 4.)
  7. 겉절이 (koreai nyelven). Doosan Encyclopedia. (Hozzáférés: 2013. április 4.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]