Star Trek: Az új nemzedék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Star Trek: The Next Generation szócikkből átirányítva)
Star Trek: Az új nemzedék
(Star Trek: The Next Generation)
MűfajSci-fi, kaland

AlkotóGene Roddenberry
Rick Berman
Michael Piller
FőszereplőPatrick Stewart
Jonathan Frakes
Brent Spiner
LeVar Burton
Michael Dorn
Gates McFadden
Marina Sirtis
Wil Wheaton
Denise Crosby
Whoopi Goldberg
ZeneszerzőDennis McCarthy

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok7
Epizódok178
Gyártás
Vezető producerGene Roddenberry
Forgatási helyszín
  • Paramount Stage 8
  • Paramount Stage 5
  • Paramount Stage 9
  • Paramount Stage 6
Részenkénti játékidő45 perc
GyártóParamount Domestic Television
Forgalmazó
  • Paramount Domestic Television
  • CBS Paramount Domestic Television
  • CBS Television Distribution
  • Netflix
  • Hulu
Sugárzás
Eredeti adóUSA Syndication
Magyarország TV3 (1-2. évad) RTL Klub (csak a pilot) Viasat 3, AXN SCI-FI
Eredeti sugárzás1987. szeptember 28.1994. május 23.
Kronológia
ElőzőStar Trek: The Animated Series
KövetkezőStar Trek: Deep Space Nine
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Trek: Az új nemzedék témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A térváltás vizuális ábrázolása a sorozatban

A Star Trek: Az új nemzedék (Star Trek: The Next Generation; a rajongók körében gyakori rövidítése: TNG) egy tudományos-fantasztikus televíziós sorozat, amelyet Gene Roddenberry alkotott meg. A történet a 24. században játszódik, egy évszázaddal az eredeti sorozat után. Az új nemzedékben egy teljesen új hajónak, és annak legénységének kalandjait követhetjük nyomon. Az első epizódot, az Encounter at Farpointot (Az emberiség nevében) 1987. szeptember 28-án vetítették le. Maga a sorozat 7 évadot élt meg, amely során 178 epizód készült. A befejező epizód 1994. május 23-án volt látható az amerikai televíziós csatornákon.

A sorozatot futása alatt majdnem egyedülálló módon több mint 50-szer jelölték Emmy-díjra, melyből összesen 18-at meg is kapott.

A háttér[szerkesztés]

Gene Roddenberryt a Star Trek 1969-es kényszerű befejezése óta – mivel az NBC akkori vezetői nem találták a Star Treket méltónak a folytatásra – foglalkoztatta a gondolat, hogy egy új sorozatot készítsen. Korábban elvetették az eredeti sorozat folytatásának szánt Star Trek Phase II tévésorozat tervét.

1979-ben elkészült az első mozifilm az eredeti sorozat legénységével, melyet 1986-ig három folytatás követett. A Star Trek IV: A hazatérés hatalmas sikerén felbuzdulva a Paramount szabad kezet adott Roddenberry-nek egy új sorozat elkészítésére. Az új sorozatot szándékosan nem az eredeti folytatásának, hanem egy teljesen új koncepciónak, univerzumnak szánták, szakítva Kirk és legénységnek kalandjaival.

A történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A sorozat történetei száz évvel az eredeti sorozat (és nyolcvan évvel a filmek) után játszódnak, egy más jellegű legénységgel és hajóval. Az USS Enterprise-D a Csillagflotta vadonatúj zászlóshajója és büszkesége, melyre gondosan válogatott legénységet helyezett az admiralitás. A kapitányi székben Jean-Luc Picard ül, egy francia származású, nagy diplomáciai képességekkel rendelkező veterán. Az ő hozzáállása teljesen elüt Kirk kapitány temperamentumos stílusától. Fegyverhez csak végső esetben nyúl, akkor, ha más lehetőség már nem kínálkozik a probléma megoldására. Sokan keményszívű embernek tartják, de miután tisztjei megismerik – és mi is – rájönnek, hogy ez nem így van. Mint minden kapitánynak, az ő gondolatai is mindig a hajó és annak legénysége biztonsága körül forognak. Picard alakja egyben meghatározza azt a világképet, melyet az Új nemzedék képvisel. A pozitív jövőt, a morált, az erkölcsiséget, és nem utolsósorban a bajtársiasságot.

Az elsőtiszt – William T. Riker – ellenben sokkal jobban hasonlít Kirk-re, jellemét, kissé "laza" hozzáállását és persze nőügyeit tekintve is. Az Új nemzedékben feltűnnek olyan posztok is, melyek az eredeti sorozatban nem voltak jelen, vagy nem kaptak különösebb hangsúlyt. Ilyen például a tanácsadónő – Deanna Troi – posztja, akinek a feladata a legénység morális gondjainak elemzése és – a nevében is benne van – a problémás esetekben tanácsadás is. A biztonsági részleg is nagyobb teret kapott az Új nemzedékben, melynek a vezetője egy litván származású nő, Natasha Yar. Őt a második szezontól a korábban taktikai poszton lévő klingon Worf váltja fel, aki az "emberarcú ellenséget" hivatott képviselni a hídon. A klingonok az Eredeti sorozat idején a Föderáció ellenségei voltak és az akkori Szovjetuniót jelképezték, azonban mára a Kithomeri egyezmény hatására, most már nem a Föderáció ellenfelei, igaz, barátai sem igazán.

Az eredeti sorozat óta eltelt idő alatt végbement technikai fejlődés jeleként az Enterprise-D fedélzetén egy android is helyet kapott. Data a hajó másodtisztje és a tudományos tiszti posztot is ellátja. Ő a sorozat Pinokkiója, aki szeretne ember lenni, ám ebbéli igyekezete mindig valami mulatságos, vagy kínos helyzetet idéz elő. McCoy doktor helyére egy nő kerül, Dr. Beverly Crusher, aki időnként nehezen tudja palástolni azokat az érzelmeket, melyeket Picard kapitány iránt érez. A főgépészi posztot is egy igen érdekes ember foglalja el. Geordi La Forge afrikai származású és születésétől fogva vak, de egy különleges szerkezettel, az ún. vizorral sokkal jobban lát, mint bárki más a legénységből.

Az Enterprise elsődleges feladata továbbra is az új világok felkutatása, és az űrjelenségek vizsgálata maradt. Sokszor találkoznak ellenséges fajokkal is, melyek közül a legjelentősebbek az alattomos ferengik, akik egy kereskedő faj képviselői, valamint az arrogáns romulánok, akik még mindig a Klingon Birodalom és a Föderáció elveszejtésén munkálkodnak. A későbbi szezonokban feltűnik két új ellenséges faj is. Ezek a kardassziaiak, egy militáns, diktatórikus rendszerben élő nép és minden fajok legfélelmetesebbike, a félig gép, félig humanoid Borg.

A Borg egy hatalmas űrcsatában – mely a Wolf 359 nevű csillagrendszernél zajlott le – megsemmisítette a Föderáció 40 csillaghajóját. Ezzel mintegy 11.000 embert és más fajhoz tartozó Csillagflotta tisztet ölt meg, óriási veszteséget okozva ezzel a Föderációnak. Az Enterprise sűrűn találkozik egy magát Q-nak nevező nagyhatalmú entitással is, aki sokszor megkeseríti a legénység életét (például az ő működésének eredménye a Borggal való találkozás is). Ezekből is látható, hogy a világűr csöppet sem lett barátságosabb az Eredeti Sorozat óta.

Az Enterprise ebben a sorozatban jóval inkább diplomata és felfedező funkciót lát el mint az eredeti sorozat hajója, sokkal kevésbé "hadihajó" jellegű és sokkal inkább koncentrál a legénység kényelmére, az esztétikailag szép és egyben high-tech berendezésekre. A 24. század kutatói már nem magányos felfedezők: az új Enterprise fedélzetén a legénység családtagjai is helyet kapnak, iskolákkal, kikapcsolódási lehetőségekkel együtt, így a hajó már egyfajta "űrben úszó várossá" válik. A sorozat egyik legnagyobb technológiai újítása a holofedélzet, mely segítségével bármilyen létező vagy képzeletbeli helyszín és kor megjeleníthető szórakozás, tanulás, edzés, kikapcsolódás stb. céljaira (ennek előzményét a rajzfilmsorozat egyik epizódjában már láthattuk).

Az Új nemzedék 7 évig uralta a képernyőt, majd átköltözött a mozivászonra, hogy ott folytassa az ismeretlen kutatását. Négy mozifilm készült kalandjaikról (Nemzedékek, Kapcsolatfelvétel, Űrlázadás, Nemezis), ezen kívül az Új nemzedék megkapta a legjobb sci-fi sorozatnak járó Emmy és Nebula díjakat is.

Hatása[szerkesztés]

A Star Trek mára már nem csak a sorozatokat és mozifilmeket jelenti, hanem egy komplett kereskedelmi ágazat („franchise”) épült köré.

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Jean-Luc Picard kapitány Patrick Stewart Horányi László (TV3)
Varga T. József (Viasat 3)
William T. Riker parancsnok Jonathan Frakes Oberfrank Pál
Data parancsnok-helyettes Brent Spiner Incze József (TV3)
Németh Gábor (Viasat 3)
Geordi La Forge alhadnagy / hadnagy / parancsnok-helyettes LeVar Burton Barát Attila
Worf hadnagy Michael Dorn Varga Tamás
Dr. Beverly Crusher parancsnok, hajóorvos (1987-1988, 1989-1994) Gates McFadden Rácz Kati
Deanna Troi parancsnok-helyettes Marina Sirtis Tátrai Zita
Natasha Yar hadnagy (1987-1988) Denise Crosby Juhász Róza
Wesley Crusher zászlós (1987-1990) Wil Wheaton Markovics Tamás
Guinan bárfőnök (1988-1993) Whoopi Goldberg Kocsis Mariann

Megjelenés és szinkron[szerkesztés]

Magyarországon először a TV3 nevű csatorna kezdte sugározni a sorozatot 1998. október 24-én, ekkor volt Horányi László Picard kapitány és Incze József Data hangja. Az epizódok szombaton és vasárnap délutánonként kerültek adásba erősen kevert sorrendben. 1999 április 4-ig az első két évad epizódjai kerültek adásba. A folytatásra mivel a TV3 időközben megszűnt más csatornán került sor.

A Viasat 3 csatorna - ahol eddigre már leadták a Voyager és a Deep Space Nine sorozatokat - 2002. október 11-én kezdte sugározni ismét a sorozatot új szinkronnal. Az új szinkronban Varga T. József volt Picard és Németh Gábor volt Data hangja, a többi karakter hangja nem változott, a korábban vetített epizódok fordítását a legtöbb rész esetén megtartották. A Viasat3 eleinte minden hétköznap délutánonként adta a sorozatot, később átkerült az esti órákba, majd megszünt a pénteki adás. A sorozat utolsó részei már szombaton délelőttönként a korábbi ismétlési időpontban kerültek bemutatásra, de legalább a teljes sorozat adásba került.

A kapcsolódó mozifilmek szinkronjai[szerkesztés]

Az Új nemzedék mozifilmjei is követték az aktuális állapotokat, ez Picard hangján érezhető leginkább: az első mozifilm, a Star Trek: Nemzedékek 1994-es bemutatásakor még nem futott Magyarországon a sorozat, ezért akkor még nem alakulhatott ki a karakterek "jellegzetes" hangja, ekkor a szereplőknek ad hoc kellett hangokat találni. Picard-nak például Kránitz Lajos, Rikernek pedig Koroknay Géza volt a szinkronhangja. A második film, a Star Trek: Kapcsolatfelvétel már a sorozat TV3-as premierje idején, 1997-ben került bemutatásra, így az az annak megfelelő szinkronhangokat kapta, ennek megfelelően Picard hangja itt is Horányi László volt. A harmadik film, a Star Trek: Űrlázadás 2000-es itthoni bemutatásakor viszont a TV3 már megszűnt, ugyanakkor a Viasat még nem kezdett el sugározni, ekkor lett Varga T. József Picard hangja, és Data hangja is ekkor lett Németh Gábor. Ezután már a Viasaton is ezeken a hangokon szólaltak meg az ott újrainduló sorozatban, csakúgy mint a következő mozifilmben, a 2002-es Star Trek: Nemezis-ben is. A sorozatok bemutatója után is volt pár karakter, akinek különbözött a mozifilmes hangja a sorozatbelitől, de a sorozatban csak Picard és Data hangja változott a két bemutató alatt.

Évadok[szerkesztés]

1. évad (1987–1988)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1
2
Az emberiség nevében

(Encounter at Farpoint)

41153.7 Corey Allen D. C. Fontana és Gene Roddenberry 1987. szeptember 28 1998. október 24-25. (TV3) / 2002. október 11 - 14 (Viasat3)
3 A téboly (TV3) /Levetett gátlások (Viasat3)

(The Naked Now)

41209.2 Paul Lynch Ötlet : John D. F. Black és J. Michael Bingham

Forgatókönyv : J. Michael Bingham

1987. október 5 1998. október 31. / 2002. október 15.
4 Becsületkódex

(Code of Honor)

41235.25 Russ Mayberry és Les Landau Katharyn Powers és Michael Baron 1987. október 12 1998. november 1. / 2002. október 16.
5 Az őrszem

(The Last Outpost)

41386.4 Richard Colla Ötlet: Richard Krzmeien

Forgatókönyv : Herbert Wright

1987. október 19 1998. november 14. / 2002. október 17.
6 Ahová még senki nem merészkedett

(Where No One Has Gone Before)

41263.1 Rob Bowman Diane Duane és Michael Reaves 1987. október 26 1998. november 8. / 2002. október 18.
7 Idegenek közöttünk

(Lonely Among Us)

41249.3 Cliff Bole Ötlet: Michael Halperin

Forgatókönyv : D. C. Fontana

1987. november 2 1998. november 15. / 2002. október 21.
8 Az ítélet

"Justice"

41255.6 James L. Conway Ötlet  : Ralph Wills és Worley Thorne

Forgatókönyv : Worley Thorne

1987. november 9 1998. november 21. / 2002. október 22.
9 A csata

"The Battle"

41723.9 Rob Bowman Ötlet  : Larry Forrester

Forgatókönyv : Herbert Wright

1987. november 16 1998. november 22. / 2002. október 23.
10 BújocsQ

"Hide és Q"

41590.5 Cliff Bole Ötlet  : C.J. Hollés

Forgatókönyv : C.J. Hollés és Gene Roddenberry

1987. november 23 1998. november 28. / 2002. október 24.
11 Haven

"Haven"

41294.5 Richard Compton Ötlet  : Tracy Tormé és Lan O'Kun

Forgatókönyv : Tracy Tormé

1987. november 30 1998. november 7. / 2002. október 25.
12 Elkéstél Dix

"The Big Goodbye"

41997.7 Joseph L. Scanlan Tracy Tormé 1988. január 11 1998. december 5. / 2002. október 28.
13 Datalore

"Datalore"

41242.4 Rob Bowman Ötlet  : Robert Lewin és Maurice Hurley

Forgatókönyv : Robert Lewin és Gene Roddenberry

1988. január 18 1998. december 6. / 2002. október 29.
14 Angyal Egy

"Angel One"

41636.9 Michael Rhoades Patrick Barry 1988. január 25 1998. december 12. / 2002. október 30.
15 Egy és Nulla

"11001001"

41365.9 Paul Lynch Maurice Hurley és Robert Lewin 1998. december 13. 1988. február 1. / 2002. október 31.
16 Vezeklés

"Too Short a Season"

41309.5 Rob Bowman Ötlet  : Michael Michaelian

Forgatókönyv : Michael Michaelian és D. C. Fontana

1988. február 8 1998. november 29. / 2002. november 1.
17 Engedjétek hozzám a gyermekeket

"When the Bough Breaks"

41509.1 Kim Manners Hannah Louise Shearer 1988. február 15 1998. december 20. / 2002. november 4.
18 Jelek a homokban

"Home Soil"

41463.9 Corey Allen Ötlet  : Karl Geurs, Ralph Sanchez és

Robert Sabaroff

Forgatókönyv : Robert Sabaroff

1988. február 22 1998. december 19. / 2002. november 5.
19 Vizsga és vizsgálat

"Coming of Age"

41416.2 Mike Vejar Sésy Fries 1988. március 14 1998. december 26. / 2002. november 6.
20 Dicsőséges szív

"Heart of Glory"

41503.7 Rob Bowman Ötlet  : Maurice Hurley és Herbert Wright,

D. C. Fontana

Forgatókönyv : Maurice Hurley

1988. március 21 1998. december 27. / 2002. november 7.
21 A szabadság fegyvertára

"The Arsenal of Freedom"

41798.2 Les Landau Ötlet  : Maurice Hurley és Robert Lewin

Forgatókönyv : Richard Manning és Hans Beimler

1988. április 11 1999. január 2. / 2002. november 8.
22 Szimbiózis

"Symbiosis"

Unknown Win Phelps Ötlet  : Robert Lewin

Forgatókönyv : Robert Lewin & Richard Manning és Hans Beimler

1988. április 18 1999. január 9. / 2002. november 11.
23 A lecsupaszított gonosz

"Skin of Evil"

41601.3 Joseph L. Scanlan Ötlet  : Joseph Stefano

Forgatókönyv : Joseph Stefano és Hannah Louise Shearer

1988. április 25 1999. január 3. / 2002. november 12.
24 Párizs mindig a miénk marad

"We'll Always Have Paris"

41697.9 Robert Becker Deborah Dean Davis és Hannah Louise Shearer 1988. május 2 1999. január 10. / 2002. november 13.
25 Összeesküvés

"Conspiracy"

41775.5 Cliff Bole Ötlet  : Robert Sabaroff

Forgatókönyv : Tracy Tormé

1988. május 9 1999. január 16. / 2002. november 14.
26 A semleges zóna

"The Neutral Zone"

41986.0 James L. Conway Ötlet  : Deborah McIntyre & Mona Clee

Forgatókönyv : Maurice Hurley

1988. május 16 1999. január 17. / 2002. november 15.

2. évad (1988–1989)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1 A gyermek

"The Child"

42073.1 Rob Bowman Jaron Summers, Jon Povill és Maurice Hurley 1988. november 21 1999. január 23. / 2002. november 18.
2 Ahol a csend honol / Kísérleti patkányok (TV3)

"Where Silence Has Lease"

42193.6 Winrich Kolbe Jack B. Sowards 1988. november 28 1999. január 24. / 2002. november 19.
3 Sherlock Holmes legnagyobb kalandja / Magától értetődő, kedves Data (TV3)

"Elementary, Dear Data"

42286.3 Rob Bowman Brian Alan Lane 1988. december 5 1999. január 30. / 2002. november 20.
4 A galád Okona

"The Outrageous Okona"

42402.7 Robert Becker Ötlet  : Les Menchen, Lance Dickson és David Léssberg

Forgatókönyv : Burton Armus

1988. december 12 1999. január 31. / 2002. november 21.
5 A csend hatalma

"Loud as a Whisper"

42477.2 Larry Shaw Jacqueline Zambrano 1989. január 9 1999. február 7. / 2002. november 22.
6 Tudathasadás

"The Schizoid Man"

42437.5 Les Lésau Ötlet  : Richard Manning és Hans Beimler

Forgatókönyv : Tracy Tormé

1989. január 23 1999. február 6. / 2002. november 25.
7 Az idő vasfoga

"Unnatural Selection"

42494.8 Paul Lynch John Mason és Mike Gray 1989. január 30 1999. február 13. / 2002. november 26.
8 Becsületbeli ügy

"A Matter of Honor"

42506.5 Rob Bowman Ötlet  : Wésa M. Haight, Gregory Amos és Burton Armus

Forgatókönyv : Burton Armus

1989. február 6 1999. február 14. / 2002. november 27.
9 Mitől ember egy ember?

"The Measure of a Man"

42523.7 Robert Scheerer Melinda M. Snodgrass 1989. február 13 1999. február 20. / 2002. november 28.
10 Az uralkodó

"The Dauphin"

42568.8 Rob Bowman Scott Rubenstein és Leonard Mlodinow 1989. február 20 1999. február 21. / 2002. november 29.
11 A vírus

"Contagion"

42609.1 Joseph L. Scanlan Steve Gerber és Beth Woods 1989. március 20 1999. február 27. / 2002. december 2.
12 A Royale

"The Royale"

42625.4 Cliff Bole Keith Mills 1989. március 27 1999. február 28. / 2002. december 3.
13 Az idő tényező

"Time Squared"

42679.2 Joseph L. Scanlan Ötlet  : Kurt Michael Bensmiller

Forgatókönyv : Maurice Hurley

1989. április 3 1999. március 6. / 2002. december 4.
14 Az Icarus tényező

"The Icarus Factor"

42686.4 Robert Iscove Ötlet  : David Assael

Forgatókönyv : David Assael és Robert McCullough

1989. április 24 1999. március 7. / 2002. december 5.
15 Hang a sötétből

"Pen Pals"

42695.3 Winrich Kolbe Ötlet  : Hannah Louise Shearer

Forgatókönyv : Melinda M. Snodgrass

1989. május 1 1999. március 13. / 2002. december 6.
16 Kicsoda Q? / A géplények (TV3)

"Q Who"

42761.3 Rob Bowman Maurice Hurley 1989. május 8 1999. március 14. / 2002. december 9.
17 Jó tett helyébe...

"Samaritan Snare"

42779.1 Les Lésau Robert McCullough 1989. május 15 1999. március 20. / 2002. december 10.
18 Két fél egy egész

"Up the Long Ladder"

42823.2 Winrich Kolbe Melinda M. Snodgrass 1989. május 22 1999. március 21. / 2002. december 11.
19 Férfivadászat

"Manhunt"

42859.2 Rob Bowman Terry Devereaux 1989. június 19 1999. március 27. / 2002. december 12.
20 A titkos küldött

"The Emissary"

42901.3 Cliff Bole Ötlet  : Richard Manning és Hans Beimler és Thomas H. Calder

Forgatókönyv : Richard Manning és Hans Beimler

1989. június 26 1999. március 28. / 2002. december 13.
21 Csúcsteljesítmény

"Peak Performance"

42923.4 Robert Scheerer David Kemper 1989. július 10 1999. április 3. / 2002. december 16.
22 Szürkülő emlékek

"Shades of Gray"

42976.1 Rob Bowman Ötlet  : Maurice Hurley

Forgatókönyv : Maurice Hurley, Richard Manning és Hans Beimler

1989. július 17 1999. április 4. / 2002. december 17.

3. évad (1989-1990)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1 Evolúció

"Evolution"

43125.8 Winrich Kolbe Ötlet  : Michael Piller és Michael Wagner

Forgatókönyv : Michael Piller

1989. szeptember 25 2002. december 18.
2 Sugárzó tehetség

"The Ensigns of Commés"

43133.3 Cliff Bole Melinda M. Snodgrass 1989. október 2 2002. december 19.
3 A túlélők

"The Survivors"

43152.4 Les Lésau Michael Wagner 1989. október 9 2002. december 20.
4 Aki megfigyeli a megfigyelőket

"Who Watches the Watchers"

43173.5 Robert Wiemer Richard Manning és Hans Beimler 1989. október 16 2002. december 23.
5 Kötelék

"The Bonding"

43198.7 Winrich Kolbe Ronald D. Moore 1989. október 23 2002. december 24.
6 A kelepce

"Booby Trap"

43205.6 Gabrielle Beaumont Ötlet  : Michael Wagner és Ron Roman

Forgatókönyv : Ron Roman, Michael Piller és Richard Danus

1989. október 30 2002. december 25.
7 Az ellenség

"The Enemy"

43349.2 David Carson David Kemper és Michael Piller 1989. november 6 2003. január 22.
8 A féregjárat

"The Price"

43385.6 Robert Scheerer Hannah Louise Shearer 1989. november 13 2002. december 27.
9 Gyilkos múlt

"The Vengeance Factor"

43421.9 Timothy Bond Sam Rolfe 1989. november 20 2002. december 30.
10 A dezertőr

"The Defector"

43462.5 Robert Scheerer Ronald D. Moore 1990. január 1 2002. december 31.
11 A szökevény

"The Hunted"

43489.2 Cliff Bole Robin Bernheim 1990. január 8 2003. január 1.
12 A bunker

"The High Ground"

43510.7 Gabrielle Beaumont Melinda M. Snodgrass 1990. január 29 2003. január 2.
13 Deja Q

"Déjà Q"

43539.1 Les Lésau Richard Danus 1990. február 5 2003. január 3.
14 Nézőpont kérdése

"A Matter of Perspective"

43610.4 Cliff Bole Ed Zuckerman 1990. február 12 2003. január 6.
15 Egy hajó a múltból

"Yesterday's Enterprise"

43625.2 David Carson Ötlet  : Trent Christopher Ganino és Eric A. Stillwell

Forgatókönyv : Ira Steven Behr, Richard Manning, Hans Beimler és Ronald D. Moore

1990. február 19 2003. január 7.
16 Az utód

"The Offspring"

43657.0 Jonathan Frakes René Echevarria 1990. március 12 2003. január 8.
17 Az apák bűne

"Sins of the Father"

43685.2 Les Lésau Ötlet  : Drew Deighan

Forgatókönyv : Ronald D. Moore és W. Reed Moran

1990. március 19 2003. január 9.
18 A hűség határa

"Allegiance"

43714.1 Winrich Kolbe Richard Manning és Hans Beimler 1990. március 26 2003. január 10.
19 Kimenőn a kapitány

"Captain's Holiday"

43745.2 Chip Chalmers Ira Steven Behr 1990. április 2 2003. január 13.
20 A bádogember

"Tin Man"

43779.3 Robert Scheerer Dennis Putman Bailey[a] és David Bischoff 1990. április 23 2003. január 14.
21 Álomvilág

"Hollow Pursuits"

43807.4 Cliff Bole Sally Caves 1990. április 30 2003. január 15.
22 A játékszer

"The Most Toys"

43872.2 Timothy Bond Shari Goodhartz 1990. május 7 2003. január 16.
23 Sarek

"Sarek"

43917.4 Les Lésau Ötlet  : Marc Cushman és Jake Jacobs

Forgatókönyv : Peter S. Beagle

1990. május 14 2003. január 17.
24 Édes hármas

"Ménage à Troi"

43930.7 Robert Legato Fred Bronson és Susan Sackett 1990. május 28 2003. január 20.
25 Átváltozások

"Transfigurations"

43957.2 Tom Benko René Echevarria 1990. június 4 2003. január 21.
26 Két világ legjava I

"The Best of Both Worlds, Part I"

43989.1 Cliff Bole Michael Piller 1990. június 18 2003. január 23.

4. évad (1990-1991)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1 Két világ legjava II

"The Best of Both Worlds, Part II"

44001.4 Cliff Bole Michael Piller 1990. szeptember 24 2003. január 24.
2 Család

"Family"

44012.3 Les Lésau Ronald D. Moore 1990. október 1 2003. január 27.
3 Fívérek

"Brothers"

44085.7 Rob Bowman Rick Berman 1990. október 8 2003. január 28.
4 Emberré válás

"Suddenly Human"

44143.7 Gabrielle Beaumont Ötlet  : Ralph Phillips

Forgatókönyv : John Whelpley és Jeri Taylor

1990. október 15 2003. január 29.
5 Nem feledünk

"Remember Me"

44161.2 Cliff Bole Lee Sheldon 1990. október 22 2003. január 30.
6 Hagyaték

"Legacy"

44215.2 Robert Scheerer Joe Menosky 1990. október 29 2003. január 31.
7 Becsület, kötelesség, család

"Reunion"

44246.3 Jonathan Frakes Ötlet  : Drew Deighan és Thomas Perry és Jo Perry

Forgatókönyv : Thomas Perry, Jo Perry, Ronald D. Moore és Brannon Braga

1990. november 5 2003. február 3.
8 Befejezetlen jövő

"Future Imperfect"

44286.5 Les Lésau J. Larry Carroll és David Bennett Carren 1990. november 12 2003. február 4.
9 Az utolsó küldetés

"Final Mission"

44307.3 Corey Allen Ötlet  : Kacey Arnold-Ince

Forgatókönyv : Kacey Arnold-Ince és Jeri Taylor

1990. november 19 2003. február 5.
10 Vakok földjén a félszemű

"The Loss"

44356.9 Chip Chalmers Ötlet  : Hilary J. Bader

Forgatókönyv : Hilary J. Bader, Alan J. Adler és Vanessa Greene

1990. december 31 2003. február 6.
11 Egy teljesen átlagos nap

"Data's Day"

44390.1 Robert Wiemer Ötlet  : Harold Apter

Forgatókönyv : Harold Apter és Ronald D. Moore

1991. január 7 2003. február 7.
12 A háború áldozata

"The Wounded"

44429.6 Chip Chalmers Ötlet  : Stuart Charno és Sara Charno és Cy Chermak

Forgatókönyv : Jeri Taylor

1991. január 28 2003. február 10.
13 Az ördög járandósága

"Devil's Due"

44474.5 Tom Benko Ötlet  : Philip LaZebnik és William Douglas Lansford

Forgatókönyv : Philip LaZebnik

1991. február 4 2003. február 11.
14 A rejtély kulcsa

"Clues"

44502.7 Les Lésau Ötlet  : Bruce D. Arthurs

Forgatókönyv : Bruce D. Arthurs és Joe Menosky

1991. február 11 2003. február 12.
15 Kapcsolatfelvétel

"First Contact"

44575.2 Cliff Bole Ötlet  : Marc Scott Zicree

Forgatókönyv : Dennis Russell Bailey, David Bischoff,

Joe Menosky, Ronald D. Moore és Michael Piller

1991. február 18 2003. február 13.
16 A világegyetem gyermeke

"Galaxy's Child"

44614.6 Winrich Kolbe Ötlet  : Thomas Kartozian

Forgatókönyv : Maurice Hurley

1991. március 11 2003. február 14.
17 Rémálmok

"Night Terrors"

44631.2 Les Lésau Ötlet  : Shari Goodhartz

Forgatókönyv : Pamela Douglas és Jeri Taylor

1991. március 18 2003. február 17.
18 Identitás válság

"Identity Crisis"

44664.5 Winrich Kolbe Ötlet  : Timothy DeHaas

Forgatókönyv : Brannon Braga

1991. március 25 2003. február 18.
19 Az N-edik fok

"The Nth Degree"

44704.2 Robert Legato Joe Menosky 1991. április 1 2003. február 19.
20 Qpidó

"Qpid"

44741.9 Cliff Bole Ötlet  : Résee Russell és Ira Steven Behr

Forgatókönyv : Ira Steven Behr

1991. április 22 2003. február 20.
21 Az áruló

"The Drumhead"

44769.2 Jonathan Frakes Jeri Taylor 1991. április 29 2003. február 21.
22 Egy emberöltő

"Half a Life"

44805.3 Les Lésau Ötlet  : Ted Roberts és Peter Allan Fields

Forgatókönyv : Peter Allan Fields

1991. május 6 2003. február 24.
23 A gazdatest

"The Host"

44821.3 Marvin V. Rush Michel Horvat 1991. május 13 2003. február 25.
24 Lelkiszemek

"The Mind's Eye"

44885.5 David Livingston Ötlet  : Ken Schafer és René Echevarria

Forgatókönyv : René Echevarria

1991. május 27 2003. február 26.
25 Elmélet és gyakorlat

"In Theory"

44932.3 Patrick Stewart Joe Menosky és Ronald D. Moore 1991. június 3 2003. február 27.
26 Jóvátétel I

"Redemption, Part I"

44995.3 Cliff Bole Ronald D. Moore 1991. június 17 2003. február 28.

5. évad (1991-1992)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1 Jóvátétel II

"Redemption, Part II"

45021.3 David Carson Ronald D. Moore 1991. szeptember 23 2003. március 3.
2 Darmok

"Darmok"

45047.2 Winrich Kolbe Ötlet  : Philip LaZebnik és Joe Menosky

Forgatókönyv : Joe Menosky

1991. szeptember 30 2003. március 4.
3 Ro zászlós

"Ensign Ro"

45076.3 Les Lésau Ötlet  : Rick Berman és Michael Piller

Forgatókönyv : Michael Piller

1991. október 7 2003. március 5.
4 Szilícium istenség

"Silicon Avatar"

45122.3 Cliff Bole Ötlet  : Lawrence V. Conley

Forgatókönyv : Jeri Taylor

1991. október 14 2003. március 6.
5 A katasztrófa

"Disaster"

45156.1 Gabrielle Beaumont Ötlet  : Ron Jarvis és Philip A. Scorza

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1991. október 21 2003. március 7.
6 A játék

"The Game"

45208.2 Corey Allen Ötlet  : Susan Sackett, Fred Bronson és Brannon Braga

Forgatókönyv : Brannon Braga

1991. október 28 2003. március 10.
7 Újraegyesítés I

"Unification, Part I"

45233.1 Les Landau Ötlet  : Rick Berman és Michael Piller

Forgatókönyv : Jeri Taylor

1991. november 4 2003. március 11.
8 Újraegyesítés II

"Unification, Part II"

45245.8 Cliff Bole Ötlet  : Rick Berman és Michael Piller

Forgatókönyv : Michael Piller

1991. november 11 2003. március 12.
9 Csak idő kérdése

"A Matter of Time"

45349.1 Paul Lynch Rick Berman 1991. november 18 2003. március 13.
10 A kezdet mindig nehéz

"New Ground"

45376.3 Robert Scheerer Ötlet  : Sara Charno és Stuart Charno

Forgatókönyv : Grant Rosenberg

1992. január 6 2003. március 14.
11 Hős kultusz

"Hero Worship"

45397.3 Patrick Stewart Ötlet  : Hilary J. Bader

Forgatókönyv : Joe Menosky

1992. január 27 2003. március 17.
12 Erőszak

"Violations"

45429.3 Robert Wiemer Ötlet  : Shari Goodhartz, T. Michael és Pamela Gray

Forgatókönyv : Pamela Gray és Jeri Taylor

1992. február 3 2003. március 18.
13 Az Édenkert túl szűk nekünk

"The Masterpiece Society"

45470.1 Winrich Kolbe Ötlet  : James Kahn és Adam Belanoff

Forgatókönyv : Adam Belanoff és Michael Piller

1992. február 10 2003. március 19.
14 Félrevezetve

"Conundrum"

45494.2 Les Lésau Ötlet  : Paul Schiffer

Forgatókönyv : Barry Schkolnick

1992. február 17 2003. március 20.
15 Gonosz lelkek

"Power Play"

45571.2 David Livingston Ötlet  : Paul Ruben és Maurice Hurley

Forgatókönyv : René Balcer, Herbert Wright és Brannon Braga

1992. február 24 2003. március 21.
16 Etika

"Ethics"

45587.3 Chip Chalmers Ötlet  : Sara Charno és Stuart Charno

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1992. március 2 2003. március 24.
17 Ahol bűn másnak lenni

"The Outcast"

45614.6 Robert Scheerer Jeri Taylor 1992. március 16 2003. március 25.
18 Véges végtelen

"Cause és Effect"

45652.1 Jonathan Frakes Brannon Braga 1992. március 23 2003. március 26.
19 Bajtársak

"The First Duty"

45703.9 Paul Lynch Ronald D. Moore és Naren Shankar 1992. március 30 2003. március 27.
20 Élni tudni kell

"Cost of Living"

45733.6 Winrich Kolbe Peter Allan Fields 1992. április 20 2003. március 28.
21 Holtomiglan

"The Perfect Mate"

45761.3 Cliff Bole Ötlet  : René Echevarria és Gary Perconte

Forgatókönyv : Gary Perconte és Michael Piller

1992. április 27 2003. március 31.
22 A képzeletbeli barát

"Imaginary Friend"

45852.1 Gabrielle Beaumont Ötlet  : Jean Louise Matthias, Ronald Wilkerson és Richard Fliegel

Forgatókönyv : Edithe Swensen és Brannon Braga

1992. május 4 2003. április 1.
23 Én, a borg

"I, Borg"

45854.2 Robert Lederman René Echevarria 1992. május 11 2003. április 2.
24 A következő fázis

"The Next Phase"

45892.4 David Carson Ronald D. Moore 1992. május 18 2003. április 3.
25 Belső fény

"The Inner Light"

45944.1 Peter Lauritson Ötlet  : Morgan Gendel

Forgatókönyv : Morgan Gendel és Peter Allan Fields

1992. június 1 2003. április 4.
26 Az idő sodrában I

"Time's Arrow, Part I"

45959.1 Les Lésau Ötlet  : Joe Menosky

Forgatókönyv : Joe Menosky és Michael Piller

1992. június 15 2003. április 7.

6. évad (1992-1993)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1 Az idő sodrában II

"Time's Arrow, Part II"

46001.3 Les Lésau Ötlet  : Joe Menosky

Forgatókönyv : Jeri Taylor

1992. szeptember 21 2003. április 8.
2 A félelem birodalma

"Realm of Fear"

46041.1 Cliff Bole Brannon Braga 1992. szeptember 28 2003. április 9.
3 A nép embere

"Man of the People"

46071.6 Winrich Kolbe Frank Abatemarco 1992. október 5 2003. április 10.
4 A múlt emlékei

"Relics"

46125.3 Alexéser Singer Ronald D. Moore 1992. október 12 2003. április 11.
5 Távoli tartomány

"Schisms"

46154.2 Robert Wiemer Ötlet  : Jean Louise Matthias és Ronald Wilkerson

Forgatókönyv : Brannon Braga

1992. október 19 2003. április 14.
6 Az igazi Q

"True Q"

46192.3 Robert Scheerer René Echevarria 1992. október 26 2003. április 15.
7 A kis csibészek

"Rascals"

46235.7 Adam Nimoy Ötlet  : Ward Botsford és Diana Dru Botsford és Michael Piller

Forgatókönyv : Allison Hock

1992. november 2 2003. április 16.
8 Egy maréknyi Data

"A Fistful of Datas"

46271.5 Patrick Stewart Ötlet  : Robert Hewitt Wolfe

Forgatókönyv : Robert Hewitt Wolfe és Brannon Braga

1992. november 9 2003. április 17.
9 Az élet fogalma

"The Quality of Life"

46307.2 Jonathan Frakes Naren Shankar 1992. november 16 2003. április 18.
10 Titkos küldetés I

"Chain of Commés, Part I"

46357.4 Robert Scheerer Ötlet  : Frank Abatemarco

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1992. december 14 2003. április 21.
11 Titkos küldetés II

"Chain of Commés, Part II"

46360.8 Les Lésau Frank Abatemarco 1992. december 21 2003. április 22.
12 A palackba zárt hajó

"Ship in a Bottle"

46424.1 Alexéser Singer René Echevarria 1993. január 25 2003. április 23.
13 Aquiel

"Aquiel"

46461.3 Cliff Bole Ötlet  : Jeri Taylor

Forgatókönyv : Brannon Braga és Ronald D. Moore

1993. február 1 2003. április 24.
14 Az ellenség arca

"Face of the Enemy"

46519.1 Gabrielle Beaumont Ötlet  : René Echevarria

Forgatókönyv : Naren Shankar

1993. február 8 2003. április 25.
15 A lehetőség

"Tapestry"

Unknown Les Lésau Ronald D. Moore 1993. február 15 2003. április 28.
16 Az elveszettek I

"Birthright, Part I"

46578.4 Winrich Kolbe Brannon Braga 1993. február 22 2003. április 29.
17 Az elveszettek II

"Birthright, Part II"

46579.2 Dan Curry René Echevarria 1993. március 1 2003. április 30.
18 Az én hajóm, az én váram

"Starship Mine"

46682.4 Cliff Bole Morgan Gendel 1993. március 29 2003. május 1.
19 Lecke

"Lessons"

46693.1 Robert Wiemer Ronald Wilkerson és Jean Louise Matthias 1993. április 5 2003. május 5.
20 A hajsza

"The Chase"

46731.5 Jonathan Frakes Ötlet  : Ronald D. Moore és Joe Menosky

Forgatókönyv : Joe Menosky

1993. április 26 2003. május 6.
21 Elmeállapot

"Frame of Mind"

46778.1 James L. Conway Brannon Braga 1993. május 3 2003. május 7.
22 Gyanú

"Suspicions"

46830.1 Cliff Bole Joe Menosky és Naren Shankar 1993. május 10 2003. május 8.
23 Törvényes örökös

"Rightful Heir"

46852.2 Winrich Kolbe Ötlet  : James E. Brooks

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1993. május 17 2003. május 12.
24 A második esély

"Second Chances"

46915.2 LeVar Burton Ötlet  : Michael A. Medlock

Forgatókönyv : René Echevarria

1993. május 24 2003. május 13.
25 Időszakadás

"Timescape"

46944.2 Adam Nimoy Brannon Braga 1993. június 14 2003. május 14.
26 Érzelmek zűrzavara

"Descent, Part I"

46982.1 Alexéser Singer Ötlet  : Jeri Taylor

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1993. június 21 2003. május 15.

7. évad (1993-1994)[szerkesztés]

Sorszám Epizód cím Csillagidő Rendező Író Bemutató dátuma Magyarországi bemutató
1 Érzelmek zűrzavara II

"Descent, Part II"

47025.4 Alexéser Singer René Echevarria 1993. szeptember 20 2003. május 19.
2 Diplomácia

"Liaisons"

Unknown Cliff Bole Ötlet  : Roger Eschbacher és Jaq Greenspon

Forgatókönyv : Jeanne Carrigan-Fauci és Lisa Rich

1993. szeptember 27 2003. május 20.
3 A hasonmás

"Interface"

47215.5 Robert Wiemer Joe Menosky 1993. október 4 2003. május 21.
4 Sakkjátszma I

"Gambit, Part I"

47135.2 Peter Lauritson Ötlet  : Christopher Hatton és Naren Shankar

Forgatókönyv : Naren Shankar

1993. október 11 2003. május 22.
5 Sakkjátszma II

"Gambit, Part II"

47160.1 Alexéser Singer Ötlet  : Naren Shankar

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1993. október 18 2003. május 26.
6 Rémálmok

"Phantasms"

47225.7 Patrick Stewart Brannon Braga 1993. október 25 2003. május 27.
7 Sötét folt

"Dark Page"

47254.1 Les Lésau Hilary J. Bader 1993. november 1 2003. május 28.
8 Kötelék

"Attached"

47304.2 Jonathan Frakes Nicholas Sagan 1993. november 8 2003. május 29.
9 A természet ereje

"Force of Nature"

47310.2 Robert Lederman Naren Shankar 1993. november 15 2003. június 7.
10 Öröklődés

"Inheritance"

47410.2 Robert Scheerer Ötlet  : Dan Koeppel

Forgatókönyv : Dan Koeppel és René Echevarria

1993. november 22 2003. június 7.
11 Párhuzam

"Parallels"

47391.2 Robert Wiemer Brannon Braga 1993. november 29 2003. június 8.
12 A Pegazus

"The Pegasus"

47457.1 LeVar Burton Ronald D. Moore 1994. január 10 2003. június 8.
13 Hazatérés

"Homeward"

47423.9 Alexéser Singer Ötlet  : Spike Steingasser

Forgatókönyv : Naren Shankar

1994. január 17 2003. június 14.
14 Titkos szerető

"Sub Rosa"

Unknown Jonathan Frakes Ötlet  : Jeri Taylor

Forgatókönyv : Brannon Braga

1994. január 31 2003. június 14.
15 Az előléptetés

"Lower Decks"

47566.7 Gabrielle Beaumont Ötlet  : Ronald Wilkerson és Jean Louise Matthias

Forgatókönyv : René Echevarria

1994. február 7 2003. június 15.
16 Memóriazavar

"Thine Own Self"

47611.2 Winrich Kolbe Ötlet  : Christopher Hatton

Forgatókönyv : Ronald D. Moore

1994. február 14 2003. június 15.
17 Álarcok

"Masks"

47615.2 Robert Wiemer Joe Menosky 1994. február 21 2003. június 21.
18 Más szemével

"Eye of the Beholder"

47622.1 Cliff Bole Ötlet  : Brannon Braga

Forgatókönyv : René Echevarria

1994. február 28 2003. június 21.
19 A teremtés

"Genesis"

47653.2 Gates McFadden Brannon Braga 1994. március 21 2003. június 22.
20 Az út végén

"Journey's End"

47751.2 Corey Allen Ronald D. Moore 1994. március 28 2003. június 22.
21 Elsőszülött

"Firstborn"

47779.4 Jonathan West Ötlet  : Mark Kalbfeld

Forgatókönyv : René Echevarria

1994. április 25 2003. június 28.
22 Vérvonal

"Bloodlines"

47829.1 Les Lésau Nicholas Sagan 1994. május 2 2003. június 28.
23 Vészhelyzet

"Emergence"

47869.2 Cliff Bole Ötlet  : Brannon Braga

Forgatókönyv : Joe Menosky

1994. május 9 2003. június 29.
24 Megelőző csapás

"Preemptive Strike"

47941.7 Patrick Stewart Ötlet  : Naren Shankar

Forgatókönyv : René Echevarria

1994. május 16 2003. június 29.
25
26
Minden jó, ha jó a vége

"All Good Things..."

47988 Winrich Kolbe Ronald D. Moore és Brannon Braga 1994. május 23 2003. július 5.

Bakik[szerkesztés]

  • A Conundrum című epizód 25-ik percében a hídon játszódó jelenetnél felülről nagyon feltűnően belóg egy fekete mikrofon.
  • Technikai hiba miatt 2002. december 26-án Az ellenség című epizód (3. évad 7. rész) vetítése elmaradt, a pótlásra a szezonzáró előtti napon 2003 január 22-én került sor.

Források[szerkesztés]