Enterprise csillaghajó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A mindenkori Enterprise csillaghajó - pontos nevén USS Enterprise - tradicionálisan a Csillagflotta (eredetileg Egyesült Föld Csillagflotta) zászlóshajója a Star Trekben. A hajókhoz legendás tettek kötődnek, mindegyik hajó és legénységük nagy tetteket vitt véghez. Az Enteprise csillaghajó, mint minden más Csillagflotta-hajó, diplomáciai, katonai és felderítő feladatokat lát el.

A kezdetek: NX-01[szerkesztés]

Az első híressé vált Enterprise csillaghajó az NX osztályba tartozott, és Jonathan Archer kapitány parancsnoksága alatt állt. Az NX-01 kódjelű hajó Zefram Cochrane és dr. Henry Archer közös álmának végterméke, az első olyan földi csillaghajó, mely képes volt elérni az 5-ös szubtéri fokozatot. A hajó 2151-ben indult első küldetésére, mely elindította az emberek és a klingonok közötti kapcsolatfelvételt. A hajó legénysége a küldetésük alatt baráti kapcsolatot alakított ki a Föld és más bolygóközi fajok között, mely végül a Bolygók Egyesült Föderációjának megalapításához vezetett 2161-ben. A hajó feltehetően harcolt a Romulán Háborúban is. A hajót 2161-ben vonták ki a forgalomból, miután megjelentek az első hetes fokozatra képes földi hajók.

Egy új legenda: NCC-1701[szerkesztés]

2245-ben siklott ki a szárazdokkból korának legjobb hajója, a Constitution osztályú, NCC-1701-es kódjelű USS Enterprise, Robert April kapitány parancsnoksága alatt. Aprilt Christopher Pike váltotta fel, őt követte James Tiberius Kirk. Kirk kapitány parancsnoksága alatt, a hajó ötéves küldetése megalapozta a Csillagflotta aranykorát. Kirk és legénysége gyakran ütközött meg a klingonokkal és a romulánokkal, s az Enterprise mindig felülmúlta az ellenséges csillaghajókat.

A hajót 2270-ben, Kirk első küldetése után átépítették, külső-belső berendezéseit modernizálták. Az újjáépített Enterprise első küldetése a fenyegető V'Ger szonda megfékezése volt. A hajó súlyosan károsodott nem sokkal ezután a Khan Noonien Singh elleni csatában, majd 2285-ben elpusztult, mikor Kirk admirális egy "öngyilkos trükkel" elpusztította a hajót megszálló klingonokat a Genezis bolygó pályáján a hajó önmegsemmisítésével.

Tisztelgés a nagy elődnek: NCC-1701-A[szerkesztés]

Közvetlenül miután 2286-ban Kirk admirálist parancsmegtagadás miatt lefokozták kapitánnyá, ő és emberei új hajót kaptak a közben egy, a Földet fenyegető idegen szonda ártalmatlanításáért tett erőfeszítéseikért: a USS Enterprise NCC-1701-A kódjelű, fejlesztett Constitution osztályú csillaghajót. A hajó külsőre teljesen megegyezett azzal, amit Kirk a Genezis bolygónál felrobbantott, csak az NCC-1701 helyett az NCC-1701-A kódjel szerepelt a hajón. Az eredetileg USS Yorktown néven futó hajó műszaki felszereltségében túltett elődjén, noha útjára indításakor már kezdett elavulni. Az Excelsior osztály hadrendbe állításával pedig végleg elavult. A hajó két nagy küldetésen vett részt. Az elsőn Spock féltestvére, az illogikus Sybok ragadta el a hajót, hogy megkeresse a titokzatos Sha'Ka'Ree bolygót, s rajta Istent. A küldetés a Galaxis középpontjába vezette az Enterpriset, ahol egy hamis "istenséggel" és egy orvul támadó klingon Ragadozómadárral kellett szembenéznie. A második küldetésen az Enterprise és a USS Excelsior (NCC-2000) a Klingon Kithomeren megakadályozta a Föderáció és a Klingon Birodalom közötti fegyverszünet megkötése elleni összeesküvést, és a Föderáció elnöke elleni merényletet, utat nyitva így a békének. Kirkék így összesen háromféle Enterprise csillaghajón szolgáltak. A Constitution osztályú Enterprise-t ezután, 2293-ban véglegesen leszerelték.

Katasztrofális küldetés: NCC-1701-B[szerkesztés]

A USS Enterprise NCC-1701-B az űrdokkban

Az Excelsior osztály fejlesztett változatába tartozó NCC-1701-B kódjelű csillaghajó az NCC-1701-A leszerelése után nem sokkal állt hadrendbe, John Harriman kapitánysága alatt. A hajó próbaútján még nem építették be a támadó és védelmi fegyvereket, s ez később komoly gondokat okozott. A próbaúton részt vett Kirk kapitány, Scott főgépész és Chekov biztonsági parancsnok, az NCC-1701 és NCC-1701-A főtisztjei. A próbaút folyamán a hajó a Nexusnak nevezett energiasávban rekedt El'Aurian hajók segítségére sietett, s ott súlyos károkat szenvedett. Bár sokakat meg tudott menteni a legénység, Kirk kapitányt elnyelte a Nexus.

Hősies önfeláldozás: NCC-1701-C[szerkesztés]

A USS Enterprise NCC-1701-C

Keveset tudunk az Ambassador osztályba tartozó NCC-1701-C kódjelű Enterprise csillaghajóról. A hajó a Romulánok ostromolta Narendra III bolygót, és a bolygón élő klingonokat védte, s elpusztult a csatában. A legénység önfeláldozása sokat segített a Föderációs-Klingon kapcsolatok elmélyítésében.

Egy tér-idő-anomália hatására a hajó két évtizedet ugrott előre az időben, mielőtt még a romulánok elpusztították volna. Ez egy alternatív univerzum kialakulását eredményezte, melyben a klingonok a Föderáció ellenségei maradtak és hosszan tartó, véres háború tombolt a két fél között, melyben a Föderáció állt vesztésre. Jean-Luc Picard kapitány meggyőzte a hajó kapitányát, Rachel Garretet, hogy térjen vissza a múltba, még ha az a halálát is jelenti. Garret kapitány hajójával és legénységével végül visszatért, a hajó pedig "annak rendje-módja szerint" elpusztult a Romulánok támadásában. Ezt követően visszaállt az eredeti idővonal.

Színre lép az új nemzedék: NCC-1701-D[szerkesztés]

2364-ben indult hétéves küldetésére a Galaxy osztályú NCC-1701-D kódjelű Enterprise csillaghajó, Jean-Luc Picard kapitány parancsnoksága alatt. A hajó és legénysége hasonló történelmi küldetést mondhatott magáénak, mint Kirk kapitány legénysége és hajója. Az Enterprise-D és legénysége számos addig ismeretlen fajjal lépett kapcsolatba, ilyenek voltak Q és a Borg. A hajó 2371-ben pusztult el, miután egy ellenséges klingon hajó reaktorhasadást idézett elő a hajtóműben.

A Nemezis felé: NCC-1701-E[szerkesztés]

A Sovereign osztályú NCC-1701-E kódjelű Enterprise 2372-ben állt szolgálatba, Picard kapitány parancsnoksága alatt, az előző Enterprise teljes főtiszti gárdájával. A hajó első komoly küldetése a Borg ellen vezette a legénységet, mikor a múltba visszatérve megakadályozták a Föld asszimilálását, és lehetővé tették, hogy az emberek kapcsolatot teremthessenek a Vulkániakkal. A következő nagy küldetés alkalmával az Enterprise-E legénysége fellázadt a Csillagflotta egy korrupt admirálisának parancsai ellen, s megvédték a békés Ba'Ku bolygó lakóit. A harmadik küldetés a Romulán Csillagbirodalomba vezetett, ahol az emberi származású Shinzon praetor (aki nem mellesleg Picard kapitány klónja volt) csapdába akarta csalni a hajót és legénységét, hogy Picardot elfoghassa. Az Enterprise súlyos sérüléseket szenvedett Shinzon hajója, a Scimitar ellen vívott nagy küzdelemben, de hála a Shinzon ellen szegülő romulánok közbeavatkozásának, győzelmet aratott. A küldetés közben a hajó másodtisztje (leendő elsőtisztje), Data hősiesen feláldozta magát az Enterprise legénységéért, amikor elpusztította a remán hajó fegyverét, a thalaron-sugárzót és vele együtt a hajót is. Ezt követően a tisztikar nagy részét átvezényelték, csak Picard kapitány, LaForge és Beverly Crusher maradt a hajón. Az Enterprise-E 2379-ben még aktív szolgálatot teljesít, mint a Csillagflotta zászlóshajója.

A jövő védelmezője: NCC-1701-J[szerkesztés]

Hogy meggyőzze Jonathan Archer kapitányt a jövő veszélyességéről, az időutazó ügynök Daniels a 26-ik századba teleportálta a kapitányt és önmagát, a USS Enterprise NCC-1701-J csillaghajó fedélzetére. A hajó éppen a Delphi Térséget létrehozó Gömbépítők interdimenzionális faja ellen harcolt Procyon V-nél, többek között a Klingonok és a Xindik segítségével. Bár a Gömbépítőket már a 22-ik században legyőzték a megváltoztatott múltban, aminek következtében így létrejöhetett a Föderáció, és az Enterprise-J a szövetséges hajókkal győzelmet arathatott a Procyon V-nél.