Ugrás a tartalomhoz

Star Trek: Űrlázadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Trek: Űrlázadás
(Star Trek: Insurrection)
1998-as amerikai film

RendezőJonathan Frakes
ProducerRick Berman
Műfaj
ForgatókönyvíróRick Berman
Michael Piller
FőszerepbenPatrick Stewart
Jonathan Frakes
Brent Spiner
LeVar Burton
Michael Dorn
Marina Sirtis
Gates McFadden
Donna Murphy
F. Murray Abraham
Anthony Zerbe
ZeneJerry Goldsmith
OperatőrMatthew F. Leonetti
VágóPeter E. Berger
JelmeztervezőSanja Milkovic Hays
DíszlettervezőJohn M. Dwyer
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • Paramount Stage 8
  • Paramount Stage 5
  • Paramount Stage 9
  • Paramount Stage 17
  • Paramount Stage 15
  • Paramount Stage 18
Játékidő103 perc
Költségvetés$58 000 000 (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
BemutatóUSA 1998. december 11.
magyar 1999. április 8.
Korhatár12 II. kategória (F/2233/J)
Bevétel
  • 70 187 658 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 112 587 658 $ (világszerte)
Kronológia
ElőzőStar Trek: Kapcsolatfelvétel
KövetkezőStar Trek: Nemezis
További információk
SablonWikidataSegítség

A Star Trek: Űrlázadás (eredeti cím: Star Trek: Insurrection) a Star Trek mozifilmsorozat 1998-as 9. része és ebből a harmadik, melyben a Star Trek: Az új nemzedék legénysége szerepel. A Föderáció megfigyeléseket végez, a békés és primitív Ba’ku bolygón, mikor Data ismeretlen okból, ámokfutásba kezd és kilövi a kutatóközpont álcázóját, felfedve őket a ba’kuk előtt. Picard az Enterprise-E-vel, azonnal a Baku körzetébe indul. Konfliktusba keverednek a Son'a nevű, elvileg a Föderációval szemben semleges civilizációval. Hamarosan kiderül, hogy a Föderáció egyes vezetői a Son'a-val szövetkezve egy meglehetősen piszkos polgárháborúba keveredtek.

A szereplők

[szerkesztés]
Színész Szerep Magyar hang

(1. szinkron)

Magyar hang

(2. szinkron)

Patrick Stewart Jean-Luc Picard kapitány Varga T. József Varga T. József
Jonathan Frakes William T. Riker, első tiszt Fazekas István Oberfrank Pál
Brent Spiner Data parancsnokhelyettes Németh Gábor Németh Gábor
LeVar Burton Geordi La Forge parancsnokhelyettes Reisenbüchler Sándor Csík Csaba Krisztián
Michael Dorn Worf parancsnokhelyettes Vass Gábor Faragó András
Gates McFadden Dr. Beverly Crusher, orvosi tiszt Szabó Éva Rácz Kati
Marina Sirtis Deanna Troi tanácsadó Závodszky Noémi Tátrai Zita
F. Murray Abraham Adhar Ru'afo Uri István Rajhona Ádám
Donna Murphy Anij Antal Olga Antal Olga
Anthony Zerbe Matthew Dougherty admirális Melis Gábor Kristóf Tibor
Stephanie Niznik Kell Perim zászlós
Daniel Hugh Kelly Sojef Rosta Sándor
Gregg Henry Gallatin Juhász György
Michael Welch Artim Czető Roland
Michael Horton Daniels

A történet

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy diplomáciai küldetés során a USS Enterprise értesül arról, hogy Data parancsnokhelyettes megvadult egy megfigyelési küldetés során a Ba’ku bolygón.

A békés ba’kuiak, akiknek bolygója regeneráló sugárzást produkál, s ennek köszönhetően hihetetlen hosszú ideig képesek létezni, tökéletes harmóniában élnek a természettel, és elutasítanak mindennemű technológiát. Bolygójukat titokban tanulmányozza a Föderáció (Matthew Dougherty admirális támogatásával) és a Son’a. Ezen megfigyelésben vett részt Data parancsnokhelyettes.

Miután sikerül Datát elkapni és megjavítani, az Enterprise legénysége különösnek találja, hogy Dougherty admirális annyira buzgón küldené a hajót útjára. Gyanítva valamit, a legénység pár tagja visszatér a Ba’kura, hogy kivizsgálják, mi okozhatta Data üzemzavarát. A nyomozás során egy Föderációs holohajóra bukkannak, ami a falu pontos mását imitálja. Ekkor döbbennek rá arra, hogy valakiknek az az érdeke, hogy a falú lakosságát tudtukon kívül áttranszportálják a szimulációba, majdan eltávolítsák őket a bolygóról. Továbbá az is kiderül, hogy Data már járt itt, mely során egy Son’a harcos eltalálta, s ez volt az ami a meghibásodását okozta.

A bolygón töltött idő során különös, megmagyarázhatatlan események zajlanak le: Jean-Luc Picard kapitányon a fiatalodás jelei mutatkoznak, William T. Riker és Deanna Troi ismét közel kerülnek egymáshoz, s úgy tűnik megújítják kapcsolatukat, míg Geordi látóidegei regenerálódnak, s visszanyeri a látását. Picard továbbá érzelmeket kezd táplálni egy helyi lakos, Anji felé.

Összerakva a kirakóst, a legénység rájön, hogy a Töviskoszorú (az űrnek azon része ahol a Ba’ku bolygó van) tele van metafázisos sugárzással, ami pont a planétánál koncentrálódik, létrehozva eme „fiatalság forrását”. Azonban pont ez az, ami veszélybe sodorja a Ba’kut. Korrupt föderációs tisztek szövetkezve a Son’ával igyekeznek learatni, kizsákmányolni az űrnek ezen örök fiatalságot, és egészséget biztosító pontját. Azonban ha ezt megteszik, a bolygó lakhatatlanná válna, így a lakosságot előbb el kell távolítani (ezért kell a holohajó), mivel a Ba’ku nép kiirtását Dougherty nem engedélyezné.

Picard megdöbben azon, hogy az Elsődleges irányelvet megszegik, ezért értesíti Dougherty admirálist, hogy tud az összeesküvésről, a terveikről. Az admirális utasítja Picardot, hogy hallgasson, törődjön bele a dolgokba és tekintse lezártnak az ügyet.

Picard azonban erről hallani sem akar, ezért jómaga és néhány tisztje társaságában visszatér a bolygó felszínére, hogy megakadályozzák a lakosság eltávolítását. Felfedik a Ba’ku előtt a holohajó létét, és az admirális, illetve a Son’a vezér, Adhar Ru'afo szándékait.

Eközben Dougherty és Ru'afo változtat a terven és megkezdi a lakosság erővel történő áttranszportálását a holohajóra. Miután Picard és a többiek olyan helyre vezénylik a falu lakóit, ahol lehetetlen az életjelek bemérése, Ru'afoék automata robotokat küldenek, amik bemérik a célpontokat, így segítve a transzportálás sikeres folytatását.

Eközben az Enterprise – Rikerral mint kapitánnyal a fedélzetén – elindul, hogy elhagyja a Töviskoszorút, így kapcsolatba léphet a flottával, s tájékoztathatja azt a kialakult helyzetről. Hogy ezt megakadályozza, Ru'afo – Dougherty beleegyezésével – két Son’a hajót küld az Enterprise elpusztítására. A támadó hajókat azonban az Enterprise – Riker rafinált taktikájának hála – megsemmisíti.

Picardot elfogja a Son’a és Dougherty, kinek a kapitány elmondja, hogy a Ba’ku és a Son’a ugyanaz a faj. A Son’a azon Ba’ku egyénekből áll, akiket kitaszítottak és elhagyták a bolygót századokkal ezelőtt, s csupán bosszúra szomjaznak. Erre dr. Beverly Crusher jött rá, egy, a bolygó felszínén végzett orvosi vizsgálat során.

Azok után, hogy képtelenek voltak az összes lakost elsugározni a bolygóról, ráadásul az Enterprise-t sem sikerült elpusztítani, Ru'afo az „arató” szerkezet azonnali beüzemelését javasolja. Ez azonban megölné az összes megmaradt Ba’kut a bolygó felszínén, ezért Dougherty ezt nem támogatja. A két szövetséges vitatkozik, mely során Ru'afo megöli Doughertyt. A Son’a beindítja a berendezést, megkezdődik a visszaszámlálás. A terv a Son’a körében sem tetszik mindenkinek: Ru'afo jobbkeze, Gallatin, akit a Son’a vezér Picard meggyilkolására utasított, a földi kapitány rábeszélésének hatására eláll a bosszú szándékától (amelynek családja is áldozatul esne), kiengedi a foglyokat, és segít Ru'afo tervének meghiúsításában.

A föderációs csapat sikeresen elfoglalja a holohajót, de az a terv, hogy holografikus trükk révén foglalják el a „betakarító, arató” berendezést nem jár sikerrel, így a végső csata Picard és Ru'afo között ezen a szerkezeten zajlik, s miután a kapitány beindítja az önmegsemmisítést, az időközben visszatérő Enterprise épp időben, a robbanás előtt sugározza át a kapitányt. Ru'afo viszont odavész a berendezés felrobbanásakor.

Miután a Son’a vezére nélkül marad, úgy dönt, hogy lemond a vérbosszúról és megpróbálnak a Ba’kuval együtt élni. A Ba’ku megbocsát, visszafogadja a rossz útra tévedteket, s az Enterprise elhagyja a Töviskoszorút.

Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Star Trek: Insurrection. Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 28.)

További információk

[szerkesztés]