Portál:Dorog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dorog-portál  
Dorog  

Dorog (németül Drostdorf) Komárom-Esztergom megye keleti részén, a Pilis és a Gerecse által közrezárt völgy északi bejáratánál található iparváros, a Dorogi kistérség központja.

Nevét 1181-ben említi egy oklevél, a Dorog név Durug, Drug, Durugd, Borok változatai alakjában fordul elő. A Dorog név eredetét szláv gyökerekkel, mint drug társ, barát, de személynévi eredettel is Attila hun király vezérének nevéből, magyarázzák. A Pilis és a Gerecse völgye már az újkőkor óta lakott hely. Földrajzi helyzete miatt a város fejlődését, alakulását, szénbányászati tevékenységén kívül az átvonuló utak határozták meg. Itt haladt keresztül a római hadiút, mely Aquincumot és a nyugati provinciákat kötötte össze. Az 1700-as években ismét közlekedési csomópont lett a település, a BudaBécs útvonalon megépült postakocsi-állomásán gyakran megfordultak a kor jeles személyiségei, mint Kazinczy Ferenc, Széchenyi István, Wesselényi Miklós. Dorog a szénmedence központjává vált a századfordulón, a szenet hajókon szállították a Dunán, ekkor épült a vasút, mely a fővárossal köti össze a várost. A közlekedés fejlődésével a település is egyre jobban fellendült. 1984-ben elnyerte a városi rangot.

Ma több mint tizenkétezer ember él itt, a Pilis, a Dunakanyar és a főváros vonzó közelségében, mely a helyi turizmust is fellendíti. Környezetének sajátságos mikroklímája folytán, melyet a földfelszín anyaga határoz meg, a szurdokvölgyben különleges védett növények, például pilisi len és pufók árvacsalán, élnek. A Dorog szomszédságában fekvő települések és üdülőhelyek, mint Klastrompuszta, Kesztölc, turisztikai jelentősége megnőtt, a város közelségének köszönhetően.

Testvértelepülések  
Tudtad-e? (érdekességek a városról)  
  • A Dorogi Bányász Zenekar 2009-ben ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját. Ezzel az ország egyik leghosszabb ideje fennálló bányász zenekara.
Hírek  
  • Újra kivilágítják az aknatornyot [1]
  • 2009-ben 120. évfordulóját ünnepelte az 1889-ben alapult Dorogi Bányász Zenekar. [2]
  • Robbanás történt a veszélyeshulladék-égetőben. [3]
  • Új nevet kapott a Dózsa György Óvoda. 2009 júniusától Hétszínvirág néven várja az ovisokat.
Üzenet hagyásához kattints ide!
További portálok