Star Trek: Az új nemzedék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Trek: Az új nemzedék
(Star Trek: The Next Generation)
TNGopeninglogo.svg
Műfaj Sci-fi, kaland

Alkotó Gene Roddenberry
Rick Berman
Michael Piller
Főszereplő Patrick Stewart
Jonathan Frakes
Brent Spiner
LeVar Burton
Michael Dorn
Gates McFadden
Marina Sirtis
Wil Wheaton
Denise Crosby
Whoopi Goldberg
Zeneszerző Dennis McCarthy

Ország Amerikai Egyesült Államok
Évadok 7
Epizódok 178 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Gene Roddenberry
Részenkénti játékidő 45 perc
Gyártó Paramount Domestic Television
Forgalmazó CBS Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó USA Syndication
Magyarország TV3 (1-2. évad) RTL Klub (csak a pilot) Viasat 3, AXN SCI-FI
Eredeti sugárzás 1987. szeptember 28.1994. május 23.
Kronológia
Előző Star Trek: The Animated Series
Következő Star Trek: Deep Space Nine
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Trek: Az új nemzedék témájú médiaállományokat.

A Star Trek: Az új nemzedék (Star Trek: The Next Generation; a rajongók körében gyakori rövidítése: TNG) egy tudományos-fantasztikus televíziós sorozat, amelyet Gene Roddenberry alkotott meg. A történet a 24. században játszódik, egy évszázaddal az eredeti sorozat után. Az új nemzedékben egy teljesen új hajónak, és annak legénységének kalandjait követhetjük nyomon. Az első epizódot, az Encounter at Farpointot (Az emberiség nevében) 1987. szeptember 28-án vetítették le. Maga a sorozat 7 évadot élt meg, amely során 178 epizód készült. A befejező epizód 1994. május 23-án volt látható az amerikai televíziós csatornákon.

A sorozatot futása alatt majdnem egyedülálló módon több mint 50-szer jelölték Emmy-díjra, melyből összesen 18-at meg is kapott.

A háttér[szerkesztés]

Gene Roddenberryt a Star Trek 1969-es kényszerű befejezése óta – mivel az NBC akkori vezetői nem találták a Star Treket méltónak a folytatásra – foglalkoztatta a gondolat, hogy egy új sorozatot készítsen. Korábban elvetették az eredeti sorozat folytatásának szánt Star Trek: Phase II tévésorozat tervét.

1979-ben elkészült az első mozifilm az eredeti sorozat legénységével, melyet 1986-ig három folytatás követett. A Star Trek IV: A hazatérés hatalmas sikerén felbuzdulva a Paramount szabad kezet adott Roddenberry-nek egy új sorozat elkészítésére. Az új sorozatot szándékosan nem az eredeti folytatásának, hanem egy teljesen új koncepciónak, univerzumnak szánták, szakítva Kirk és legénységnek kalandjaival.

A történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A sorozat történetei száz évvel az eredeti sorozat (és nyolcvan évvel a filmek) után játszódnak, egy más jellegű legénységgel és hajóval. Az USS Enterprise-D a Csillagflotta vadonatúj zászlóshajója és büszkesége, melyre gondosan válogatott legénységet helyezett az admiralitás. A kapitányi székben Jean-Luc Picard ül, egy francia származású, nagy diplomáciai képességekkel rendelkező veterán. Az ő hozzáállása teljesen elüt Kirk kapitány temperamentumos stílusától. Fegyverhez csak végső esetben nyúl, akkor, ha más lehetőség már nem kínálkozik a probléma megoldására. Sokan keményszívű embernek tartják, de miután tisztjei megismerik – és mi is – rájönnek, hogy ez nem így van. Mint minden kapitánynak, az ő gondolatai is mindig a hajó és annak legénysége biztonsága körül forognak. Picard alakja egyben meghatározza azt a világképet, melyet az Új nemzedék képvisel. A pozitív jövőt, a morált, az erkölcsiséget, és nem utolsósorban a bajtársiasságot.

Az elsőtiszt – William T. Riker – ellenben sokkal jobban hasonlít Kirk-re, jellemét, kissé "laza" hozzáállását és persze nőügyeit tekintve is. Az Új nemzedékben feltűnnek olyan posztok is, melyek az eredeti sorozatban nem voltak jelen, vagy nem kaptak különösebb hangsúlyt. Ilyen például a tanácsadónő – Deanna Troi – posztja, akinek a feladata a legénység morális gondjainak elemzése és – a nevében is benne van – a problémás esetekben tanácsadás is. A biztonsági részleg is nagyobb teret kapott az Új nemzedékben, melynek a vezetője egy litván származású nő, Natasha Yar. Őt a második szezontól a korábban taktikai poszton lévő klingon Worf váltja fel, aki az "emberarcú ellenséget" hivatott képviselni a hídon. A klingonok az Eredeti sorozat idején a Föderáció ellenségei voltak és az akkori Szovjetuniót jelképezték, azonban mára a Kithomeri egyezmény hatására, most már nem a Föderáció ellenfelei, igaz, barátai sem igazán.

Az eredeti sorozat óta eltelt idő alatt végbement technikai fejlődés jeleként az Enterprise-D fedélzetén egy android is helyet kapott. Data a hajó másodtisztje és a tudományos tiszti posztot is ellátja. Ő a sorozat Pinokkiója, aki szeretne ember lenni, ám ebbéli igyekezete mindig valami mulatságos, vagy kínos helyzetet idéz elő. McCoy doktor helyére egy nő kerül, Dr. Beverly Crusher, aki időnként nehezen tudja palástolni azokat az érzelmeket, melyeket Picard kapitány iránt érez. A főgépészi posztot is egy igen érdekes ember foglalja el. Geordi La Forge afrikai származású és születésétől fogva vak, de egy különleges szerkezettel, az ún. vizorral sokkal jobban lát, mint bárki más a legénységből.

Az Enterprise elsődleges feladata továbbra is az új világok felkutatása, és az űrjelenségek vizsgálata maradt. Sokszor találkoznak ellenséges fajokkal is, melyek közül a legjelentősebbek az alattomos ferengik, akik egy kereskedő faj képviselői, valamint az arrogáns romulánok, akik még mindig a Klingon Birodalom és a Föderáció elveszejtésén munkálkodnak. A későbbi szezonokban feltűnik két új ellenséges faj is. Ezek a kardassziaiak, egy militáns, diktatórikus rendszerben élő nép és minden fajok legfélelmetesebbike, a félig gép, félig humanoid Borg.

A Borg egy hatalmas űrcsatában – mely a Wolf 359 nevű csillagrendszernél zajlott le – megsemmisítette a Föderáció 40 csillaghajóját. Ezzel mintegy 11.000 embert és más fajhoz tartozó Csillagflotta tisztet ölt meg, óriási veszteséget okozva ezzel a Föderációnak. Az Enterprise sűrűn találkozik egy magát Q-nak nevező nagyhatalmú entitással is, aki sokszor megkeseríti a legénység életét (például az ő működésének eredménye a Borggal való találkozás is). Ezekből is látható, hogy a világűr csöppet sem lett barátságosabb az Eredeti Sorozat óta.

Az Enterprise ebben a sorozatban jóval inkább diplomata és felfedező funkciót lát el mint az eredeti sorozat hajója, sokkal kevésbé "hadihajó" jellegű és sokkal inkább koncentrál a legénység kényelmére, az esztétikailag szép és egyben high-tech berendezésekre. A 24. század kutatói már nem magányos felfedezők: az új Enterprise fedélzetén a legénység családtagjai is helyet kapnak, iskolákkal, kikapcsolódási lehetőségekkel együtt, így a hajó már egyfajta "űrben úszó várossá" válik. A sorozat egyik legnagyobb technológiai újítása a holofedélzet, mely segítségével bármilyen létező vagy képzeletbeli helyszín és kor megjeleníthető szórakozás, tanulás, edzés, kikapcsolódás, stb. céljaira (ennek előzményét a rajzfilmsorozat egyik epizódjában már láthattuk).

Az Új nemzedék 7 évig uralta a képernyőt, majd átköltözött a mozivászonra, hogy ott folytassa az ismeretlen kutatását. Eddig négy mozifilm készült kalandjaikról (Nemzedékek, Kapcsolatfelvétel, Űrlázadás, Nemezis), ezen kívül az Új nemzedék megkapta a legjobb sci-fi sorozatnak járó Emmy és Nebula díjakat is.

Hatása[szerkesztés]

A Star Trek mára már nem csak a sorozatokat és mozifilmeket jelenti, hanem egy komplett kereskedelmi ágazat („franchise”) épült köré.

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Jean-Luc Picard kapitány Patrick Stewart Varga T. József
(Horányi László)
William Thomas Riker parancsnok Jonathan Frakes Oberfrank Pál
Data parancsnok-helyettes Brent Spiner Németh Gábor
(Incze József)
Geordi La Forge alhadnagy / hadnagy / parancsnok-helyettes LeVar Burton Barát Attila
Worf hadnagy Michael Dorn Varga Tamás
Dr. Beverly Crusher parancsnok, hajóorvos (1987-1988, 1989-1994) Gates McFadden Rácz Kati
Deanna Troi parancsnok-helyettes Marina Sirtis Tátrai Zita
Natasha Yar hadnagy (1987-1988) Denise Crosby Juhász Róza
Wesley Crusher zászlós (1987-1990) Wil Wheaton Markovics Tamás
Guinen bárfőnök (1988-1993) Whoopi Goldberg Kocsis Mariann

Megjelenés és szinkron[szerkesztés]

Magyarországon először a TV3 nevű csatorna kezdte sugározni a sorozatot 1998-ban, ekkor volt Horányi László Picard kapitány és Incze József Data hangja, de a teljes sorozat leadása előtt a TV3 megszűnt. A csatorna megszűnése után később az utána létrejött Viasat 3 kezdte sugározni ismét a sorozatot a 2000-es években, de ekkor már Varga T. József volt Picard és Németh Gábor volt Data hangja. A többi karakter hangja viszont nem változott. A Viasat már a teljes sorozatot levetítette.
Az Új nemzedék mozifilmjei is követték az aktuális állapotokat, ez Picard hangján érezhető leginkább: az első mozifilm, a Star Trek: Nemzedékek 1994-es bemutatásakor még nem futott Magyarországon a sorozat, ezért akkor még nem alakulhatott ki a karakterek "jellegzetes" hangja, ekkor a szereplőknek ad hoc kellett hangokat találni. Picard-nak például Kránitz Lajos, Rikernek pedig Koroknay Géza volt a szinkronhangja. A második film, a Star Trek: Kapcsolatfelvétel már a sorozat TV3-as premierje idején, 1997-ben került bemutatásra, így az az annak megfelelő szinkronhangokat kapta, ennek megfelelően Picard hangja itt is Horányi László volt. A harmadik film, a Star Trek: Űrlázadás 2000-es itthoni bemutatásakor viszont a TV3 már megszűnt, ugyanakkor a Viasat még nem kezdett el sugározni, ekkor lett Varga T. József Picard hangja, és Data hangja is ekkor lett Németh Gábor. Ezután már a Viasaton is ezeken a hangokon szólaltak meg az ott újrainduló sorozatban, csakúgy mint a következő mozifilmben, a 2002-es Star Trek: Nemezis-ben is. A sorozatok bemutatója után is volt pár karakter, akinek különbözött a mozifilmes hangja a sorozatbelitől, de a sorozatban csak Picard és Data hangja változott a két bemutató alatt.

Bakik[szerkesztés]

  • A Conundrum című epizód 24-ik percében a hídon játszódó jelenetnél felülről nagyon feltűnően belóg egy fekete mikrofon.
  • A befejezőepizód végén, amikor Picard osztja a lapokat a pókerhez, az egyik lapot felfordítva rakja le.

Források[szerkesztés]