USS Excelsior

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Excelsior
(NX-2000 / NCC-2000)
USS Excelsior
USS Excelsior
Első megjelenés Star Trek III: Spock nyomában (1984)
Utolsó megjelenés VOY: Flashback (1996)
Státusz Bizonytalan, feltehetően aktív
Kapcsolat Bolygók Egyesült Föderációja
Szolgálatba állt 2285
Főbb jellemzők
Osztály Excelsior
Regisztrációs szám NX-2000
NCC-2000
Maximális sebesség Warp 9.2 (Cochrane skála)
Fegyverzet Fotontorpedók
Fézerágyúk
Védelem Deflektor pajzs
Meghajtás Impulzus hajtómű
Térhajtómű

A USS Excelsior (NX-2000/NCC-2000) egy föderációs űrhajó a Star Trek III: Spock nyomában és a Star Trek VI: A nem ismert tartomány című filmekben, valamint Star Trek-regényekben is szerepel. A hajó az első a nevével megegyező Excelsior osztályba tartozó cirkálóknak, méretben nagyjából másfélszer-kétszer nagyobb a Constitution osztályú Enterprise-nál.

Története[szerkesztés]

  • NX-2000

A karcsú, dinamikus külsejű Excelsior 2285-ben kísérleti csillaghajóként állt szolgálatba először egy új, minden addiginál gyorsabb hajtómű tesztelése céljából. Az új transztérhajtóművek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, habár a hajó így is igen nagy sebességre volt képes. Az Excelsior első kapitánya Lawrence Styles volt, aki ugyanekkor megpróbálta az űrdokkot az Enterprise-al engedély nélkül elhagyó James T. Kirköt üldözőbe venni, azonban a korábban a hajón dolgozó Scotty szabotálta az újfajta hajtóműveket, így azok lefulladtak mikor megpróbáltak velük teret váltani.

  • NCC-2000

Később, hajtóműcsere és apróbb módosítások[1] után az Excelsior immár a Csillagflotta teljes értékű hajójaként Kirk legénységének egykori kormányosának, Hikaru Sulu kapitánynak a parancsonksága alá került. 2293-ban az Excelsior épp egy küldetésről tartott hazafelé, amikor egy hihetetlen erejű energiahullám csapódott a hajónak. Mivel az anomáliának voltak előjelei, időben fel tudták húzni a pajzsot, hogy megvédjék a hajót a lökéshullámtól. A váratlan incidens átvészelése után megállapították, hogy az energiahullám a Praxis nevű klingon-holdról származik, amely a klingonok fő energiabázisaként szolgált, és ami a biztonsági előírások be nem tartása miatt gyakorlatilag felrobbant. Ez az esemény kényszerítette aztán a klingonokat arra, hogy a túlélés érdekében felvegyék a diplomáciai kapcsolatot a Föderációval. Miután Kirk és Dr. Leonard McCoy - akiket összeesküvők egy csoportja, akik elutasították a szövetséget a Föderációval és ezért a klingon kancellárt is megölték, majd a gyilkosságot Kirk és McCoy nyakába varrva félre állítottak és megkíséreltek megölni - megszöktek a büntetésük letöltésére kijelölt börtönbolygóról segítséget kértek az Excelsiortól mivel sejtették, hogy merénylet készül a Föderáció elnöke ellen a béketárgyaláson, és az összeesküvők egyike, a klingon Chang tábornok egy olyan klingon ragadozómadárral vadászik rájuk, amely álcázottan is képes tüzet nyitni. Így Sulu kapitány haladéktalanul a tárgyalások helyszínére, a Kithomer bolygó felé irányította az Excelsiort, ahova az Enterprise és Chang is igyekezett, utóbbi azért, hogy meggátolja Kirk-éket a merénylet megakadályozásában. A helyszínen aztán Chang az Enterprise-t és a kicsit később érkező Excelsiort is tűz alá vette, amíg egy módosított torpedóval vissza nem keresték a klingon hajó ionnyomait. Az így eltalált ragadozómadarat aztán az Excelsior és az Enterprise közösen vette tűz alá, amíg meg nem semmisült. Az Excelsior és az Enterprise főtisztjei közösen akadályozták meg a merényletet is, utat nyitva így a szövetségnek.

Egyéb[szerkesztés]

  • Az Excelsior több más kalandja regény formájában jelent meg külföldön.
  • Az NX jelzésű regisztrációs szám az Excelsiornál jelenik meg először a Star Trekben, amivel egy osztály első hajóját, illetve a prototípusokat jelölik.
  • Ismert föderációs hajók közül egyedül az Excelsior hídján található asztalka (egy hatszögletű hasáb) a kapitány számára, amiről aztán Sulu kapitány teája le is borul a Praxis lökéshullámai által.
  • Fiatalabb korában a hajón szolgált egy ideig Tuvok is (Star Trek: Voyager „Flashback” c. epizód).
  • Az Excelsiorból kiindulva alkották meg az Excelsior osztály fejlesztett változatát, aminek első hajója a USS Enterprise-B lett.[2]

Források[szerkesztés]