Ugrás a tartalomhoz

Portál:Star Trek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bevezetőszerkesztés


Ahová még senki nem merészkedett

A Star Trek (angol „Csillagutazás”) gyűjtőcím, amely hat, összesen 726 részes tudományos-fantasztikus (sci-fi) filmsorozatot, tizenegy egész estés mozifilmet és több száz regényt, videojátékot, stb. takar. E történetek közös eleme, hogy mind a Gene Roddenberry által az 1960-as években kitalált világban játszódnak.

A már-már mítosszá emelkedett kitalált univerzum a távoli (néhány száz évvel későbbi) jövőben játszódik, és optimista, nagyrészt utópisztikus képet fest a Föld jövőjéről: az emberiség kinőtte a betegségek, szegénység és a különbözőség elfogadásának képtelensége jelentette problémákat, és egy nagy föderációban, a Bolygók Egyesült Föderációjában egyesítve él más intelligens fajokkal. A főszereplők e Föderáció haderejében, a Csillagflottánál teljesítenek szolgálatot, és céljuk új életformák, új civilizációk felkutatása, bemutatva útjuk során a főbb emberi értékeket (megértés, együttérzés stb.) az idegen fajoknak.

A Star Trek az egyik legismertebb cím a tudományos-fantasztikus televíziózás történetében.

Enterpriseszerkesztés
A Star Trek: Enterprise egy a Star Trek univerzum részét képező tudományos-fantasztikus televíziós sorozat. (A harmadik évadig a sorozat címe egyszerűen Enterprise volt, rövidíteni ST:ENT-ként vagy simán ENT-ként szokták). A sorozat az Enterprise, az első 5-ös sebességfokozatra képes ember építette űrhajó legénységének kalandjait mutatja be.

Az Enterprise első részét az Amerikai Egyesült Államokban mutatták be, 2001. szeptember 26-án.

Az Enterprise a többi sorozathoz készített ún. prequel (a többi sorozat előzményeit mutatja be). Az első rész (Broken Bow) 2151-ben játszódik, tíz évvel a Föderáció alapítása előtt, félúton a Star Trek: Kapcsolatfelvétel és a Star Trek: Az eredeti sorozat eseményei között.


T'Pol a Star Trek: Enterprise című amerikai sci-fi tévésorozat egyik főszereplője, az Enterprise űrhajó tudományos tisztje. Jolene Blalock alakítja.

T'Pol egy vulkáni nő. Az NX01 nevet viselő hajón szolgált, mint vulkáni kutatótiszt. Ő az első vulkáni tiszt, aki hosszabb ideig szolgált földi űrhajón. 2151 áprilisában küldték az Enterprise-ra a vulkániak, hogy megfigyelje a kapitányt, Jonathan Archert, akit a vulkániak alkalmatlannak tartottak. Annak ellenére a hajón maradt, hogy felettesei többször próbálták visszahívni szülőbolygójára. Végül parancsnok lett a Csillagflottánál.
Star Trek fajokszerkesztés
Vulkániak Romulánok Klingonok Kardassziaiak
Vulkán
Romulánok
Klingonok
Kardassziaiak
Borg Bajoriak Ferengik Emberek
Borg
Bajoriak
Ferengik
Emberek
Elcseréltek 8472-es faj Q Remánok
Elcseréltek
8472-es faj
Q
Remánok
Star Trek Szervezetekszerkesztés
A Domínium a Star Trek-univerzumban egy hatalmas Gamma kvadráns-beli hatalom. Ezt a birodalmat a magukat Alapítóknak nevező alakváltók hozták létre. Felépítése hasonló a Föderációéhoz, de itt a fajokat nem a közös érdek hozza össze, hanem a Domínium hadereje. A Domínium harcolt a Föderáció ellen, és ezzel első vereségét szenvedte el fennállása óta.A Bolygók Egyesült Föderációja – vagy egyszerűen: Föderáció – szerves része a fikcionális Star Trek-univerzumnak. A Föderációnak több mint 150 tagbolygója és több száz kolóniája van. Ezenkívül a Föderációs Csillagflotta felügyeleti szerve.


A Klingon Birodalom a Star Trek című filmsorozat egyik hatalmas állama.

Birodalmukat megközelítőleg 1,500 évvel ezelőtt Kahless, a Felejthetetlen alapította, aki hőstettével egyesítette a klingonokat és megölte Molor-t a zsarnokot. A korábbi időszakról nem sok minden ismert, de a történetek szerint valaha elnyomott, megalázott és rabszolgasorsban tartott nép volt, akik felemelkedve eltaposták fogvatartóikat. Talán ezért fontos számukra annyira a becsület és lételemük a harc.
Az eredeti sorozatszerkesztés
A NASA űrhajónál

A Star Trek amerikai tudományos-fantasztikus filmsorozat 1966-1969 között az NBC hálózaton futott. Az igazi sikert az ismétlések hozták meg számára, mára kultikus jelentőségűvé vált. Hogy a későbbi Star Trek-sorozatoktól megkülönböztessék, gyakran The Original Series (rövidítve TOS) néven emlegetik, de ez nem része eredeti címének.


William Shatner Kirk szerepében

James Tiberius Kirk kitalált szereplő, (Riverside, Iowa, 2233. március 22.2293/2371) a Star Trek-sorozat és a ráépülő filmek egyik főszereplője, az Enterprise csillaghajó parancsnoka. William Shatner alakítja. Barátai az eredeti sorozat másik két főszereplője, Spock és Dr. McCoy.

Kirk két Enterprise nevű hajó kapitánya is volt: az eredeti sorozatban és az első három filmben szereplő USS Enterprise (NCC-1701)-é, majd a USS Enterprise (NCC-1701-A)-é. Az első hét mozifilmben szerepelt, és főszereplője a 2009-ben bemutatott 11. Star Trek-filmben is, amely a sorozat előzménye. Ebben Chris Pine alakítja.
Az új nemzedékszerkesztés
A Star Trek: Az új nemzedék (Star Trek: The Next Generation; a rajongók körében gyakori rövidítése: TNG) egy tudományos-fantasztikus televíziós sorozat, amelyet Gene Roddenberry alkotott meg. A történet a 24. században játszódik, egy évszázaddal az eredeti sorozat után. Az új nemzedékben egy teljesen új hajónak, és annak legénységének kalandjait követhetjük nyomon.

Az első epizódot, az "Encounter at Farpoint"-ot (Az emberiség nevében) 1987. szeptember 28-án vetítették le. Maga a sorozat 7 évadot élt meg, amely során 178 epizód készült. A befejező epizód 1994. május 23-án volt látható az amerikai televíziós csatornákon.


Jean-Luc Picard a Star Trek sci-fi sorozat egyik szereplője, megformálója az angol Patrick Stewart. A USS Enterprise-D és a USS Enterprise-E parancsnoka (kapitányi rangban). Megalkotója Gene Roddenberry volt, a nevét pedig dr. Jean Piccard után kapta, aki egy svájci tudós és magassági léghajós volt. Bár nincs hivatalos forrása a Picard névnek, a szereplő időnként említést tesz a „híres őseiről” – feltételezhetően Jean, Auguste, és Jacques Piccard-ról.
Deep Space Nineszerkesztés
Az 1993-ban indult (és hét évadon át futó) 176 részes Star Trek: Deep Space Nine című televíziós sorozat gyökeresen eltért a korábbi Star Trek sorozatoktól. A sorozat központjában ezúttal nem egy űrhajó, hanem a Deep Space Nine űrállomás áll. Abban is különbözik az elődeitől, hogy gyakran megszegi a Gene Roddenberry által lefektetett szabályokat, mint például a fő szereplők közötti személyes konfliktusok tilalmát; szakít a békekorszakkal, háborús fenyegetés, majd háború is jön, a politika gyakran fontosabb szerepet kap, mint az új világok felfedezése.
Worf (klingonul Wo’rlv) a Star Trek: The Next Generation és a ráépülő filmek, valamint a Star Trek: Deep Space Nine című tudományos-fantasztikus televíziós sorozatok szereplője, nevezetesen egy klingon származású tiszt a Csillagflotta szolgálatában. Az első állandó klingon szereplőként több részben tűnik fel, mint bárki más. Worf szerepét Michael Dorn játssza; ugyanő alakította Worf nagyapját is a Star Trek VI: A nem ismert tartomány című filmben.
A Star Trek: Voyager egy Amerikai Egyesült Államok sci-fi, a Star Trek univerzum negyedik televíziós sorozata. Alkotói Rick Berman, Michael Piller és Jeri Taylor voltak. Hét évadot élt meg 1995-től 2001-ig, és ez volt az egyetlen olyan Star Trek-sorozat, amelyben a kapitány egy nő, Kathryn Janeway volt. A filmsorozat a USS Voyager föderációs csillaghajó történetéről szól. Az űrhajó a galaxis másik szegletébe, 70,000 fényévre kerül a Földtől. A történet elején a föderációs legénységhez csapódik egy maquis hajó személyzete is. A legénység feladata a hazajutás…

Chakotay egy kitalált személy a Star Trek: Voyager című amerikai tudományos-fantasztikus televíziós sorozatban. A USS Voyager űrhajó parancsnoka. Robert Beltran alakítja.


Chakotayt az apja, Kolopak, indián őseihez hasonlóan szigorú szellemi és kulturális hagyományok szerint nevelte, de ő gyakran fellázadt e nevelési módszer ellen. Emiatt már nagyon fiatalon álmodott a Csillagflottáról, aminek Akadémiájára Hikaru Sulu támogatásával, 15 évesen sikerült bejutnia, és négy év múlva sikeresen el is végezte azt. Ezek után a karrierje remekül és hibátlanul alakult, parancsnokhelyettesi rangot ért el.Portálokszerkesztés