Kocshudzsang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
고추장 kocshudzsang
Egy üveg koreai kocshudzsang
Egy üveg koreai kocshudzsang
Típusételízesítő
Nemzet, országKorea
Alapanyagokárpamaláta, ragacsos rizsliszt, fermentált szójababpor, őrölt vörös csilipaprika, só
Ismertebb receptekKocshudzsang recept angolul, videóval
A Wikimédia Commons tartalmaz 고추장 kocshudzsang témájú médiaállományokat.

A kocshudzsang (hangul: 고추장) a koreai gasztronómia elengedhetetlen ételízesítője, mely vörös csilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált, porrá tört szójababból készül. A kocshudzsangot salátákhoz, húsokhoz, levesekhez és ragukhoz is felhasználják. A töndzsang és a kandzsang mellett a legfontosabb és leggyakrabban használt ételízesítő.[1] Kapható dobozos és üveges formában is, előre gyártva, de továbbra is készítenek házilag is kocshudzsangot.[2] Számos változata létezik, nemcsak csípősség szerint, de hozzákevert egyéb ízesítők alapján is.[3]

Története[szerkesztés]

A csilipaprika az 1500-as évek végén jelent meg Koreában,[4] a kocshudzsang első megjelenése is ekkora tehető.[1] Első receptje 1765-ben jelent meg a Csungbo szallim kjongdzse (증보산림경제) című kötetben. E szerint ragacsos rizsliszthez és szójababpasztához csilipaprikát kevertek majd a napon összeérlelték.[5]

A kocshudzsangot hagyományosan agyagedényekben készítették és házilag ma is így készül.[6][7]

Az Észak-Csolla tartománybéli Szuncshang megyében készített kocshudzsang különösen híres Koreában,[8] a legenda szerint maga a Csoszon-dinasztia alapítója, Thedzso király rendelte el, hogy a helybéliek ezzel foglalkozzanak, miután megkóstolta a helyi kocshudzsangot[2] (miután a csilit csak évszázadokkal később kezdte el a használni a koreai konyha, ez csak legenda).

Források[szerkesztés]

  1. a b Gochujang. Korea Tourism Organization. [2013. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  2. a b Sunchang Gochujang Beats the World With Its Taste of Tradition. AgraFood. [2014. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  3. Gochujang (Hot Pepper Paste). visitkorea.org. [2014. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  4. Quantum leap of kimchi. Infomecca. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  5. 고추장 (koreai nyelven). EncyKorea. [2013. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  6. Sunchang Gochujang Village (순창전통고추장마을). visitkorea.org. (Hozzáférés: 2013. április 19.)[halott link]
  7. Hot pepper paste / 고추장 / Gochujang. Maangchi.com. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  8. Sunchang Gochujang Village (순창전통고추장마을). Korea Tourism Organization. (Hozzáférés: 2013. április 19.)[halott link]

További információk[szerkesztés]